Savivaldybėje pertvarkyti du skyriai

 Savivaldybėje pertvarkyti du skyriai

Kėdainių rajono savivaldybės administracijoje pertvarkomi du skyriai: Švietimo ir kultūros skyrius bei Sporto ir turizmo skyrius. Vietoje jų steigiami Švietimo skyrius bei Kultūros ir sporto skyrius. Tokį sprendimą priėmė ir naują savivaldybės administracijos struktūrą patvirtino rajono taryba.

Arūnas Kacevičius: „Nei savivaldybės skyrių pertvarka, nei naujas nevyriausybinių organizacijų koordinatoriaus etatas nepareikalaus jokių papildomų lėšų.“/ Algimanto Barzdžiaus nuotr. Skyrių dydis ir darbų apimtys buvo neadekvačios

Savivaldybės administracijos struktūros pertvarką inicijavęs ir mero Valentino Tamulio pritarimą gavęs administracijos direktorius Arūnas Kacevičius tokį savo pasiūlymą motyvavo pirmiausia tuo, kad iki šiol veikusių Švietimo ir kultūros bei Sporto ir turizmo skyrių dydis bei jų darbų apimtys buvo neadekvačios.

Pasak A. Kacevičiaus, toks Sporto ir turizmo skyrius, koks pastaruosius ketverius metus veikė savivaldybėje, realiai net neturėjo egzistuoti, nes buvo pažeidžiamas Vietos savivaldos įstatymas. Šiame įstatyme numatyta, kad skyrius gali būti steigiamas tik tuomet, kai jame yra keturi etatai, o Sporto ir turizmo skyriuje tebuvo tik trys.

Tačiau tai – ne pagrindinė skyrių pertvarkos priežastis.

Švietimo sritis yra žymiai platesnė

Švietimo ir kultūros bei sporto sritis siekta atskirti, nes švietimo srities darbo krūvis yra nepalyginamai didesnis – šioje srityje dirba kur kas daugiau specialistų, jų įstaigų tinklas yra didžiausias rajone, be to, švietimui atriekiama didžiausia rajono savivaldybės biudžeto dalis.  

Taip pat savivaldybėje atsiranda ir nauja pareigybė – vyriausiojo specialisto-nevyriausybinių organizacijų koordinatoriaus. Jos reikia tam, kad būtų įgyvendintas nevyriausybinių organizacijų plėtros įstatymas, formuojama šios srities politika, rengiami sprendimų projektai. 

[quote author=“A. Kacevičius“]Toks Sporto ir turizmo skyrius, koks pastaruosius ketverius metus veikė savivaldybėje, realiai net neturėjo egzistuoti, nes buvo pažeidžiamas Vietos savivaldos įstatymas.[/quote]

„Nei savivaldybės skyrių pertvarka, nei naujas nevyriausybinių organizacijų koordinatoriaus etatas nepareikalaus jokių papildomų lėšų.  

Atskyrus švietimo ir kultūros bei sporto sritis į atskirus padalinius, šių sričių, o tuo pačiu ir atitinkamų įstaigų koordinavimas bus žymiai proporcingiau paskirstytas. Taip bus užtikrintas optimalus valdymas ir efektyvus šių skyrių darbas“, – paaiškino A. Kacevičius. 

Nijolė Naujokienė: „Manau, kad ši siūloma struktūra padės savivaldybės administracijai ir mums, rajono tarybai, įgyvendinti strateginius uždavinius ir geriau atliepti gyventojų poreikius.“/ Algimanto Barzdžiaus nuotr. Turizmo funkcijų nebedubliuos

Opozicijos atstovams paklausus, kodėl pertvarkius du skyrius turizmo sritis neprijungiama nė prie vieno iš jų, A. Kacevičius sakė: „Tai daroma tam, kad nebūtų dubliuojamos funkcijos. Mes turime savivaldybei pavaldų Verslo ir turizmo informacijos centrą, kuris visas turizmo srities funkcijas gali sėkmingai atlikti. Iki šiol kai kurios savivaldybės Sporto ir turizmo skyriaus bei Verslo ir informacijos turizmo centro funkcijos dubliavosi, o tai tikrai ekonomiškai neracionalu.“

Opozicijos spaudžiamas įvardyti, ką iki šiol blogai darė ir kokių tikslų nepasiekė Švietimo ir kultūros skyrius bei Sporto ir turizmo skyrius, kad prireikė juos pertvarkyti, A. Kacevičius paminėjo labai akivaizdų pavyzdį: Sporto ir turizmo skyrius visus ketverius metus dirbo net neturėdamas tokio būtino ir, regis, savaime suprantamo dalyko, kaip rajono turizmo plėtros strategija.  

Pasak A. Kacevičiaus, Verslo ir turizmo informacijos centrui jau yra pavesta artimiausiu metu parengti tokią strategiją.

Savivaldybė paslaugų neteikia?

Opozicijai atstovaujantis Saulius Grinkevičius pareiškė manąs, kad pertvarkius skyrius viskas bus suplakta į vieną krūvą: „Tie patys žmonės ir teiks paslaugas, ir kurs viziją, strategiją.“

Tokio pareiškimo nustebintas rajono tarybos narys Romualdas Gailiūnas, kuris ir pats prieš kelerius metus ėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, S. Grinkevičiui paaiškino: „Paslaugas teikia ne tik savivaldybės įstaigos, bet ir visa savivaldybės administracija bei visi joje esantys darbuotojai. Tam ir yra ši įstaiga. 

Savivaldybės administracijos direktorius turi savo strategiją, matymą ir teikia tokį administracijos struktūros pertvarkymo projektą, kurį jis yra išdiskutavęs su administracijos darbuotojais, skyrių vedėjais bei rajono meru.

Mes turėtume palaikyti šį sprendimą, leisti dirbti taip, kaip mano esant reikalinga administracijos direktorius, o tik paskui, jeigu jis neatliks numatytų funkcijų arba atliks jas nekokybiškai, kritikuoti.“

[quote author=“N. Naujokienė“]Džiaugiuosi, kad savivaldybės administracijos inicijuojamiems pokyčiams nereikės jokių papildomų lėšų.[/quote] 

Romualdas Gailiūnas: „Paslaugas teikia ne tik savivaldybės įstaigos, bet ir visa savivaldybės administracija bei visi joje esantys darbuotojai. Tam ir yra ši įstaiga.“Ryškių pokyčių nesulaukta

R. Gailiūnui antrino ir rajono taryboje dirbanti bei didžiausiai frakcijai „Mūsų krašto sėkmei“ vadovaujanti, buvusi ilgametė rajono merė Nijolė Naujokienė: „Manau, kad kiekvienas vadovas turi teisę sudėlioti administracijos struktūrą taip, kad visa jo komanda dirbtų maksimaliai efektyviai naudodama administracijos resursus užsibrėžtiems tikslams pasiekti ir įvykdyti įsipareigojimus rajono gyventojams. 

Džiaugiuosi, kad savivaldybės administracijos inicijuojamiems pokyčiams nereikės jokių papildomų lėšų. 

Ar pokyčiai yra geri, visuomet parodo tik laikas. 

Lygiai taip pat ir praėjusioje kadencijoje 2015 metais buvo keičiama savivaldybės administracijos struktūra, tačiau rezultatai parodė, kad nors ir buvo daug žadėta, pripiešta planų ir vizijų, tačiau iš tiesų ryškių pokyčių nesulaukėme. 

Kaip bus dabar, matysime, tačiau man, kaip švietimietei, svarbu, kad į švietimo sritį, kurios valdomas lėšų kiekis yra vienas iš didžiausių šalyje, dabar bus sutelktas didesnis dėmesys. Juolab kad šiai sričiai visuomenė kelia labai didelius iššūkius ir joje būtini labai ženklūs pokyčiai.

O kultūra yra neatsiejama nei nuo sporto, nei nuo jokios kitos srities – ji persipina su jomis visomis. Ir kalbant apie šią sritį, nereiktų akcentuoti vien tik mokyklų ir mokinių. Mokiniai turi puikius šios srities specialistus, paruoštas geras programas ir yra šioje srityje pakankamai užimti. O mes didesnį dėmesį turime skirti rajono gyventojų sveikatinimui, jų įtraukimui į sporto renginius.

Manau, kad ši siūloma struktūra padės savivaldybės administracijai ir mums, rajono tarybai, įgyvendinti strateginius uždavinius ir geriau atliepti gyventojų poreikius.“

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video