Krašto senjorai – veiklūs ir aktyvūs

 Krašto senjorai – veiklūs ir aktyvūs

Daugiakultūriame centre vyko Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Kėdainių rajono skyriaus visuotinis ataskaitinis susirinkimas, kuriame pristatyta 2018 m. veiklos ataskaita.

Lygiai prieš metus, kovo mėnesį, LPŽA Kėdainių skyriui, vienijančiam 135 narius, pradėjo vadovauti Alma Jociuvienė. Tuomet taip pat Daugiakultūriame centre vykusio skyriaus visuotinio susirinkimo metu buvo priimtas sprendimas – dalyvauti projektuose ir vystyti senjorų pilietines, kultūrines, savanorystės, sveikatingumo, edukacines, pažintines, bendruomenės stiprinimo ir poilsio veiklas, vadovaujantis projektų turiniu ir lėšomis.

Pasak LPŽA Kėdainių skyrius pirmininkės Almos Jociuvienės, buvo iškelti skyriaus tikslai, sutelkiant senjorus darniai bendruomeninei veiklai.

„Nutarėme siekti, kad pagyvenusių žmonių sukaupta gyvenimo ir darbo patirtis, profesiniai įgūdžiai bei kūrybiniai, intelektiniai sugebėjimai būtų pripažįstami ir kuo plačiau naudojami tobulėjimo, užimtumo tikslams. Taip pat puoselėti savo ir mus supančių žmonių artimo meilės, doros, pagarbos senjorui, meilės Tėvynei ir ištikimybės jos nepriklausomybei jausmus, prisidėti prie neformalaus ir pilietinio ugdymo, pažymint Lietuvos nepriklausomybės 100-metį, garbios krašto asmenybės Tėvo Stanislovo istorinės atminties viso amžiaus jubiliejinę datą, – su tikslais pažindino A. Jociuvienė. – Mums svarbu siekti, kad valstybė užtikrintų socialines, kultūrines ir ekonomines sąlygas pagyvenusių žmonių gyvenimui ir oriai senatvei pagerinti, ieškoti sprendimų dėl socialinės apsaugos, paramos, darbo ir veiklos vietos, sveikatos priežiūros, gyvenamosios vietos, aplinkos pritaikymo, atsižvelgiant į narių amžių, sveikatą, surengus regioninę patirties sklaidos konferenciją ir jos rezoliuciją pateikus LPŽA vadovybei, rajono savivaldos institucijoms.“

Įgyvendinti du projektai

Siekiams įgyvendinti buvo parengti ir laimėti du rajono savivaldybės projektai: kultūros ir bendruomenės stiprinimo tema „Visi kartu – esame stiprūs“ (gauta 900 eurų) bei „Aktyvūs ir sportuojantys senjorai“ (gauta 2 100 eurų), kurių vadovė – valdybos narė Rita Paurienė.

Projektų įgyvendinimu LPŽA Kėdainių skyriaus pirmininkė A. Jociuvienė rūpinosi kartu su valdybos bei aktyviais asociacijos nariais.

„Kultūrinius renginius organizavome su pirmininkės pavaduotoja E. Maniokiene ir projektų vadove R. Pauriene, prisidedant kitiems aktyviems nariams savo turimais intelektiniais, finansiniais bei materialiais ištekliais, – pasakojo A. Jociuvienė. – Buvo surengta šventinė popietė, skirta Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, aktyviai dalyvauta iškilmingame Valstybės himno giedojime, organizuota kultūrinė edukacinė išvyka į Burbiškių dvaro Tulpių žydėjimo šventę, edukacinės pažintinės išvykos į Lietuvos istoriją ženklinančias sostines: Trakus, Kernavę, Kauną, Vilnių. Aplankytos istorinės, kultūrinės, ekologinės vietovės, surengta Kėdainių krašto senjorų organizacijų kūrybos ir sporto diena Raseinių rajono Kirkšnovės kaimo sodyboje. Rugsėjo mėnesį AB „Lifosa“ kvietimu 24 mūsų skyriaus nariai nemokamai poilsiavo Molėtų rajono Balčio ežero poilsiavietėje.

Veikla plėtota ir aktyvinant kūrybines erdves. Surengėme konkursą „Kuriame savo sėkmės istoriją“, kurio nugalėtoja tapo talentinga literatė Angelina Armanavičienė, o diplomantėmis – Selestina Rimavičienė, Vitalija Praskorienė, Genovaitė Deringienė, Elena Maniokienė, todėl tikėtina, kad ateityje bus išleista asociacijos antologija.

Mūsų senjorai mėgsta lankytis teatre, dalyvauja etnokultūros specialistų vedamose paskaitose apie krašto tradicijas, apeigas, papročius, jiems sudarytos visos galimybės bendradarbiauti kūrybiniuose renginiuose, vakaronėse, jubiliejinėse šventėse su „Brandos“, „Rudenėlio“, „Bočių“, „Lifosiečių“, „Kontakto“ klubų, literatų ir menininkų sambūrio „Vaivorykštės tiltai“ žmonėmis, šalies PŽA skyriais. Tai leidžia skleisti senjorų patirtį, užmegzti partnerystės ryšius.“

Geresniam senjorų gyvenimui

Projekto metu buvo surengta regioninė konferencija „Visi kartu – esame stiprūs“, kurioje dalyvavo 176 delegatai iš dešimties regiono skyrių ir septynių rajono asociacijų atstovai, LPŽA, rajono savivaldybės vadovai. Išklausius pranešimus bei svečių pasisakymus parengtas tezių komplektas.

„Tikimės, kad jų pagrindu rajono savivaldos, šalies vyriausybinės institucijos galėtų inicijuoti teisės aktų korekcijas, idant senjorai galėtų gyventi prasmingą, orų ir laimingą gyvenimą“, – teigė A. Jociuvienė.

Sveiki ir sportuojantys senjorai

Vykdant projektą „Sveiki ir sportuojantys senjorai“ organizuoti įvairūs sveikatinimo renginiai: šiaurietiško ėjimo popietės Babėnų šilo teritorijoje, mankštos, paskaitos, įsigyta sportinio, sveikatinimo inventoriaus. Rajono senjorai dalyvavo mokymuose, kuriuos vedė medikai.

LPŽA Kėdainių rajono skyriaus valdybos narės E. Maniokienės iniciatyva išleistas puikus Senjoro sveikatos ABC kalendorius, skirtas skyriaus nariams.

Teikiama maisto parama

Kiekvieną savaitę, antradieniais, sunkiai besiverčiantiems ir vienišiems senjorams yra teikiama „Maisto banko“ parama, kurios gavėjų skaičius svyruoja nuo 40 iki 45 asmenų. Skaičius kinta pasikeitus nariams ar kitoms suderintoms aplinkybėms, asmeniniams atsisakymams. Kas savaitę parengiama 10–11 paketų iš dviejų „Iki“ tinklo parduotuvių. Nekokybiški produktai šalinami, išduodami tik vartotini ir kokybiški. Šią veiklą savanorystės pagrindais puikiai atlieka skyriaus valdybos nariai V. Berlėtaitė ir K. Kutkevičius.

Stiprybė – vienybėje

LPŽA Kėdainių rajono skyrius, gyvuojantis jau 22 metus, kaskart pasipildo naujais nariais, įnešančiais naujų idėjų ir galimybių šiuolaikiškai, aktyviai, kultūringai, kūrybiškai veikti. Ir kiekvieną įgyvendintą veiklą, pasak A. Jociuvienės, lydi diskusijos, susitikimai pasidalijant įspūdžiais, potyriais, analizuojant žmogaus veiklos, jausmų, dvasinių vertybių, atjautos, pagalbos, savitarpio supratimo, pilietinių, patriotinių jausmų sklaidos aspektus.

„Asociacija – tai galimybė suvienyti amžiaus, kūrybos, poreikių, pilietinės sąmonės ir bendrystės jėgas veiklai, kuri patraukli kiekvienam, kuri padeda nugalėti galbūt vienatvę, galbūt liūdesį, rasti draugą, bendramintį, padeda išlikti brangiam ir nepamirštam sunkią ar džiaugsmingą valandą“, – teigė A. Jociuvienė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video