Kur dėsis „Kėdainių butai“?

 Kur dėsis „Kėdainių butai“?

Tokios absurdiškos situacijos Kėdainiuose dar nebuvo. Pasirodo, savivaldybės valdoma bendrovė „Kėdainių butai“ yra tikrų tikriausia benamė – jau daugiau kaip 20 metų ji glaudžiasi Kėdainių senamiesčio pastatuose, kurie nepriklauso nei jai, nei savivaldybei, nors įmonės balanse ir įstatiniame kapitale šis turtas yra apskaitytas. Vertingi senamiesčio statiniai tiek Smilgos, tiek Didžiojoje gatvėje, kur įsikūrę „Kėdainių butai“, yra valstybės nuosavybė, o valstybė su savo nuosavybe tvarkosi taip, kaip jai įprasta – perduoda tokius pastatus Turto bankui, o šis juos dažniausiai arba parduoda, arba išnuomoja. Būtent taip nutiko ir su minėtais Kėdainių senamiesčio pastatais – atskiru Vyriausybės nutarimu jie jau perduoti Turto bankui. Naujiesiems savivaldybės vadovams dabar jau tenka sukti galvas, kur dėti bendrovę su visais 40 jos darbuotojų, tačiau kol kas jie nepasiduoda ir mina aukščiausių valdžios institucijų slenksčius prašydami, kad „Kėdainių butai“ nebūtų išmesti iš jiems nepriklausančių patalpų.

Akivaizdu, kad rajono vadovams merui Valentinui Tamuliui ir savivaldybės administracijos direktoriui Arūnui Kacevičiui teks daryti ryžtingus sprendimus dėl „Kėdainių butų“ ir pasekti valstybės pavyzdžiu, kuri pagaliau, praėjus nors ir daugiau kaip dvidešimčiai metų, pradėjo žiūrėti ir skaičiuoti, kokį turtą turi ir kaip jis panaudojamas. Algimanto Barzdžiaus nuotr. Pastatų laiku neįteisino

Ši keista situacija Kėdainiuose susiklostė jau daugiau nei prieš dvidešimtį metų. Ir nors per tą laiką rajone pasikeitė ne viena valdžia, panašu, kad niekam net į galvą neatėjo laiku pasidomėti, ar „Kėdainių butai“ yra susitvarkę pastatų nuosavybės dokumentus.

O šie dokumentai turėjo būti sutvarkyti ir pastatai kaip „Kėdainių butų“ nuosavybė turėjo būti įregistruoti dar 1996 metais rugsėjo 20 dieną, kai valstybės valdomos įmonės UAB „Kėdainių butai“ akcijos buvo perduotos savivaldybės nuosavybėn. Kitaip sakant, kai ši įmonė iš valstybinės tapo pavaldžia savivaldybei.

Bendrovė tuo metu jokių pastatų registravimo procedūrų neatliko, tad nuo to laiko ir veikia niekam nepriklausančiuose, o tiksliau – valstybei priklausančiuose pastatuose.

[quote author=“V. Tamulis“]Šią situaciją pakomentuočiau kaip sunkiai suvokiamą. Kaip gali įmonė vykdyti savo nuolatinę veiklą buveinėje dešimtmečiais ir tinkamai nesusitvarkyti turto registracijos?[/quote]

„Savivaldybei pastatai iš valstybės niekada nebuvo perduoti, turtas yra apskaitomas bendrovės balanse. Savivaldybė apskaito ir valdo tik valstybės perduotas bendrovės akcijas“, – „Rinkos aikštei“ patvirtino Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Naujiesiems savivaldybės vadovams dabar jau tenka sukti galvas, kur dėti bendrovę su visais 40 jos darbuotojų, tačiau kol kas jie nepasiduoda ir mina aukščiausių valdžios institucijų slenksčius prašydami, kad „Kėdainių butai“ nebūtų išmesti iš jiems nepriklausančių patalpų. Algimanto Barzdžiaus nuotr. Teismas sprendimą atmetė

Tačiau tai, kad „Kėdainių butai“ turės problemų dėl pastatų, kurie jiems nepriklauso, puikiai turėjo žinoti ankstesnieji rajono savivaldybės vadovai, mat būtent jų vadovavimo laikotarpiu buvo pajudintas šis reikalas, matyt, jau valstybiniu lygmeniu.

Praėjusiais metais UAB „Kėdainių butai“ kreipėsi į teismą dėl pastatų įteisinimo kaip bendrovės nuosavybės, tačiau tų pačių metų rugpjūčio 31 dieną teismas atmetė „Kėdainių butų“ pareiškimą dėl pastatų įteisinimo bendrovės nuosavybėn, nes ši neįrodė, kad pastatai turėtų jai priklausyti.

Panašu, kad ir po tokio teismo sprendimo šio klausimo toliau taip ir nesiskubinta spręsti, kol galiausiai dabar jis permestas jau naujai rajono valdžiai.

Kėdainių rajono savivaldybės žiniomis, kol kas Turto bankas dar nepriėmė sprendimo, kaip panaudoti Kėdainių senamiesčio pastatus, kuriuose, galima sakyti, kone nelegaliai yra įsikūrę „Kėdainių butai“.

Viliasi, kad išsikraustyti nereikės

Savivaldybės įmonei kol kas dar nenurodyta išsikraustyti iš šių pastatų, tad viliamasi, kad rajono vadovams pavyks dėl jų naudojimo susitarti su Turto banku.

Paklausus, kur būtų perkelti „Kėdainių butai“, jei savivaldybei nepavyktų susitarti dėl šių pastatų naudojimo, kuris greičiausiai būtų ne kas kita kaip šių pastatų nuoma, savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius „Rinkos aikštei“ sakė: „Šiuo metu toks klausimas nesvarstomas.“

Rajono meras Valentinas Tamulis reziumuoja: „Šią situaciją pakomentuočiau kaip sunkiai suvokiamą. Kaip gali įmonė vykdyti savo nuolatinę veiklą buveinėje dešimtmečiais ir tinkamai nesusitvarkyti turto registracijos?“

Akivaizdu, kad rajono vadovams teks daryti ryžtingus sprendimus dėl „Kėdainių butų“ ir pasekti valstybės pavyzdžiu, kuri pagaliau, praėjus nors ir daugiau kaip dvidešimčiai metų, pradėjo žiūrėti ir skaičiuoti, kokį turtą turi ir kaip jis panaudojamas.

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video