Po ketverių valdymo metų valdžia išėjo apsimelavusi?

 Po ketverių valdymo metų valdžia išėjo apsimelavusi?

Pastaruosius ketverius metus Kėdainiams vadovavusi mero Sauliaus Grinkevičiaus valdžia, regis, savo kadenciją pabaigė ir nuo politinės arenos nuėjo gėdingai apsimelavusi. Viename iš paskutinių rajono tarybos posėdžių svarstant strateginį planą S. Grinkevičius kratėsi atsakomybės už neįgyvendintą pažadą rekonstruoti Krakių miestelio Laisvės aikštę ir aiškino, kad šis projektas užstrigo ir jo įgyvendinimui pinigai nenumatyti ne dėl Kėdainių valdininkų, o dėl Lietuvos automobilių kelių direkcijos (toliau – Kelių direkcija) kaltės. Esą ši nėra nusiteikusi geranoriškai, neatliko jai priklausančių „namų darbų“ ir pamačiusi, kad projektas kainuos didelius pinigus, nebenori jų skirti. Tačiau paaiškėjo, kad tokie postą paliekančio mero teiginiai, bandant skalbti savo politinį mundurą, veikiausiai yra melagingi – Kelių direkcija be užuolankų rėžė, kad minėtoji aikštė nerekonstruota, nes tai Kėdainių rajono savivaldybė nesilaikė su Kelių direkcija pasirašytos bendradarbiavimo sutarties ir netinkamai įvykdė įsipareigojimą dėl techninio projekto parengimo paslaugų pirkimo.

Nijolė Naujokienė stebėjosi S. Grinkevičiaus įžūliu bandymu atsakomybę ir kaltę suversti Kelių direkcijai. A. Barzdžiaus nuotr. Pinigų nenumatė

S. Grinkevičiaus sąmoningas ar nesąmoningas melas aikštėn iškilo viename iš paskutinių praėjusios kadencijos rajono tarybos posėdžių, kai svarstant strateginį planą paaiškėjo, kad rajono biudžete ir vėl nenumatyta pinigų Krakių Laisvės aikštės rekonstrukcijai.

S. Grinkevičius tuomet teisindamasis aiškino, kad projektas užstrigo pasikeitus Kelių direkcijos vadovybei.

„Mes padarėm visus tuos namų darbus, kuriuos reikėjo, sutvarkėm žemės klausimus ir laukėm iš Kelių direkcijos, kada jie susitvarkys. Jie nesitvarko. Priverst jų to darbo padaryt nelabai įmanoma, – sakė S. Grinkevičius. – O jie nedaro tų „namų darbų“ vien dėl to, kad jie pamatė, kad tai yra dideli pinigai iš jų biudžeto ir jie nenori skirti tų pinigų. Štai ir visa istorija.“

Paprašius patikslinti, panašu, kad melavo ir toliau

Rajono tarybos narei Nijolei Naujokienei paprašius patikslinti, kodėl Kelių direkcija atsisako skirti pinigų Krakių Laisvės aikštės rekonstrukcijai – ar ji tikrai to nenori daryti, ar jai neleidžia pinigų skirti įstatymai, ar yra kokios kitos problemos, S. Grinkevičius ir toliau svaičiojo į melą panašius išvedžiojimus.

[quote author=“Aut. past.“]Kėdainių rajono savivaldybė netinkamai įvykdė įsipareigojimą dėl techninio projekto parengimo paslaugų pirkimo. Kelių direkcijos žiniomis, ir savivaldybės, ir Kelių direkcijos projekto užsakovė buvo tik Kėdainių rajono savivaldybė. Tai tokiu atveju, Kelių direkcijos nuomone, jeigu savivaldybė įsigijo Kelių direkcijos valdomo turto techninį projektą, jį turėtų perduoti Kelių direkcijai Vyriausybės nutarimu.[/quote]

„Žinot, aš dabar negaliu teigti 100 procentų, nori jie ar nenori. Bet ta prasme jie tų „namų darbų“, kuriuos turėjo padaryt, kas susiję su gatvių teisine registracija, atskyrimu, jie tų dalykų nepadarė. Kokie motyvai? Aš galvoju, kad jiems pasidarė gaila. Ten – dideli pinigai.

Iš pradžių tas projektas buvo deklaruojamas kaip daug mažiau investicijų reikalaujantis, paskui tos investicijos pradėjo labai smarkiai augti. Ir aš galvoju, kad jie turi ir svarbesnių objektų, į kuriuos galėtų investuoti. Mano toks supratimas.

Mes, savivaldybė, dar kartą pakartoju – padarėme viską, ką buvome susitarę“, – aiškino S. Grinkevičius.

Krakių Laisvės aikštė jau kelerius metus laukia rekonstrukcijos. Krakių bendruomenės nuotr. Kelių direkcija: Kėdainių rajono savivaldybė nevykdė savo įsipareigojimų

Tuo tarpu Kelių direkcija, paklausta, kodėl, kaip teigia S. Grinkevičius, neatliko savo „namų darbų“ ir nenumatė skirti pinigų Krakių Laisvės aikštės rekonstrukcijai, pateikė konkretų ir tiesų atsakymą, paneigiantį bet kokius S. Grinkevičiaus svaičiojimus.

Pasirodo, Kelių direkcija su Kėdainių rajono savivaldybe bendradarbiavimo sutartį dėl minėto objekto rekonstrukcijos pasirašė dar 2016 metų spalio 27 dieną, tačiau savo įsipareigojimų nevykdė.

„Pagal bendradarbiavimo sutartį Kėdainių rajono savivaldybė, gavusi Kelių direkcijos įgaliojimą, turėjo atlikti techninio projekto parengimo paslaugų, išskiriant Kelių direkcijos ir savivaldybės lėšomis finansuojamas veiklas, viešuosius pirkimus iki sutarties sudarymo.

Kelių direkcijos žiniomis, savivaldybė netinkamai vykdė bendradarbiavimo sutarties nuostatas dėl šio įsipareigojimo ir sutarties dėl projektavimo paslaugų suteikimo Kelių direkcijai pasirašyti nepateikė. Todėl iki šiol Kelių direkcija techninio projekto (savo dalies) neturi“, – „Rinkos aikštei“ pranešė Saulius Jansonas, Kelių direkcijos Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus patarėjas.

Vadinasi, mero postą palikusio S. Grinkevičiaus svaičiojimai apie tai, kad aikštės rekonstrukcijai Kelių direkcija pinigų neskiria neva dėl to, kad jai esą gaila didelių pinigų, pamačius, kad investicijos pradėjo labai sparčiai augti, yra laužti iš piršto.

[quote author=“Aut. past.“]Kėdainių savivaldybė ištėškė mokesčių mokėtojų pinigus tokiam techniniam projektui, kuris jai buvo visai nereikalingas ir už kurį turėjo sumokėti ne savivaldybė, o Kelių direkcija.[/quote]

Valdžią Saulius Grinkevičius palieka sąmoningai ar nesąmoningai apsimelavęs.Kelių direkcija teigia, dar net nežinanti ir negalinti pasakyti darbų kainos, nes neturinti šio objekto techninio projekto.

O kol nėra projekto, nežinoma, ir kiek pinigų reikės rekonstrukcijai.

Laukia savivaldybės įsipareigojimų vykdymo

Paklausus, kada būtų galima tikėtis Krakių miestelio Laisvės aikštės rekonstrukcijos, Kelių direkcija pateikė vienareikšmį atsakymą: „Kelių direkcijos ir Kėdainių rajono savivaldybės bendradarbiavimo sutartyje buvo numatyta, kad kiekviena šalis turės savo techninį projektą.

Kėdainių rajono savivaldybė netinkamai įvykdė įsipareigojimą dėl techninio projekto parengimo paslaugų pirkimo.

Kelių direkcijos žiniomis, ir savivaldybės, ir Kelių direkcijos projekto užsakovė buvo tik Kėdainių rajono savivaldybė. Tai tokiu atveju, Kelių direkcijos nuomone, jeigu savivaldybė įsigijo Kelių direkcijos valdomo turto techninį projektą, jį turėtų perduoti Kelių direkcijai Vyriausybės nutarimu.

Apie projekto įgyvendinimo terminus galima būtų kalbėti turint techninį projektą ir įvertinus kitas aplinkybes.“

Vadinasi, Kėdainių savivaldybė ištėškė mokesčių mokėtojų pinigus tokiam techniniam projektui, kuris jai buvo visai nereikalingas ir už kurį turėjo sumokėti ne savivaldybė, o Kelių direkcija. Tačiau net ir tai padarę Kėdainių valdininkai neperdavė šio techninio projekto Kelių direkcijai. Tai ir yra viena iš priežasčių, dėl ko iki šiol neskirti pinigai Krakių Laisvės aikštės rekonstrukcijai.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video