Nauja taryba baigė startinį darbų etapą

 Nauja taryba baigė startinį darbų etapą

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Baigėsi naujosios rajono tarybos pirmojo politinio sezono startinis darbų etapas – tarp rajono tarybos posėdžių paskelbta pertrauka iki rugsėjo mėnesio. Liepos pabaigoje bus 100 dienų, kai turime naują valdžią, tačiau prieš sulaukiant šios simbolinės sukakties, verta pažvelgti, kaip sekėsi ir kokius pirmuosius žingsnius rajono politinėje arenoje žengė naujoji rajono taryba. Kaip šios tarybos lyderiai meras Valentinas Tamulis, vicemeras Paulius Aukštikalnis ir visų tarybos komitetų pirmininkai: Ekonomikos ir biudžeto – Romualdas Gailiūnas, Verslo ir ūkio – Alvydas Ardavičius, Kaimo reikalų ir aplinkosaugos – Algimantas Kižauskas, Švietimo ir kultūros komiteto – Nijolė Naujokienė bei Sveikatos ir socialinės apsaugos – Alfredas Hofmanas, patys vertina pirmuosius savo darbus, paklausėme jų, pateikdami keturis klausimus. 

Merui, vicemerui ir tarybos komitetų pirmininkams buvo pateikti šie keturi klausimai: 

  • Kokius svarbiausius naujosios tarybos veiklos akcentus galėtumėte išskirti?
  •  Kokius sprendimus, priimtus per pirmąjį naujosios tarybos darbo laikotarpį, galėtumėte įvardyti kaip svarbiausius ar reikšmingiausius?
  • Kokius išskirtumėte komandos (ar komiteto), kuriai vadovaujate, veiklos ypatumus?
  • Kokius didžiausius ar svarbiausius darbus planuojate padaryti (su komitetu, ar su savo visa komanda, o gal net ir vienas) dar šiais metais?

Tiesa, iš visų komitetų pirmininkų į pateiktus klausimus atsakymų nepateikė tik Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Algimantas Kižauskas.

Valentinas TAMULIS, Kėdainių rajono savivaldybės meras

1. Mūsų, kaip valdančiosios daugumos, tikslas – rajono žmonių gerovė, kad būtų matomas ir pastebėtas kiekvienas žmogus su jo asmenine arba bendra (žmonių grupės, bendruomenės) iškelta, keliama ar rūpima problema. Pasikartosiu dar kartą, bet, mano manymu, per ilgai rajone nebuvo girdimas žmogus ir jo konkrečios bėdos. 

Mūsų veiklos pagrindiniai principai šioje kadencijoje – atvirumas, teisingumas ir nauda žmogui. Taip pat labai daug dėmesio skirsiu bendravimui ir bendradarbiavimui, kalbėjimuisi, kas, tikiuosi, pavirs į susikalbėjimą. Visus sprendimus vertinu ir priimu remdamasis šiais kriterijais. 

Tai galiu įrodyti ir priimtais sprendimais. Tik, pirmiausia, aš noriu, kad žmonės suprastų, jog šiuo laikotarpiu nėra priimami kertiniai visą žmonių gyvenimą apsprendžiantys dalykai, nes tiesiog pirmieji posėdžiai turi mažai žmonių gyvenimą liečiančių klausimų ir juose iš esmės priimami valdžios formavimo sprendimai, sudaromos komisijos, komitetai, keičiasi įvairių komisijų sudėtis.  

2. Vieni iš svarbiausių sprendimų atėjus naujai išrinktiesiems yra vadovybės formavimo. Visi šie sprendimai ir buvo priimti per pačius pirmuosius tarybos posėdžius. Labai atidžiai rinkome savivaldybės vadovus. 

Mūsų komanda turi didelį privalumą – joje yra ir patyrusių politikos žmonių, išmanančių struktūras, turinčių vadovavimo patirties: Nijolė Naujokienė, Adelė Štelmokienė, Irena Staliorienė,  Romualdas Gailiūnas, Algimantas Kižauskas, ir administravimo bei vadybos profesionalų, išmanančių ir verslą, ir savivaldą: Danutė Mykolaitienė, Arūnas Kacevičius, Gintautas Muznikas, Alvydas Ardavičius, yra besąlygišką žmonių pasitikėjimą turinčių žmonių: Alfredas Hofmanas, Kęstutis Valionis, ir užsidegusių naujokų: Karolina Štelmokaitė, Aušra Nesterovienė, Gitana Kaupienė, Aušrelė Kaminskienė, Paulius Aukštikalnis. Visi jie imlūs, darbštūs ir norintys siekti rezultato. Visi žino, ką daro ir kokiomis vertybėmis gyvena. 

Aš esu nuoširdžiai dėkingas žmonėms, kurie atėjo iš verslo, iš rimtų darbų, solidžių pareigų su patirtimi, bet tuo pačiu ir su dideliu užsidegimu. Visi jie nori dirbti savo krašte ir savo krašto žmonėms, jie turi žinių ir gebėjimų, kaip Kėdainius padaryti geresnius, patogesnius gyventi, gražesnius.  

Priėmėme sprendimą uždrausti cirkų su laukiniais gyvūnais pasirodymus. Taip mes palaikėme jaunų žmonių iniciatyvą būti priekyje, pirmaujančiais, aktyviais savo krašte ir skatiname juos inicijuoti įvairius klausimus ir kelti juos, matyti problemas. 

Kitas, nors čia jau ir ne tarybos sprendimas, yra atvirai kalbėtis apie „Nevėžio“ krepšinio klubo problemas. Taip, tai labai jautri ir skaudi tema, aš žinau, kiek daug ji paliečia suinteresuotų pusių, tačiau aš, kaip rajono vadovas ir atsakingas už biudžeto pinigus asmuo, ją keliu ir manau, kad geriau tikra tiesa ir išsikalbėjimas. Keliame klausimą dėl klubo finansavimo. Savivaldybė neturi galimybių skirti papildomai lėšų. Norėtume, kad klubas išspręstų savo vidines problemas. Į viską turime žiūrėti rimtai ir atsakingai. 

Tokią pačią netvarką mes atėję radome ir savivaldybės buitinių atliekų ūkyje. Gyventojų ir įmonių įsiskolinimai už paslaugas yra labai dideli. Tikrai ėmėmės šios problemos visi kartu. Rengiame planą, kaip tą įsiskolinimą mažinti, kokių priemonių imtis. Ir mes jų imamės.  

Kitas labai svarbus žingsnis iš mūsų pusės – Kėdainiuose bus įkurtas verslo SPIEČIUS – tai sutelktas savivaldybės, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir Seimo nario darbas – kartu pasiektas susitarimas, kad čia būtų šiuolaikiškiausios paslaugos verslui. 

Kėdainiai turi ir Turizmo ir verslo informacijos centrą, ir Kauno pramonės amatų rūmų filialą, ir verslo klubą, bet norime kuo daugiau pagalbos, paslaugų bei galimybių verslui – tai mūsų prioritetinis tikslas ir uždavinys – neatidėliodami ėmėmės iniciatyvos. Ir mums pavyko. 

Organizavome apskrito stalo diskusiją su specialistais dėl Šeimos centre gyvenančių vaikų situacijos – iš visų pusių pažiūrėjome į jaunuolių, gyvenančių šiame centre, problemas, nagrinėjome jas įvairiais aspektais. Gilinausi pats asmeniškai ir į vaikų rūpesčius, ir į darbuotojų kompetencijas, į teikiamas paslaugas, į jų kaštus. 

Organizuota jaunimo apskrito stalo diskusija. 

Dalyvavome Kauno pramonės ir amatų rūmų organizuotame susitikime automobilių ir kelių programos klausimais.  

3. Mano, kaip mero, pastebėjimas dabar yra toks: komitetai dirba darniai ir sklandžiai, juose ypatingai naujokai užduoda daug klausimų – gilinasi ir renka informaciją, analizuoja. Tai yra labai svarbu, nes kitaip jie nesupras, kokį darbą jie dirba ir kiek jie turi atsakomybės priimdami sprendimus. Vis dar yra tos nuostatos visuomenėje, kad „neaišku, ką jie veikia“, gaila dėl to, bet iš tikrųjų norėčiau, kad žmonės suprastų, jog kiekvienas tarybos narys yra laisvas kalbėtis, analizuoti – spręsti ir suprasti, kokio reikšmingumo yra jo pakelta ranka, kaip jis balsuoja: ar bus gatvė, ar ne? Ar bus mokyklos pastatas renovuotas, ar ligoninės?  Ar liks ligoninė? Ar medicinos punktas? Štai kad ir paskutinio posėdžio pavyzdys – juk pati bendruomenė norėjo, kad jie gautų modernias paslaugas – konkrečiai medicinos, o dalis tarybos narių dar su senu požiūriu tiki, kad geriau turėti medicinos punktą – išgirskite, ką sako pati bendruomenė. Ji yra paaugusi ir ženkliai stipresnė už kai kurių tarybos narių mąstymą ir vidines baimes. 

Juk siūlydamas sprendimą, balsuodamas turi būti išmanus ir nuovokus įvairiose srityse. Aš jau turiu didesnę patirtį ir tai dar vis sužinau naujo, kitų svarbių argumentų, klausau specialistų, o naujokams politikoje ir kai kuriose srityse, ypač komitetų posėdžiai, yra augimas ir nuostabi gyvenimo mokykla. Net jeigu kažkurio antrai kadencijai ir neišrinks, bet kuris mūsų komandos narys bus ženkliai stipresnis kaip žmogus ir kaip asmenybė, o jei jie tęs karjerą, ko aš ir linkiu, – pirmiausia  jie bus visapusiškai stipresni ir daugiau žinantys bei suprantantys žmonės. 

4. Šiais metais mes pasiruošime labai rimtai naujam 2020 metų biudžetui. Pateiksime savo matymą ir savo viziją, įtrauksime tai, ką buvome suplanavę – nemokamą senjorų, vaikų ir neįgaliųjų pavėžėjimą, planuose ir nemokamas popamokinis vaikų ugdymas, ir jų užimtumas, kvartalinė renovacija, valymo renginių rekonstrukcijos darbai. 

Imsimės mokyklų tinklo peržiūros, pertvarkos, socialinių paslaugų plėtimo, vystymo. Kaip tik tam turime visą rudenį. 

Dabar apsivalysime nuo paliktų skolų – rengiame skolų išmokėjimo ir suvaldymo planus. Tai labai svarbi ir nematoma užduotis, tačiau daug projektų yra „pastrigusių“ ir jiems trūksta lėšų arba reikia mokėti skolas. Nedejuojame ir dirbame. 

Turime minčių dėl V. Svirskio palikimo įamžinimo rajone. Tai būtų globalus projektas, ir mąstome apie jį, bet tiek pat dėmesio reikia ir Paberžei – ekskursijos į sakralią vietą darda per nesutvarkytą tiltuką, tai norime padaryti ir tuos paprastus darbus. 

Labai norėtume, kad augtų turistų skaičius. Turime minčių ir idėjų, norime, kad Kėdainius pažintų kuo daugiau žmonių. 

Taip pat šiuo metu intensyviai dirbame prie viso rajono strateginio plėtros plano vizijos iki 2030 metų. Dirba ir darbo grupė,  ir komisija, ir visi labai atidžiai svarsto, kaip ir kas turi būti padaryta, kad mes augtume. 

Alfredas HOFMANAS, Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas

1. Tarybos darbą vertinu teigiamai. Padaryta tai, kas ir buvo svarbiausia pirminiame šio kadencijos tarybos veiklos etape – priimta daug organizacinių sprendimų tam, kad taryba galėtų tinkamai funkcionuoti ir būtų užtikrintas jos darbo sklandumas: sudaryti komitetai, komisijos, patvirtinta savivaldybės administracijos struktūros pertvarka. 

2. Vienas iš svarbiausių rajono tarybos priimtų sprendimų – dviejų neveikiančių medicinos punktų uždarymas. Tas sprendimas jau seniai buvo labai reikalingas, tačiau iki šiol taip ir nepriimtas – pinigai už patalpų nuomą buvo mokami, o paslaugos neteikiamos. Pagaliau toks pinigų švaistymas, neteikiant žmogui jokios paslaugos, nutrauktas. Manau, kad tai tikrai yra svarbu.

3. Mūsų Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto veiklos apimtys yra didžiulės, o darbų sritys gan sudėtingos. Sudėtingos tuo, kad turime spręsti vienas iš sudėtingiausių rajono problemų, kurios, beje, yra būdingos ir aktualios taip pat ir visai šaliai, nes esame socialiai vis dar silpnoka valstybė.

Sveikatos ir socialinės apsaugos komitetui yra keliami vieni iš didžiausių iššūkių tiek sveikatos, tiek socialinės apsaugos srityse. Be to, šių sričių reformos valstybiniu lygmeniu niekaip nesibaigia, o žmonių lūkesčiai kokybiškam aptarnavimui tik auga, tad darbo turime ir turėsime daugiau nei pakankamai.  

4. Svarbiausi mūsų komiteto darbai, planuojami dar šiais metais – medicinos punktų tinklo peržiūra, jų teikiamų paslaugų efektyvumo įvertinimas, sprendimai dėl kiekvienam žmogui teikiamų kokybiškų medicinos paslaugų prieinamumo. 

Taip pat jau ieškome galimybių užtikrinti ne tik mokytojų važinėjimo į kaimo mokyklas patiriamų išlaidų kompensavimą, bet ir tokių išlaidų kompensavimą kitų labai reikalingų profesijų atstovams – medikams, socialiniams darbuotojams, ikimokyklinio ugdymo ir kai kuriems kitiems specialistams. 

Turime padaryti pirmus rezultatus jau duosiančius žingsnius mažindami ligonių, norinčių greičiau patekti pas gydytojus, eiles. 

Nijolė NAUJOKIENĖ, Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė

1. Šios kadencijos taryba yra gan stipriai atsinaujinusi. Ženkliai gausesnis skaičius jaunų ir aktyvių tarybos narių. Suformuoti tarybos komitetai dirba aktyviai ir atsakingai. Sprendimų projektų analizei skiriamas pakankamai didelis dėmesys, todėl tikėtina, jog priimti sprendimai bus kokybiškesni. 

Be abejo, jaučiasi konfrontacija tarp valdančiosios daugumos ir opozicijos. Nemanau, kad ji yra pakankamai konstruktyvi. Neretas atvejis, ypač tarybos posėdžių metu, mano nuomone,  kai diskutuojama ar ginčijamasi ne vardan geresnio sprendimo priėmimo, bet todėl, kad tokį sprendimo projektą paruošė naujoji valdančioji dauguma. 

Bet aš matau daug galimybių ateityje visai tarybai dirbti darniai ir kompetentingai. Nereikia niekam susireikšminti. Man vertingos visos partijos ir kiekvienas tarybos narys atskirai. 

Visi esame rinkti tų pačių kėdainiečių. Privalome gerbti mūsų žmones, dirbti jiems ir, kaip sakoma, neieškoti sliekų ant asfalto, nenešioti vieni kitiems neapykantos ir judėti sparčiau į esminius darbus ir naujus ieškojimus, kad žmonės jaustų, jog jais yra atsakingai rūpinamasi.

2. Manau, kad taryba nepriiminėja nesvarbių sprendimų. Kiekvienas svarstomas klausimas yra reikšmingas gyventojams ir vienaip ar kitaip atliepia sprendžiant jų problemas, užtikrinant geresnę tvarką savivaldybėje ar gerinant žmonių gyvenimo kokybę. 

Mano požiūriu, labai reikšmingas sprendimas buvo Kelių programos lėšų paskirstymo patvirtinimas, naujos vadovų komandos suformavimas, paramos verslui paskirstymas bei pedagogų, vykstančių į kaimiškąsias mokyklas, kelionės išlaidų dalinio kompensavimo tvarkos aprašo patvirtinimas. Žinoma, jis tikrai dar neišbaigtas ir negalutinis, dar reikės jį plėsti ir koreguoti. 

3. Svarbiausias Švietimo ir kultūros komiteto veiklos bruožas – neabejingas požiūris į rajono švietimą ir jame esančias problemas. 

Visi komiteto nariai gilinasi į pateikiamus sprendimo projektus, klausimus sprendžia iš esmės. Ypač džiugina politikos naujokų, tokių kaip komiteto pirmininko pavaduotojo Tomo Bičiūno ir kolegės Gitanos Kaupienės, atsakingumas bei gebėjimas suderinti nuomonių skirtumus, ieškant geriausių sprendimų variantų, todėl matau geras darbo perspektyvas. Džiugu, kad savo vertinga politine patirtimi kultūringai dalijasi mūsų komiteto narys Steponas Navajauskas. 

4. Planų daug. Finansinės galimybės ir vis išlendančios problemos, susijusios su jau pernai pradėtais projektais, koreguoja juos. 

Sieksime, kad visiems pedagogams, kultūros darbuotojams, medikams būtų pilnai padengiamos su jų darbu susijusios kelionės išlaidos. 

Manau, kad artimiausiu laiku, pasibaigus vasarai, kibsime į rajono švietimo strateginius darbus, švietimo įstaigų tinklo pertvarkos plano sudarymą. Iki kitų metų patvirtinto plano įgyvendinimas jau baigiasi. Reikia ruošti naują planą žiūrint į tolimesnę perspektyvą, kad kartu susitartume dėl svarbiausių švietimo klausimų rajone ir ugdymo įstaigos iš anksto žinotų, kokiu keliu eisime toliau. 

Manau, kad visa valdančioji koalicija toliau tęs pradėtus ir naujai numatytus darbus. Šiuo metu, kiek man žinoma, savivaldybės vadovai vykdo paskaičiavimus ir analizę kitų metų darbams: neformalaus mokinių ugdymo kompensavimo, nemokamo susisiekimo rajone pensinio amžiaus rajono gyventojams, neįgaliesiems ir moksleiviams. Svarstoma ir intensyviai dirbama eilių mažinimo poliklinikoje klausimais.

Darbų daug, galimybių ieškoma, ir neabejoju, kad jos bus randamos. Ypač matant, jog kartu dirbanti komanda atvirai ir partneriškai diskutuoja. Dirba išsijuosę ir su meile žmogui net nuo 6 val. ryto. Meras rodo didelį aktyvumą visuose reikaluose. Matau ir džiaugiuosi, jog sprendžiant rajonui naudingų projektų įgyvendinimo klausimus pasitelkia patyrusį politiką – Seimo narį Darių Kaminską. 

Žinoma, tai tik pati pradžia. Tikiuosi ir linkiu savivaldybės komandai bei mums visiems stipraus strateginio ėjimo bei darbų sisteminimo ir planavimo, kad mūsų žmonės jaustųsi visapusiškai saugūs ir gyvenantys pažangioje aplinkoje.

Romualdas GAILIŪNAS, Ekonomikos ir biudžeto komiteto pirmininkas

1. Pagrindinis naujos tarybos akcentas – noras dirbti rajono žmonių labui, ieškant optimaliausių sprendimų, diskutuojant su visomis socialinėmis grupėmis, nenaudojant sprendimų priėmimo buldozeriniu principu.

2. Patvirtinti komitetai, be kurių negalimas tarybos darbas, suformuotos komisijos, kurios svarsto būtinus klausimus, pavyzdžiui, tokius kaip smulkaus verslo rėmimas, mokesčių lengvatos, įvairių įkainių patvirtinimai, konkursai ir kt. 

3. Mūsų Ekonomikos ir biudžeto komiteto pagrindinė funkcija – užtikrinti efektyvų ir racionalų biudžetinių lėšų panaudojimą su didžiausia ekonomine nauda rajono gyventojams ir biudžetinių bei viešųjų įstaigų darbuotojams. Todėl kartais priimami sprendimai yra nepopuliarūs, bet būtini, kaip, pavyzdžiui, neveikiančių medicinos punktų uždarymas. 

Kadangi mūsų komitete dirba 10 tarybos narių, o tai sudaro 40 proc. visos tarybos, sprendimų projektai sulaukia labai daug diskusijų ir pasiūlymų, bet visada randamas kompromisinis variantas. Tikiuosi, kad ateityje komitetas darbuosis dar efektyviau, nesidairydamas į politines pažiūras, bet siekdamas strateginių savivaldybės tikslų.

4. Svarbiausi šių metų darbai – strateginio plėtros plano iki 2030 metų atsakingas ir konstruktyvus svarstymas, trimečio veiklos plano svarstymo tvarkos pakeitimas, kurio pagrindu ruošiamas kitų metų biudžeto projektas, taip pat tarybos reglamento tikslinimas. 

Paulius AUKŠTIKALNIS, Kėdainių rajono vicemeras

1. Taryba yra tokia, kokią ją išrinko rajono gyventojai. Tai ne tik patyrusių politikų, bet ir jaunų, ambicingų, savo ateitį tik su Kėdainiais siejančių tarybos narių.

Aš esu politikos naujokas. Šiandien matau, kad Kėdainių rajono savivaldybės taryboje sprendimų projektai priimami tik išdiskutuoti, apgalvoti ir visiškai laisvu ir savarankišku kiekvieno tarybos nario apsisprendimu. Matau, kad yra skirtingų požiūrių politikų, ir tai yra vertybė, nes galime sukurti daugiau įdomių projektų.

Tikiuosi, kad būtent šios kadencijos taryboje prasidės išsamesnė ir gyvybingesnė diskusija tarp visai skirtingų pažiūrų žmonių.

2. Darbus vertinti yra per anksti. Reikšminga tai, kad patvirtinta Kėdainių rajono administracijos struktūra, dėl kurios gan daug buvo diskutuota. Pokyčiai yra, ir apsieita be papildomų etatų ir išlaidų. Tai gerai.

Mano nuomone, žengtas stiprus ir demokratiškas žingsnis – tarybos dauguma nepasidavė buvusios valdžios spaudimui ir apsisprendė paskelbti viešą konkursą Lietuvos sporto universiteto Kėdainių „Aušros“ progimnazijos direktoriaus pareigoms užimti.

Vertinu ir manau, tai yra reikšminga, kad žengtas pirmas socialiai atsakingos bendruomenės žingsnis – patvirtintas mokytojų kelionių iš miesto į kaimą dalinis kompensavimas. Tikiu, kad tai duos pradžią pedagogų ir kitų socialinių grupių atstovų patiriamų išlaidų, susijusių su kelionėmis į darbą, kompensavimu.

Matau, kad jau suformuoti tarybos komitetai ir komisijos. Taigi, darbai įsibėgėja kaip reikiant.

3. Mūsų komanda dirba darniai, išdiskutuodama visus klausimus ir visuomet siekdama priimti pačius geriausius sprendimus.

4. Manau, kad svarbiausia yra naujos Kėdainių rajono savivaldybės vystymo strategijos 2020– 2030 metų parengimas ir patvirtinimas. Joje numatytos priemonės turi užtikrinti rajono pažangą, savitumą, didelį  gyventojų socialinį saugumą bei garantuoti demokratijos laisvių stiprinimą.

Taip pat manau, kad mūsų bendruomenės nariai, o ypač politikai, turi prisiimti didesnę atsakomybę už žmogui draugiškos, kultūringos ir socialiai atsakingos aplinkos kūrimą bei saugojimą. Siekiant, kad įvairių socialinių sluoksnių žmonės jaustųsi saugiai ir emociškai nepažeidžiami, visi kartu turime stiprinti kovą prieš patyčių, neapykantos skatinimą internete bei visomis kitomis formomis. 

Mūsų bendruomenė maža, pažįstame vieni kitus gerai, ir grubūs išsišokimai posėdžiuose, mokyklose, socialiniuose tinkluose, kurie vis dar dažnai pasitaiko, daugeliui yra nepriimtini ir netoleruotini. 

Aš visada ginsiu mūsų žmones, mūsų vertybes ir kultūringą bendravimą. Man tai – patys  svarbiausi darbai.

O greičiausiai norime įgyvendinti mūsų programinę nuostatą – nemokamą susisiekimą viešuoju transportu mokiniams, senjorams bei žmonėms, turintiems negalią.

Kvartalinės renovacijos spartinimas ir automobilių parkavimo problemų sprendimas taip pat yra vieni iš svarbiausių šios kadencijos darbų sąraše.

Alvydas ARDAVIČIUS, Verslo ir ūkio komiteto pirmininkas

1. Per pirmuosius posėdžius, kurių buvo tikrai daug, taryba suformavo savivaldybės vadovų komandą, patvirtino savivaldybės administracijos struktūrą ir nubrėžė gaires sklandžiam jos funkcionavimui. 

Manau, kad tiek daug naujos tarybos posėdžių vyko todėl, kad buvusios kadencijos tarybos posėdžiai nebuvo organizuojami paskutinius gerus tris mėnesius iki biudžeto patvirtinimo. Nežinau, ko bijojo ankstesnė valdžia, bet užtikrinti normalų savivaldos institucijų funkcionavimą ji privalėjo. 

Svarbu, kad naujai išrinkta taryba nenuėjo politikavimo keliu, o dalykiškai ir iš esmės kibo į darbus, nereaguodama į nepamatuotą opozicijos puolimą. 

Suprantu, kad kitaip tikriausiai ir nebus, bet mes tikrai atsakingai dirbame ir dirbsime gerindami teikiamų paslaugų kokybę gyventojams, kurdami naujas paslaugas ir garantuodami jų prieinamumą šiuolaikiškomis priemonėmis visiems žmonėms. 

2. Svarbiausi sprendimai, mano nuomone, yra šie: išrinkta ir patvirtinta savivaldybės administracija, jos struktūra, patvirtintas biudžetas, sudaryti ir patvirtinti visi komitetai ir komisijos. 

Aš asmeniškai džiaugiuosi, kad savivaldybei vadovauja kompetetinga ir patyrusi komanda. Neabejoju, kad jos darbo rezultatus kėdainiečiai greit pajus.

3. Komitete spėjome aptarti ir patvirtinti Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondo komisijos pateiktus jaunų smulkių verslo įmonių prašymus dėl jų veiklos rėmimo. Džiugu, kad taryba visus juos patvirtino ir gaila, kad dėl ankstesnės tarybos trijų mėnesių veiklos pertraukos kai kurios įmonės paramos laukė net nuo šių metų pradžios. 

Norėtųsi, kad ateityje dėl paramos kreiptųsi kuo daugiau pradedančių verslininkų.

Į Verslo ir ūkio komiteto sudėtį įeina įvairios darbinės ir gyvenimo patirties turintys tarybos nariai. Tai yra gerai, kadangi tenka ir tikrai teks spręsti įvairios pakraipos ir sudėtingumo klausimus. Džiugu, kad jaučiamas dalykinis požiūris į daugelį problemų. 

Noriu, kad komitetas būtų ne pasyvus, o aktyvus mūsų krašto gyvenimo dalyvis. 

4. Siekdami gerinti paramos skyrimą jauniems verslininkams iš Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondo, ketiname keisti šio fondo paramos skyrimo nuostatus, kad jie būtų dar paprastesni, dar labiau atspindėtų krašto verslo poreikius. 

Tikrai viliuosi ir pageidauju, kad į mano atstovaujamą Verslo ir ūkio komitetą kraštiečiai kreiptųsi su pasiūlymais, pastebėjimais, pageidavimais. Kad kreiptųsi tie, kuriems rūpi Kėdainių kraštas. 

Esu tikras, kad naujai išrinktos tarybos Verslo ir ūkio komitetas padės ir teiks geranoriškus pasiūlymus rajono merui ir administracijai planuojant mūsų krašto perspektyvas, jo žmonių geresnio gyvenimo klausimus. 

Manau, kad investuoti turime į inovatyvius ir ilgalaikius sprendimus. 

Esu rajono Vietos veiklos grupės narys, dalyvauju Kėdainių rajono strateginio plano iki 2030 metų rengime, esu savo krašto patriotas, gyvenu čia nuo gimimo ir todėl man svarbu, kaip čia gyvena mūsų žmonės. Visomis išgalėmis stengsiuosi pateisinti jų lūkesčius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video