G. Nausėda: „Visi mes esame viena tauta“ (GALERIJA)

 G. Nausėda: „Visi mes esame viena tauta“ (GALERIJA)

Penktadienį priesaiką Seime davė ir pareigas eiti pradėjo naujai išrinktas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Jo Ekscelencijai Prezidento rūmus simboliškai perdavė kadenciją baigusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iškilmingos ceremonijos S. Daukanto aikštėje metu D. Grybauskaitė naujajam šalies vadovui įteikė didįjį valstybės antspaudą ir Konstituciją, o sostinės įvykių centre, į kuriuos tądien krypo visos šalies dėmesys, buvo ir kėdainiečiai.

Po Seime vykusio iškilmingo parlamento posėdžio naująjį LR Prezidentą Gitaną Nausėdą sveikino ir kraštietis Seimo narys Darius Kaminskas./ Kiril Čachovskij/ DELFI.lt nuotr. Prisiekė priglaudęs ranką prie Konstitucijos

Prezidento G. Nausėdos inauguracijos dienos iškilmės dar ryte prasidėjo prie Nepriklausomybės akto signataro, valstybės patriarcho dr. Jono Basanavičiaus paminklo. Su pirmąja šalies ponia  Diana Nausėdiene šalies vadovas sustojo prie Aušros Vartų ir sustoję prie Švč. Mergelės Marijos paveikslo persižegnojo.

Priešpiet Seime vykusiame iškilmingame parlamento posėdyje naujasis šalies vadovas padėjęs ranką ant Konstitucijos prisiekė būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, sąžiningai eiti pareigas ir būti visiems lygiai teisingas.

Savo inauguracine kalba Prezidentas G. Nausėda nubrėžė valstybės raidos gaires artimiesiems penkeriems metams.

Katedros ir S. Daukanto aikštėse

Vėliau Prezidentas Nepriklausomybės aikštėje sutiko iškilmingą ginkluotųjų kariuomenės pajėgų rikiuotę.

Po karinio parado eisenos Gedimino prospektu iki Katedros aikštės, naujai išrinktas Lietuvos vadovas dalyvavo Vilniaus arkikatedroje bazilikoje aukotose šv. Mišiose. Joms pasibaigus, Katedros aikštėje vyko Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija.

Po jos S. Daukanto aikštėje buvo rengiama iškilminga prezidentūros perdavimo ceremonija.

Dalyvaujant kariuomenės orkestrui ir garbės sargybos kuopai, aikštėje buvo iškelta naujojo šalies vadovo vėliava, jis kreipėsi į Lietuvos piliečius Tėvynėje ir užsienyje, o galiausiai šalies vadovas Baltojoje salėje priėmė iš Vyriausybės vadovo grąžinamus įgaliojimus.

Oficialią naujai išrinkto Lietuvos Prezidento G. Nausėdos inauguracijos dienos renginių programą vainikavo šventinis koncertas S. Daukanto aikštėje bei prezidentūros kiemelyje surengtas priėmimas kultūros veikėjams, nacionalinių premijų laureatams ir valstybės kūrėjams.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kvietimu, iškilmingame Seimo posėdyje Jo Ekscelencijos Prezidento Gitano Nausėdos priesaikos davimo akimirkas Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis (viduryje) stebėjo kartu su kitais didžiųjų šalies miestų ir rajonų vadovais (iš kairės): Živilė Pinskuviene, Vytautu Grubliausku, Skirmantu Mockevičiumi ir Vytu Jarecku./ Asmeninio archyvo nuotr. Stebėjo kartu su kolegomis merais

Viename reikšmingiausių šiųmečių renginių Lietuvai – Prezidento G. Nausėdos inauguracijos iškilmėse Vilniuje – dalyvavo šimtai kviestinių svečių. Tarp jų – ir kėdainiečių delegacija.

Kartu su kitų šalies didžiųjų miestų ir rajonų šeimininkais, Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kvietimu, iškilmingame Seimo posėdyje dalyvavo Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis.

„Penktadienį Vilniuje vyravo puikios nuotaikos ir buvo jaučiama fantastiška atmosfera, – „Rinkos aikštei“ pasakojo Kėdainių rajono savivaldybės meras V. Tamulis. – Sostinėje buvo susibūrę žmonės iš visos Lietuvos. Į Prezidento G. Nausėdos inauguracijos dienos iškilmes atvyko ir minioje Katedros aikštėje susidomėję penktadienio renginius stebėjo nemažai kėdainiečių. Sutikau pažįstamų žmonių, buvo ir tokių, kurie priėjo susipažinti, prisistatė, papasakojo, jog yra kilę iš Kėdainių, tačiau gyvena svetur.“

Mažinti pajamų nelygybę

Naujajam valstybės vadovui V. Tamulis linkėjo sėkmingai pagerinti visus jo bei komandos  apibrėžtus esminius Gerovės valstybės idėją apibūdinančius šalies rodiklius. Ypač – sumažinti pajamų nelygybę joje: „Šiuo metu valstybėje pajamų atotrūkis tarp 20 procentų labiausiai pasiturinčiai gyvenančių žmonių ir 20 procentų mažiausiai pasiturinčių sudaro daugiau nei 7 kartus, kuomet Europos Sąjungoje šis rodiklis yra 5 kartai. Linkiu Jo Ekscelencijai per artimiausius penkerius kadencijos metus sėkmingai artėti link Senojo žemyno vidurkio.“

Miesto vėliava – mediko rankose

Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonijoje, vykusioje Katedros aikštėje, iškilmių organizatorių kvietimu, tautiniais kostiumais pasipuošę dalyvavo du kraštiečiai vėliavnešiai.

Kėdainių miesto vėliavą Prezidento inauguracijoje nešti buvo deleguotas jaunas, žmonių pasitikėjimą darbštumu ir atsidavimu gavęs specialistas – Kėdainių rajono savivaldybės Metų medicinos darbuotojas, Kėdainių ligoninės Traumatologijos skyriaus gydytojas ortopedas-traumatologas, naujos kadencijos Tarybos narys Alfredas Hofmanas.

[quote author=“A. Hofmanas“]Man buvo garbė nešti savojo krašto vėliavą šioje neeilinio grožio ir elegancijos, pakilios nuotaikos, vienybės, naujų vilčių kupinoje šventėje.[/quote]

Iškilmingoje naujai išrinkto Lietuvos Respublikos Prezidento inauguracijos šventėje dalyvavo ir kėdainiečių delegacija: Kėdainių rajono savivaldybės meras (centre), gydytojas, Tarybos narys Alfredas Hofmanas (kairėje) ir Pernaravos seniūnas Artūras Gustas./ Asmenino archyvo nuotr.Tokia pati užduotis prieš dešimtį metų buvo patikėta ir Kėdainių krašto kultūros premijos laureatui Zenonui Jonui Bernadišiui.

„Valstybės vadovo inauguracijos šventėje dalyvavau pirmą kartą gyvenime. Tiesą pasakius, pirmą kartą gyvenime vilkėjau ir tautiniu kostiumu, – juokėsi A. Hofmanas. – Man buvo garbė nešti savojo krašto vėliavą šioje neeilinio grožio ir elegancijos, pakilios nuotaikos, vienybės, naujų vilčių kupinoje šventėje. Galbūt buvo vertesnių tai daryti žmonių už mane, bet labai džiaugiuosi turėjęs galimybę tapti šitokios reikšmingos dienos Lietuvai dalimi.“

Kėdainių rajono savivaldybės 2018 Metų medicinos darbuotojas taip pat turėjo ką palinkėti Lietuvos Respublikos Prezidentui G. Nausėdai.

„Norėtųsi, kad Prezidentas neįsiveltų į politinius žaidimus, kurių šiais politiniais laikais apstu. Linkiu jam turėti tvirtą nuomonę, apsibrėžtą tikslą, vykdyti tai, ką jo Ekscelencija deklaravo savo priešrinkiminėse programose. Nuoširdžiai viliuosi, jog visa Lietuva, kiekvienas jos žmogus pajus, kad gyvenimas šioje šalyje gerėja“, – kalbėjo A. Hofmanas.

A. Gustas: visi esame vienodai verti

Dalyvauti  tokiose ceremonijose tradiciškai yra kviečiami tik šalies miestai ir miesteliai, kurie turi heraldikos komisijos patvirtintas vėliavas. Kėdainių rajone tokias vėliavas be paties miesto turi dar penki miesteliai: Krakės, Pernarava, Josvainiai, Surviliškis ir Gudžiūnai.

Kiek anksčiau vykusiame Kėdainių miesto ir rajono seniūnijų vadovų susirinkime traukti burtai lėmė, kad privilegija nešti savo miestelio vėliavą teko atokiausios rajono seniūnijos Pernaravos seniūnui Artūrui Gustui.

„Susirinkime su kitais krašto seniūnijų vadovais svarstėme, kas tiktų atstovauti rajonui. Visi mūsų miesteliai labai garbingai galėtų atstovauti, nes turi daug iškilių, pagarbos vertų žmonių, gyvenvietės gali didžiuotis gilia istorija, vis dar puoselėjamomis tradicijomis, plėtojamomis vertybėmis. Visi esame vienodai verti, tad nesuradus kriterijaus, pagal kurį būtų galima vienareikšmiškai nuspręsti, traukėme burtus. Rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus Arūno Kacevičiaus ranka lėmė, jog Prezidento G. Nausėdos inauguracijos šventėje dalyvaus Pernaravos vėliava, o bendruomenei nutarus, vėliavnešiu tapau aš. Viena sėkmingiausių loterijų mano gyvenime, – šyptelėjo Pernaravos seniūnijos vadovas A. Gustas. – Šventė buvo nepaprasta. Tikiuosi, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas G. Nausėda vienys visas politines jėgas. Kaip ir sakė pats Prezidentas, jo – vienintelio Tautos visuotinai rinkto valstybės vadovo – pareiga yra kurti darbingą terpę racionaliam visų politinių jėgų bendradarbiavimui, subalansuoti jų veiklą valstybei reikalinga ir efektyvia linkme.“

Lietuva – viena tauta

„Lietuva šiandien yra kur kas daugiau nei nuostabus žemės lopinėlis prie Baltijos. Lietuva – tai pirmiausia jos žmonės. Čia, Vilniuje, ir mano gimtojoje Klaipėdoje, Skuode ir Peterbore, Kaune ir Bergene, Rietave ir Alikantėje.

Nėra ir negali būti dviejų, trijų ar penkių Lietuvų. Ji yra viena – mūsų visų.

Nėra Lietuvos lietuvių ir užsienio lietuvių. Visi mes esame viena tauta.

Lietuvos vientisumas neatsiejamas nuo mūsų visuomenės vienybės. Tik vieningi būsime stiprūs. Tik kartu sutelkę jėgas, veikdami kryptingai ir bendrai būsime valstybė, kuri gyvena gerai ir kurioje gyventi gera.

Susiskaldymas, pyktis, nuolatinė priešprieša, konfliktai – visa tai atima brangų laiką, kurį galėtume ir turėtume skirti Lietuvos kūrimui ir stiprinimui, bei pakerta pasitikėjimą valstybe. Nežabotas konkuravimas skaldo mus į priešų stovyklas ir veda į akligatvį, kuriame neįmanoma susitarti nei dėl strateginių šalies tikslų, nei dėl priemonių jiems įgyvendinti“, – savo inauguracinėje kalboje Seime pabrėžė Lietuvos Respublikos Prezidentas G. Nausėda.

Žadantį kurti gerovės valstybę ir kovoti su socialine atskirtimi, 55-erių metų ekonomistą G. Nausėdą antrojo rinkimų turo metu gegužę Lietuvos Respublikos vadovo poste matyti norėjo beveik 66 proc. į rinkimus atėjusių šalies piliečių.

[#gallery=2014#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video