Išankstiniame balsavime aktyvesni miestiečiai (GALERIJA)

 Išankstiniame balsavime aktyvesni miestiečiai (GALERIJA)

Šią savaitę prasidėjo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimai, su kuriais kartu vyksta ir  referendumai dėl dviejų Konstitucijos straipsnių pakeitimo.

Referendumuose gyventojai išreikš savo valią dėl dvigubos pilietybės Lietuvoje išplėtimo, taip pat dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Per šiuos rinkimus bei referendumus rinkėjai pirmą kartą iš anksto gali balsuoti žymiai ilgesnį laiką – tam skirtos net penkios dienos, o ne dvi, kaip ankstesniuose Prezidento rinkimuose.

Savo balsą Prezidento rinkimuose bei referendumuose ketvirtadienį atidavė Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis. A. Barzdžiaus nuotr. Balsavimas iš anksto

Jau nuo pirmadienio Prezidento rinkimuose bei referendumuose rinkėjai visoje Lietuvoje skuba savo valią išreikšti balsuodami iš anksto. Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių rinkimų dieną – gegužės 12 d. – negalės balsuoti rinkimų apylinkėje, turi galimybę tai padaryti anksčiau. Balsavimas iš anksto vykdomas visų savivaldybių pastatuose gegužės 6–10 dienomis nuo 8 iki 20 valandos.

Nuo trečiadienio iki penktadienio taip pat vyksta balsavimas specialiuose punktuose, tai yra sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ir globos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių vykdymo įstaigose.

Penktadienį ir šeštadienį bus vykdomas balsavimas namuose. Šia teise galės pasinaudoti rinkėjai, kuriems rinkimų dieną buvo sukakę 70 metų, neįgalūs rinkėjai ar laikinai nedarbingi. Kad būtų įtraukti į balsuosiančių namuose sąrašą, šie asmenys privalėjo užpildyti tam skirtą prašymą.

Rinkėjai aktyvūs

Per šių metų Prezidento rinkimus ir referendumus buvo sulaukta gerokai didesnio rinkėjų aktyvumo balsuojant iš anksto nei per praėjusius, vykusius 2014 metais, Prezidento rinkimus. Išaugusį iš anksto balsuojančių rinkėjų aktyvumą galėjo lemti ir tai, kad per šiuos rinkimus balsavimas iš anksto organizuojamas net penkias dienas, o ne dvi kaip ankstesniuose rinkimuose.

[quote author=“Aut. past.“]Kėdainių rajono savivaldybėje iš anksto aktyviausiai balsavo miesto rinkimų apylinkės. Daugiausiai balsuojančiųjų gegužės 6, 7, 8 d. sulaukė Smilgos rinkimų apylinkė – rinkėjų aktyvumas čia siekė 8,15 proc., Parko rinkimų apylinkėje – 5,05 proc., Pergalės – 4,79 proc.[/quote]

Nors pirmąją išankstinio balsavimo dieną, pirmadienį, gegužės 6 d., rinkėjų aktyvumas visoje Lietuvoje nebuvo itin didelis ir absoliučioje daugumoje šalies savivaldybių jis tą dieną nepasiekė 1 proc., tačiau vėliau bendras balsavusiųjų iš anksto aktyvumas gerokai pranoko ankstesnius rinkimus.

Pralenkė

Kėdainių rajone pirmadienį, gegužės 6 d., pirmąją išankstinio balsavimo dieną, balsavo 203 rinkėjai iš 41 656 rinkėjų, t. y. aktyvumas siekė 0,49 proc. Bendras visos šalies gegužės 6 d. rinkėjų aktyvumas buvo 0,7 proc.  Prėjusių, 2014 metų, respublikos Prezidento rinkimų pirmąją išankstinio balsavimo dieną rinkėjų aktyvumas Kėdainiuose buvo 0,8 proc., bendras šalies – 1,26 proc.

Tačiau per kitas šių metų Prezidento rinkimų išankstinio balsavimo dienas rinkėjų aktyvumas balsuojant iš anksto gerokai išaugo ir pralenkė 2014 m. rinkimų aktyvumą. Susumavus gegužės 6, 7 ir 8 d. išankstinio balsavimo rezultatus ir dar likus dviem dienoms balsuoti iš anksto, rinkėjų aktyvumas jau buvo gerokai didesnis nei ankstesniuose rinkimuose.  

Gegužės 6, 7 ir 8 d. Kėdainių rajone rinkėjų aktyvumas pasiekė 2,93 proc. (balsavo 1 071 rinkėjas), šalyje šis rodiklis buvo 3,74 proc. (bendras balsavusių iš anksto aktyvumas 2014 m. Kėdainiuose buvo 1,74 proc., šalyje – 2,97 proc.)

Aktyviausi ir pasyviausi

Kėdainių rajono savivaldybėje iš anksto aktyviausiai balsavo miesto rinkimų apylinkės. Daugiausiai balsuojančiųjų gegužės 6, 7, 8 d. sulaukė Smilgos rinkimų apylinkė – rinkėjų aktyvumas čia siekė 8,15 proc., Parko rinkimų apylinkėje – 5,05 proc., Pergalės – 4,79 proc.

Pasyviausiai minėtomis dienomis balsuota Skaistgiriuose – aktyvumas 0,37 proc. ir Petkūnuose – 0,58 proc.

Aktyviausi rinkėjai minėtomis dienomis buvo kurortuose – Neringoje 17,05 proc., Birštone 7,38 proc. ir Palangoje 7,11 proc. Šį kartą mažiausiai aktyvūs pirmas tris dienas balsuojant iš anksto buvo Vilniaus rajono – 1,76 proc., ir Šalčininkų rajono – 1,78 proc. rinkėjų.

Daugiausia rinkėjų iš anksto balsavo šalies didmiesčiuose: Vilniaus mieste – 19 016 rinkėjų (aktyvumas 4,50 proc.), Klaipėdoje 3 864 (3,24 proc.) ir Kauno mieste – 8 493 (3,64 proc.).

[#gallery=1908#]

 

 

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video