Nutraukė pinigų švaistymą

 Nutraukė pinigų švaistymą

Pagaliau uždarė neveikiančius medicinos punktus

Naujoji rajono taryba ryžosi padaryti tai, kam drąsos neužteko senajai – pagaliau nutraukė pinigų švaistymą ir uždarė neveikiančius medicinos punktus Kunioniuose ir Miegėnuose. Kad Kunioniuose medicinos punktas nereikalingas, pripažino patys šio kaimo gyventojai, o štai, kad Miegėnuose net kelerius metus medicinos punktas neveikė, o už jo patalpų nuomą buvo mokami pinigai privatininkui, niekas atsakomybės, kaip jau įprasta, neprisiėmė, nors atsakingi specialistai ir patvirtino, kad ankstesnei rajono valdžiai ši problema buvo puikiai žinoma ne vienerius metus.

Sprendimą priėmė pati bendruomenėPSPC direktorė Audronė Rimkevičienė patikino, kad medicinos punktuose teikiama labai mažai paslaugų ir ten net negalima atlikti būtiniausių tyrimų.

Sprendimą uždaryti medicinos punktą Kunioniuose priėmė patys kunioniškiai.

Rajono tarybos posėdyje dalyvavusi Kunionių bendruomenės pirmininkė Vilma Fedosiukienė sakė: „Pastebėjome, kad žmonės labai mažai naudojosi medicinos punkte teikiamomis paslaugomis. Žmogus ten dirbdavo, savo valandas atbūdavo, bet paslaugas suteikdavo vos vienam ar dviem žmonėms per savaitę. Daugiau būdavo nebent iškvietimų į namus.

Medicinos punkte būdavo teikiamos ne visos paslaugos. Pavyzdžiui, ten negalėdavo paimti kraujo tyrimams, net vaistų nebūdavo galima įsigyti, todėl dauguma pradėjo naudotis mobiliomis medikų paslaugomis. Žmonės jomis patenkinti.“

V. Fedosiukienė pasakojo, kad kunioniškių apsilankymai vietiniame medicinos punkte mažėjo jau nuo 2016 metų, o tai pastebėjusi bendruomenė atliko anketinę apklausą ir išsiaiškino, kad vietos gyventojams to punkto visiškai nereikia, nes žmonės pageidauja medicinines paslaugas gauti namuose.

„Net jei medicinos punktas būtų perkeltas į geresnę vietą, tik labai nedaug žmonių norėtų jame lankytis“, – komentuodama gyventojų apklausos duomenis sakė V. Fedosiukienė.

Rajono tarybos narės Nijolės Naujokienės paklausta, kaip gyventojai siūlytų tobulinti mobilios medikų komandos teikiamas paslaugas, V. Fedosiukienė sakė, jog kunioniškiai norėtų, kad ši komanda pas juos atvyktų iš anksto nustatytu laiku. 

Alfredas Hofmanas: „Sprendimai dėl Kunionių ir Miegėnų medicinos punktų uždarymo priimti tik išdiskutavus juos su bendruomenėmis ir seniūnais, visapusiškai įvertinus žmonių poreikius.“Medicinos punktai – jau praeitis?

Kad medicinos punktų teikiamos paslaugos yra neperspektyvios, patvirtino ir Kėdainių pirminio sveikatos priežiūros centro (PSPC), kuriam ir priklauso medicinos punktai, direktorė Audronė Rimkevičienė.

„Medicinos punktuose yra tik atliekamas profilaktinis šviečiamasis darbas: čia vyksta pokalbiai, ūgio, svorio, kraujospūdžio matavimas, patarimų davimas.

O mūsų teikiamos mobilios medikų komandos paslaugos yra žymiai platesnio spektro ir atitinkančios šiandieninį poreikį – mes galime užrašyti kardiogramą, paimti kraujo tyrimams, tą pačią dieną pristatyti jį į laboratoriją ir po pietų turėti atsakymus, kas tikrai ligoniams yra labai svarbu“, – paaiškino A. Rimkevičienė, akcentuodama, kad medicinos punktų funkcijos yra išties labai menkos ir įstatymiškai daugiau paslaugų jie teikti negali.

Ragino gerbti medikų darbą

A. Rimkevičienei antrino ir rajono tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas Alfredas Hofmanas: „Pirma – medicina bendrąja prasme orientuojasi į centralizaciją, stambinimą. Kuriami specializuoti centrai ir vystomas greitosios medicinos pagalbos teikimas.

Siekiama, kad žmonėms būtų kuo labiau prieinamos greitosios medicinos pagalbos ir šeimos gydytojų teikiamų paslaugų prieinamumas. Nereikalingi tokie smulkūs dalykai kaip medicinos punktai.

Antra – labai svarbus yra visuomenės švietimas. Mes turime investuoti į jį ir į pirmosios pagalbos mokymus.

[quote author=“A. Rimkevičienė“]Medicinos punktuose yra tik atliekamas profilaktinis šviečiamasis darbas – vyksta pokalbiai, ūgio, svorio, kraujospūdžio matavimas, patarimų davimas. O mūsų mobilios paslaugos yra žymiai platesnio spektro ir atitinkančios šiandieninį poreikį – mes galime užrašyti kardiogramą, paimti kraują tyrimams, tą pačią dieną pristatyti jį į laboratoriją ir po pietų turėti atsakymus, kas tikrai ligoniams yra labai svarbu.[/quote]

Trečia – Kėdainiuose veikiančios mobiliosios medikų brigados paslaugų poreikis yra didelis, todėl turime galvoti, kaip užtikrinti, kad šių paslaugų būtų teikiama dar daugiau. Reikia didinti ne tik jau dirbančios mobilios medikų komandos darbų apimtis, bet ir sudaryti kitas tokias mobilias komandas. 

Gerbkime medikų darbą, gerbkime jų norą dirbti kokybiškai, norą teikti kokybiškas paslaugas, o ne kažkokias, kurios reikalingos vos keliems žmonėms.“

A. Hofmanas akcentavo ir tai, kad panaikinus medicinos punktą Kunioniuose, gyventojams paslaugas teiks ne tik mobili medikų komanda, bet ir gretimo Josvainių miestelio ambulatorijos specialistai, kuriuos jau dabar prireikus kunioniškiai išsikviečia į namus.

Nijolė Naujokienė: „Šiame laikmetyje pastatai ir paslaugos kartais net neturi nieko bendro.“Ne visi patikėjo ir suprato

Tačiau ne visi rajono tarybos nariai suprato medicinos specialistų ir Kunionių bendruomenės pirmininkės V. Fedosiukienės išsakytus argumentus.

Rajono tarybos narės Karolina Štelmokaitė ir Adelė Štelmokienė pasisakė prieš šio punkto uždarymą.

K. Štelmokaitė sakė, jog jai sunku patikėti, kad tokiam nemažam ir perspektyvą augti turinčiam kaimui kaip Kunioniai nereikia medicinos punkto, o jai antrinusi A. Štelmokienė sakė mananti, kad uždarius medicinos punktą, kaimas gali likti tuščias.

Ji sakė negalinti patikėti, kad patys žmonės nenori medicinos punkto savo gyvenvietėje, ir mananti, kad tai gali būti netiesa.

Politikė tikino, jog reikėjo Kunioniuose sutelkti vietos verslininkus ir bendruomenę bei išsaugoti medicinos punktą kaip tai buvo padaryta Okainiuose.

Siūlė mąstyti perspektyviai

Tuo tarpu rajono tarybos narė N. Naujokienė kolegoms siūlė mąstyti perspektyviai ir suvokti, kad ne pastatai ar vietovė yra svarbiausia, o teikiamų paslaugų kokybė: „Šiame laikmetyje pastatai ir paslaugos kartais net neturi nieko bendro.

Kokybiškas medicinos paslaugas galima teikti ir ne medicinos punktuose, kaip buvo įprasta iki šiol, tačiau kiekvienas atvejis yra skirtingas. Ir tai, kas tinka vienai gyvenvietei, dar nereiškia, kad tiks ir kitai.

[quote author=“N. Naujokienė“]Labai džiaugiuosi, kad auga bendruomenės ir ypač džiaugiuosi bendruomenių lyderiais, kurie sugeba prisiimti atsakomybę. Sugeba vesti bendruomenę ir matyti šio laikmečio teikiamų paslaugų įvairoves ir galimybes.[/quote]

Okainiuose yra viena situacija, Kunioniuose ar kitoje gyvenvietėje – kita. O tai, kad mobiliosios medicinos paslaugos turi perspektyvą, nė kiek neabejoju.“

N. Naujokienės poziciją palaikė ir tarybos narys Romualdas Gailiūnas: „Mes turime reikalauti iš savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų, kad jie teiktų kokybiškas paslaugas laiku ir už prieinamą kainą, o ne išlaikytų patalpas, kurios niekam nereikalingos.“

Lyderiai nebijo atsakomybės

N. Naujokienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad Kunionių bendruomenė nebijo prisiimti atsakomybės ir aiškiai išsakė savo poziciją, argumentuodama, kodėl medicinos punkto jai nereikia: „Labai džiaugiuosi, kad auga krašto bendruomenės ir ypač džiaugiuosi bendruomenių lyderiais, kurie sugeba prisiimti atsakomybę. Sugeba vesti bendruomenę ir matyti šio laikmečio teikiamų paslaugų įvairoves ir galimybes.

Dar 2011 metais diskutavome su ambulatorijų vadovais dėl medicinos punktų atsisakymo ir mobilių medikų paslaugų teikimo, tačiau tuo metu jie tokiems pokyčiams nesiryžo ir tokį sprendimą siūlė atidėti vėlesniam laikui. Jau tuomet mes planavome steigti mobiliųjų medicininių paslaugų teikimą, tad džiaugiuosi, kad šią idėją pradėjo įgyvendinti praėjusios kadencijos rajono taryba ir vadovai. Manau, kad tai yra labai perspektyvu.“

Ryžtingus sprendimus priėmė nauja valdančioji dauguma, palaikoma ir kai kurių kitų rajono tarybos narių, o anksčiau rajonui vadovavę liberalai, dabar dirbantys opozicijoje, praėjusią kadenciją buvę valdžioje ir nesugebėję išspręsti šio klausimo, dabar ir vėl trypčiojo vietoje. Jie susilaikė balsuodami dėl medicinos punktų uždarymo.Punktus uždarė

Kad tai perspektyvu, patikėjo ir didžioji dauguma rajono tarybos narių. Juolab kad prieš priimant šį sprendimą, Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto nariai surengė išvažiuojamuosius pasitarimus tiek Kunioniuose, tiek Miegėnuose ir susitikę ten su bendruomenių atstovais bei seniūnais, šiuos klausimus išdiskutavo ir kartu su bendruomenėmis priėmė sprendimus, visapusiškai įvertindami gyventojų poreikius.

Už Kunionių medicinos punkto uždarymą balsavo 18 tarybos narių. 5 susilaikė ir 2 tarybos narės: K. Štelmokaitė ir A. Štelmokienė, buvo prieš.

Šiek tiek savo poziciją jos sušvelnino dėl Miegėnų medicinos punkto uždarymo, už kurį balsuojant jiedvi susilaikė.

K. Štelmokaitė, žinodama, kad šis medicinos punktas realiai neveikia jau ne vienerius metus, o mokestis už patalpų nuomą yra mokamas, tai įvardijo kaip pinigų švaistymą ir rėmė prie sienos savivaldybės gydytoją Ramunę Kabošienę, prašydama įvardinti, ką ši padarė, kad toks pinigų švaistymas būtų nutrauktas.

R. Kabošienė atsakė, jog ne kartą buvo informavusi tuometinius rajono vadovus apie susidariusią situaciją ir raginusi ją spręsti.

„Šis klausimas ne kartą buvo svarstytas tiek su vadovybe, tiek atskiruose pasitarimuose, juose dalyvaujant ir tuometiniam rajono tarybos Sveikatos komiteto pirmininkui.

Šį klausimą ragindavo spręsti ir PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė. Jis būdavo minimas ir jos, kaip vadovės, rajono tarybai teikiamose veiklos ataskaitose.

[quote author=“A. Hofmanas„]Gerbkime medikų darbą, gerbkime jų norą dirbti kokybiškai, norą teikti kokybiškas paslaugas, o ne kažkokias, kurios reikalingos vos keliems žmonėms. [/quote]

Be to, rajono vadovybei buvo pristatyta medicinos punktų strategija, planas, situacija ir mūsų, specialistų, siūlymai, ką toliau daryti. Rugsėjo mėnesį buvo teiktas ir sprendimo projektas.

Tačiau medicinos punktai yra likviduojami tik rajono tarybos sprendimu“, – paaiškino R. Kabošienė.

Atsakomybės dėl neveikiančių medicinos punktų ir su jų išlaikymu susijusiu pinigų mėtymu niekas neprisiėmė, nors savivaldybės gydytoja ir aiškiai įvardijo, kad apie šią problemą ankstesnieji rajono vadovai buvo ne kartą informuoti.

Penktadienį vykusiame rajono tarybos posėdyje pagaliau pasiryžta uždaryti tiek Kunionių, tiek Miegėnų medicinos punktus. Ryžtingus sprendimus priėmė nauja valdančioji dauguma, palaikoma ir kai kurių kitų rajono tarybos narių, o anksčiau rajonui vadovavę liberalai, dabar dirbantys opozicijoje, praėjusią kadenciją buvę valdžioje ir nesugebėję išspręsti šio klausimo, dabar ir vėl trypčiojo vietoje. Jie susilaikė balsuodami dėl medicinos punktų uždarymo.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video