9 dienos kūrybos ir patirčių (GALERIJA)

 9 dienos kūrybos ir patirčių (GALERIJA)

Šiandieniniame pasaulyje, kuomet vaikai net ir laisvalaikį leidžia prie mobiliųjų telefonų ar kompiuterių, o ne lauke, geriausia išeitis – stovykla, į kurias vaikai patys veržte veržiasi. Tuo įsitikino ir vaikų vasaros poilsio ir užimtumo programos „Mes norime kurti“ vadovė Daiva Makutienė.

Kiek ilgiau nei savaitę Kėdainių kultūros centro Nociūnų skyriuje vėl šurmuliavo nemažas vaikų būrys. Visi susirinko į jau jubiliejinę dešimtąją vaikų vasaros poilsio ir užimtumo programą „Mes norime kurti“.

Programos metu stovyklautojų dėmesio sulaukė piešimas drobės dažais ant drobinių maišelių ir palaidinių. Organizatorių nuotr. Pateko visi norintys

Vaikų gausos stovykloje tikėjosi ir vadovė, tačiau kad jų bus beveik net pusšimtis, tai buvo didelė nuostaba, nes stovyklos programa, finansuota pagal pateiktą projektą, buvo skirta tik 25 vaikams.

„Visgi priėmiau visus, nes tikrai negalėjau išskirti nei vieno vaiko, kuriam šioje stovykloje nebūtų vietos. Jau 23-ejus metus dirbu tik su vaikais ir puikiai išmanau bei suprantu jų psichologiją. Vaikai – mano varikliukas ir juos myliu visus vienodai. Todėl jau dešimtus metus vykdant šį projektą ir bendraujant su stovyklautojais, nes kai kurie vaikai stovyklą lanko jau visus 10 metų, mes puikiai suprantam vienas kitą ir žinom, kas galima ir ko ne.

Vaikai žino, kokia tvarka bei bendravimas vyksta stovyklos metu. Prisijungę nauji vaikai tą greitai perpranta, supranta ir prisitaiko. Todėl visi kartu devynias dienas trukusioje stovykloje mes bendravome labai gražiai, o užsiėmimų metu buvome vienas kitam ir pagalbininkai, ir patarėjai, labai draugiški ir atsakingi“, – sėkmės ir susidomėjimo sulaukusia stovykla džiaugėsi D. Makutienė.

Į pagalbą – savanorės

Vaikų vasaros poilsio ir užimtumo stovykloje sulaukta savanorių. Tai – Reda Žigmantaitė, Gabrielė Valytė ir Oksana Marozovaitė.

„Šių savanorių mergaičių dėka stovykloje visas devynias dienas buvo beprotiškai smagu, gera ir linksma, vyravo tarpusavio susikalbėjimas ir supratimas, jautėsi pagalba ir pagarba vienas kitam. Savanorės buvo atsakingos už tam tikrą vaikų skaičių ir nešė už juos visokeriopą atsakomybę per visą stovyklos laikotarpį.

Programoje „Mes norime kurti“ dalyvavo net 45 vaikai iš Nociūnų, Slikių, Beinaičių, Saviečių, Pėdžių kaimų, tad man, projekto vadovei, pagalba išties buvo labai reikalinga.

Taip pat didelis ačiū ir savanorei Ramutei Šalkauskienei, kuri jau trečius metus iš eilės prisijungia prie mūsų komandos ir atsakingai savanoriauja arbatos pertraukėlių metu. Jos dėka arbata ir sumuštiniai bei saldusis stalas visada patiektas laiku ir be jokių priekaištų“, – su šypsena apie savanorius pasakojo D. Makutienė.

Amžius nesudaro kliūčių

Nors stovykloje vaikų amžius vyravo nuo 4 iki 14 metų, tačiau tai, pasak programos vadovės, nesudarė jokių kliūčių gražiai visiems kartu atlikti stovykloje organizuojamas įvairias menines veiklas ar paruošti koncertinę programą kaimo bendruomenei.

„Vieni kitiems labai gražiai ir draugiškai padėdami įvykdėme projekto „Mes norime kurti“ keliamus tikslus ir uždavinius. Vaikai piešė spalvotu smėliu, beje, tai buvo labiausiai vaikams patikusi veikla. Taip pat piešė drobės dažais ant drobinių maišelių ir palaidinių, lipdė burbuliniu modelinu vaizduodami savo nuotaikas.

M. Daukšos viešosios bibliotekos Nociūnų filialo bibliotekininkė Marytė Jonavičienė supažindino stovyklautojus su Juozo Tumo-Vaižganto apysaka „Dėdės ir dėdienės“. Ši veikla buvo skirta šio Lietuvos rašytojo metams paminėti.

Taip pat, kaip ir kasmet, vaikai dalyvavo Nociūnų „Muilinyčios“ edukacinėje programoje, kur sėkmingai pasigamino po muiliuką ir gardžiavosi šilkine koše“, – apie stovyklos naudą ir veiklas pasakojo D. Makutienė.

[#gallery=2066#]

Pristatė darbus

Prabėgus devynioms daug teigiamų įspūdžių, naujų patirčių bei nepamirštamo laiko padovanojusioms dienoms, įvyko programos „Mes norime kurti“ uždarymo šventė, kurioje dalyvavo stovyklautojų tėveliai, Nociūnų bendruomenės nariai bei Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis.

Uždarymo šventės metu buvo paruošta visų veiklų darbelių paroda, o pristatyta graži koncertinė programa pradžiugino ne tik vaikų tėvelius, kaimo bendruomenės narius, bet ir gerbiamą merą. Jį labiausiai sužavėjo muzikinėje programoje pačių vaikų sukurtas stovyklos himno tekstas.

„Tiesa, tėveliai labai norėjo, kad stovykla dar kurį laiką nesibaigtų, nes vaikams ji labai patiko. O tai tik įrodo, jog šitoks vaikų užimtumas labai reikalingas kaimo vaikams ir ypač vasarą. Kaip būtų gerai, jei jis tęstųsi arba būtų organizuojamas visus tris vasaros mėnesius“, – šypsojosi D. Makutienė.

Nors vaikų vasaros poilsio ir užimtumo stovykla jau užvėrė duris, tačiau po jos aktyvių tėvelių ir jų vaikų iniciatyva visi programos „Mes norime kurti“ vaikai išvyko į Palangą, kur aplankė Kretingoje esantį Žiemos sodą, pramogavo pramogų parke „Boom park“, o kai kurie ir pirmą kartą pasisveikino su Baltijos jūra.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video