Buvusį direktorių vejasi praeities pažeidimų šleifas

 Buvusį direktorių vejasi praeities pažeidimų šleifas

Buvusį Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorių Ovidijų Kačiulį vejasi netolimos praeities pažeidimų šleifas. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugpjūčio 28-ąją pripažino, kad O. Kačiulis, eidamas savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, pažeidė viešuosius ir privačiuosius interesus dalyvaudamas rengiant ir priimant sprendimus dėl vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo, rekonstravimo bei išplėtimo Kėdainių Minareto gatvėje, kurioje pats gyvena.

Trasą nutiesė tik dėl kelių namų

Skandalas kilo dar 2017 metais, kai paaiškėjo, kad rajono taryba komunikacijų nutiesimui Minareto gatvėje, kurioje tėra vos keli namai, o viename iš jų – pažymėtame 13-uoju numeriu – gyvena ne kas kitas kaip O. Kačiulis, tuo metu ėjęs savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, skyrė keliasdešimt tūkstančių eurų.

Brangiai atsiėjusių vamzdynų nutiesimas nebuvo paprastas. 

Juos sujungti reikėjo su S. Dariaus ir S. Girėno gatvės trasomis, besidriekiančiomis kitapus geležinkelio bėgių, tad vamzdynus į Minareto gatvę reikėjo kloti pasitelkus specialią techniką, kuria buvo išgręžtos ertmės vamzdynams po geležinkelio bėgiais.

Politikams sukėlė įtarimų

Jau tuomet toks anuometinės valdžios sumanymas sukėlė įtarimų kai kuriems rajono politikams. Dalis jų net atvirai teigė beveik neabejojantys, kad prisidengiant kilniu tikslu sutvarkyti parko prieigas, norima pagerinti aukšto rango valdininko gerovę. Kitaip tariant, kad šis projektas tėra priedanga, po kuria galimai slepiasi siekis pagerinti O. Kačiulio gyvenimą.

Rajono tarybos narė Adelė Štelmokienė tuomet šią situaciją įvertino nevyniodama žodžių į vatą: „Man šlykštu, kai šitaip elgiamasi. Būnant tokioje vietoje, man būtų gėda taip daryti.“

VTEK atlikusi tyrimą nustatė, kad Ovidijus Kačiulis, atlikdamas tarnybines pareigas, dalyvavo priimant sprendimus, susijusius su jo privačiais interesais. / Algimanto Barzdžiaus nuotr. Interesų konfliktą įžvelgė iš karto

Buvusi ilgametė merė bei rajono tarybos narė Nijolė Naujokienė tuomet sakė mananti, kad O. Kačiulis, dalyvaudamas priimant tokius sprendimus, ko gero supainiojo viešuosius ir privačiuosius interesus. 

Jos manymu, nuotekų ir vandentiekio linijas į Minareto gatvę tiesti derėtų tik tada, kai bus įgyvendinamas parko sutvarkymo projektas.

„Tada būtų galima galvoti kiek kitaip, o dabar kyla įvairių pasvarstymų. Kita vertus, ar ne pigiau būtų įrengti biologinio valymo įrenginius, kaip kad savo lėšomis daro namus atokesnėse vietose statantys gyventojai“, – sakė politikė.

Gynėsi turėsiąs naudos

Pats O. Kačiulis, tuomet ėjęs administracijos direktoriaus pareigas, tąkart minėjo personalinės naudos nesiekiantis, o vandentiekis ir nuotekų sistema, pasak jo, esą būtina būsimam parko suklestėjimui.

„Kuo parkas kaltas, kad ten gyvenu nuo senų, sovietinių laikų? Pagal tokią logiką negalima parko tvarkyti, o žinant, kad Lietuva – giminių kraštas, nieko negalima būtų tvarkyti“, – „Rinkos aikštei“ aiškino O. Kačiulis. 

Etikos sargams šią situaciją O. Kačiulis aiškino dar kitaip. Jis tikino tik vykdęs rajono tarybos priimtus sprendimus. 

Vaidino kur kas svarbesnį vaidmenį

Tačiau toks O. Kačiulio paaiškinimas neįtikino VTEK. 

VTEK atlikusi tyrimą nustatė, kad O. Kačiulis, atlikdamas tarnybines pareigas, dalyvavo priimant sprendimus, susijusius su jo privačiais interesais. 

„Remiantis atlikto tyrimo medžiaga nustatyta, kad Ovidijus Kačiulis sprendė su vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo, rekonstravimo ir išplėtimo darbais Kėdainiuose, Minareto gatvėje, kurioje pats gyvena, susijusius klausimus: vizavo tarybos sprendimų, kuriais buvo skirtos savivaldybės asignavimų lėšos minėtiems darbams atlikti, projektus, sudarė rangos sutartį ir papildomą susitarimą, pasirašė tarpinius dokumentus priimdamas sutartyje numatytų atlikti darbų dalį, nurodė apmokėti pateiktas sąskaitas faktūras. 

Dalyvaudamas išvardytų sprendimų rengimo ir priėmimo procedūrose, O. Kačiulis neišvengė interesų konflikto situacijos. 

Šiuo atveju interesų konfliktas kilo dėl jo suinteresuotumo gatvės, kurioje, oficialiais duomenimis, jis gyvena nuo 2017 m. sausio 4 d., infrastruktūros gerinimu, galėjusiu turėti įtakos sprendimams atliekant tarnybines pareigas. Tokio pobūdžio privataus intereso egzistavimas neleidžia valstybinėje tarnyboje dirbančiam asmeniui priimti nešališką sprendimą, kuris, be jokios abejonės, susijęs ne tik su visuomenės viešaisiais, bet ir su privačiais tokį sprendimą priimančio asmens interesais“, – rašoma VTEK sprendime.

[quote author=“Aut. past.“]Įstatyme aiškiai nustatyta, kad asmeniui, dirbančiam valstybinėje tarnyboje, draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip pateikti paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą. O. Kačiulis kaip savivaldybės administracijos direktorius dalyvavo sprendimo projekto rengimo procedūrose. Pasirašydamas teikiamo sprendimo projektą jis pareiškė pritarimą šio dokumento turiniui ir teikė jį merui.[/quote]

Draudimo nepaisė

Taip pat VTEK konstatuoja, kad įstatyme aiškiai nustatyta, kad asmeniui, dirbančiam valstybinėje tarnyboje, draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip pateikti paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą.

O. Kačiulis kaip savivaldybės administracijos direktorius dalyvavo sprendimo projekto rengimo procedūrose. Pasirašydamas teikiamo sprendimo projektą jis pareiškė pritarimą šio dokumento turiniui ir teikė jį merui. 

„Taigi administracijos direktoriaus pasirašymas tarybos sprendimo projekte nėra tik formali procedūra. Priešingai, tai vienas iš etapų, be kurio nebūtų įmanomas tolesnis sprendimų priėmimo taryboje procesas“, – konstatuoja VTEK ir pabrėžia, kad O. Kačiulio nurodoma aplinkybė, esą jis tik vykdė Tarybos sprendimus, neeliminuoja interesų konflikto situacijos. – Lėšos ir kiti ištekliai turi būti naudojami skaidriai, o valstybinės tarnybos teikiamos galimybės negali būti naudojamos asmeniniams tikslams. Valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo negali naudotis savo statusu savo ar sau artimų asmenų arba kitų asmenų privačiai naudai gauti.“

Pripažino padarius pažeidimą

VTEK, išnagrinėjusi visas aplinkybes ir atsižvelgusi į O. Kačiulio pasiaiškinimą, nusprendė pripažinti, kad buvęs Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis, dalyvaudamas rengiant ir priimant sprendimus dėl vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo, rekonstravimo bei išplėtimo Kėdainiuose, Minareto gatvėje, kurioje pats gyvena, pažeidė LR viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinė tarnyboje įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 2 punkto ir 11 straipsnio 1 ir 2 dalių nuostatas.

Šios nuostatos įtvirtina pareigą vengti interesų konflikto ir draudimą dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie gali sukelti interesų konfliktą, o jam kilus – nusišalinti. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video