Kodėl neįrašytas rajono Tarybos posėdis?

 Kodėl neįrašytas rajono Tarybos posėdis?

Paskutinį rugsėjo penktadienį vykęs rajono Tarybos posėdis išsiskyrė iš kitų posėdžių nekultūringu mero elgesiu. Šis pertraukinėjo ir tildė ne tik kai kuriuos rajono Tarybos narius neleisdamas jiems net pradėtų minčių išsakyti iki galo, bet taip pat elgėsi ir su posėdyje dalyvavusiais rajono gyventojais. Nepaisant to, kad rajono Tarybos posėdžio vaizdo įrašas turėtų būti patalpintas rajono savivaldybės interneto svetainėje, pamatyti jį vargu ar pavyks.

Neįsirašė

Pradėjus aiškintis, kodėl savivaldybė į savo interneto svetainę neįkelia minėto posėdžio vaizdo įrašo, paaiškėjo, kad ji jo net neturi.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vedėjas Egidijus Grigaitis aiškina, kad šis posėdis tiesiog neįrašytas: „Dėl netinkamai suveikusios posėdžių transliacijos programinės įrangos (klaida vaizdo transliacijos srauto stabdymo algoritme) posėdžio pabaigoje negalėjo išsisaugoti vaizdo įrašas transliacijos kompiuterio kietajame diske, o vaizdo įrašas „Youtube“ platformoje susigadino dėl per ilgai užsitęsusio tiesioginio srauto.“

E. Grigaitis taip pat sakė, kad dėl galimybės atstatyti vaizdo įrašą iš atsarginių serverių, kreiptasi į „Youtube“, kuri tikrina tokią galimybę, tačiau kol kas dar negali pasakyti, ar pavyks įrašą atkurti.

Vietoj vaizdo įrašo įkeltas tik posėdžio garso įrašas, kurį privaloma saugoti pas Tarybos sekretorių.

Per metus išleidžia beveik pustrečio tūkstančio

Rajono Tarybos posėdžių valdymo sistemos (elektroninio balsavimo, garso ir vaizdo įrangos) priežiūros, atnaujinimo ir aptarnavimo paslaugas savivaldybei teikia UAB „Audiotonas“.

Už šias paslaugas Kėdainių rajono savivaldybė bendrovei „Audiotonas“ kiekvieną mėnesį moka fiksuotą įrangos priežiūros ir aptarnavimo mėnesinį mokestį.

Per metus sumokama bemaž pustrečio tūkstančio eurų, o jei tiksliau – 2 tūkst. 468 eurus ir 40 centų.

Nepaisant to, už neįrašytą posėdį savivaldybė nereikalaus jokios atsakomybės iš privačios bendrovės, nes, kaip teigia E. Grigaitis, nebuvo galima numatyti, kad dėl netinkamai suveikusios posėdžių transliacijos programinės įrangos posėdis tiesiog neįsirašys. Valdininkas tai prilygino net force majeure (nenugalimos jėgos) aplinkybėms! O kad tai nepasikartotų, ateityje planuojama įdiegti papildomas saugumo priemones.

Indrė Fiodorova. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. „Buvau ir nutildyta, ir išjungta“

Tai, kad savivaldybės tinklalapyje nėra paskutinio rajono Tarybos posėdžio vaizdo įrašo, glumina ne tik gyventojus, bet ir pačius rajono Tarybos narius.

Štai jauniausia rajono Tarybos narė Indrė FIODOROVA, stebisi, kad posėdžio vaizdo įrašas neįsirašė:

„Technika yra technika, ji kartais paveda, bet ar tai yra tikroji priežastis to fakto, kad paskutinio rajono Tarybos posėdžio vaizdo įrašo archyve nėra, sunku pasakyti. Tiesiog mažai tikėtina, kad „Youtube“ platformoje vaizdas buvo neišsaugotas dėl didelio duomenų srauto. Na, tikrai labai abejoju, kad tas srautas toks buvo, todėl tai ir atrodo nelabai tikėtina.

Tai, kad posėdžių vaizdo įrašai yra reikalingi, neabejotina. Aš ir pati ne vieną posėdį viešinau tam, kad žmonės galėtų pasižiūrėti, nes Tarybos posėdžiuose svarstomi labai aktualūs klausimai.

Manau, žmonėms svarbu matyti, kokios vyksta diskusijos, kaip priiminėjami sprendimai, kam leidžiama pasisakyti, kam neleidžiama, kaip toleruojama kita nuomonė. Visa tai turi būti vieša. Savivaldybė privalo tai rodyti, juolab kad yra ir seniūnai, ir biudžetinių įstaigų vadovai, kurie posėdžiuose ne visuomet gali dalyvauti, tačiau turi žinoti, kas vyksta.

Daugiau priežasčių, kodėl neviešinti šito posėdžio kaip tik dėl mero grubaus elgesio, kaip ir nematyčiau. Manau, kad tokio griežto elgesio tikrai neturėtų būti.

Mes kiekvienas turime savo nuomonę, o posėdžiai tam ir yra, kad ją mes reikštume. Juolab kad jie  vyksta tik kartą per mėnesį, o pusė darbotvarkės klausimų būna visai nesudėtingi, einamieji, kur nereikia diskutuoti, pakanka tik patvirtinti. Tai tikrai svarbiausiems klausimams galėtume skirti daug daugiau dėmesio. Juos išdiskutavus, liktų mažiau vietos interpretacijoms. Juolab kad komitetuose, kurie būna prieš posėdį, paprastai meras nedalyvauja, tai kur kitur su juo padiskutuoti?

Klausimų kyla daug ir proto ribose mes posėdyje turėtume turėti galimybę diskutuoti, tačiau jau visą šią kadenciją yra kiek kitaip.

Aš net ir pati tikrai buvau ne kartą nutildyta tam tikrais klausimais, bekalbant buvo tiesiog išjungtas mikrofonas. Ir ne vienam Tarybos nariui taip yra. Buvo taip ir paskutiniame Tarybos posėdyje.

Manau, kad tiesiog pasirinkta tokia darbo taktika, bet mums, Tarybos nariams, jau nebekeista, jau pripratome. Tik nemanau, kad tai etiška.“

Ona Šulcienė. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. „Kartais žmonėms tikrai reikia atleist“

Ne pirmą kadenciją rajono Taryboje dirbanti Onutė ŠULCIENĖ taip pat mano, kad posėdžio vaizdo įrašai yra būtini ir viliasi, kad pradangintas pastarasis įrašas bus atkurtas: „Manau, kad tikrai tai tik techninė klaida ir tikiuosi, kad įrašą savivaldybė atstatys ir žmonės galės jį pasižiūrėti.

O į mero aštrius pasisakymus aš žiūriu atlaidžiai. Mano toks charakteris – esu labai atlaidi, esu krikščioniškų pažiūrų, todėl man atrodo, kad tikrai ne tragedija, juk visaip būna.

Na, būna, kad žmogus būna susinervinęs. Juk kartais kiekvienam būna sunku save sukontroliuoti ir šeimoj, ir darbe, tai todėl tikrai tai vertinu atlaidžiai. Manau, kad tai yra nepastoviai, kartais žmonėms tikrai reikia atleisti. Mes neturėtume būti tokie kategoriški.“

Adelė Štelmokienė. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. „Toks mero elgesys – nepriimtinas“

Rajono Tarybos narė Adelė ŠTELMOKIENĖ sako šeštadienį sulaukusi ne vieno rinkėjo skambučio su klausimu, kodėl savivaldybės svetainėje nėra posėdžio vaizdo įrašo. Politikė teisino valdininkus, esą šeštadienis, nedarbo diena, įrašas bus įkeltas pirmadienį, tačiau nei pirmadienį, nei vėliau, įrašas taip ir neatsirado.

„Kai vyksta posėdžiai, žmonės dirba ir ne visi gali pasižiūrėti tiesioginę transliaciją, todėl vaizdo įrašus saugoti yra būtina. Žmonėms svarbu gauti informaciją iš pirmų lūpų, todėl savivaldybė privalo tai užtikrinti įrašydama posėdžius.  

Tai, kad pastarojo įrašo nėra dėl techninių kliūčių, man kelia abejonių, kadangi posėdis buvo aštrus. Galbūt kartais tiesiog nenorima pateikti informacijos?

Bet jeigu taip jau atsitiko, jei posėdis neįsirašė, visų pirma tai turėjo būti paskelbta savivaldybės interneto puslapyje. Reikėjo nenutylėti, o viešai pranešti, kad nebus šito posėdžio įrašo.

O toks mero elgesys, kai grubiai nutraukinėjami Tarybos nariai ir net gyventojai, man yra nepriimtinas.

Kaip bebūtų, vis tiek žmogų privalu išklausyti mandagiai, juolab kad Tarybos nariai – išrinkti žmonių.

Privalu su jais mandagiai elgtis, o iš mero pusės to nėra – žmonės pertraukinėjami. Bet jei ir pertraukinėjami, juk galima mandagiai tą padaryti, paprašyti palaukti, juk tai elementaru, negi nežinoma etiketo?“

Darius Petrauskas. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. „Vertinčiau kaip mero nepagarbą Tarybai“

Dėl vaizdo įrašų reikalingumo neabejoja ir rajono Tarybos narys Darius PETRAUSKAS. Jis tikina pažįstantis nemažai žmonių, kurie domisi rajono politika ir peržiūrėję posėdžių vaizdo įrašus diskutuoja tiek dėl Tarybos narių pasisakymų, tiek dėl priimtų sprendimų.

„Paskutiniame posėdyje įvyko daug įdomių dalykų: pasiskelbėme dirsiantys opozicijoje, Viktoras Muntianas protestuodamas išėjo iš posėdžio, įdomūs buvo ir mero pasisakymai. Todėl manau, kad šio įrašo nepaskelbimas gali būti susijęs ir su šiais dalykais, ne tik su techninėmis problemomis.

Aš negalėčiau teigti, kad kažkas šio įrašo neįkelia specialiai, bet manau, kad jei jau yra tvarka, privalome jos laikytis. O jei to neužtikrina įrangos priežiūros paslaugas teikianti įmonė, privalu daryti pakeitimus. Galbūt net posėdžius turėtų papildomai filmuoti pati savivaldybė.

Meras, mano manymu, per posėdžius nesiskaito su rajono Tarybos nariais. Visi Tarybos nariai, kaip ir pats meras, yra išrinkti žmonių, tad aš galvočiau, kad reikėtų bent kiek į tai atsižvelgti ir gerbti Tarybos narius.

Mero elgesį, ypač paskutiniame rajono Tarybos posėdyje, vertinčiau kaip jo nepagarbą Tarybai.“

Arūnas Kacevičius. Algimanto Barzdžiaus nuotr. „Turėtų gerai pagalvoti“

Buvęs Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas KACEVIČIUS stebisi, kad paskutinis rajono Tarybos posėdis, kaip teigia savivaldybės atstovai, neįsirašė dėl techninių problemų.

„Ne vienerius metus ir aš pats vadovavau savivaldybės administracijai, tačiau tokių dalykų, kiek pamenu, niekada nebuvo nutikę. Nebūdavo tokių problemų ar nesklandumų. Dėl įrašų nei gyventojų, nei rajono Tarybos narių skundų niekada nebuvome sulaukę.

Gyventojai turi teisę matyti posėdžius ir pasidomėti, kaip pasisako Tarybos nariai, stebėti, kaip priiminėjami sprendimai. Tai ir užtikrina į savivaldybės interneto svetainės archyvą perkeliami įrašai.

O jei jau šį kartą taip atsitiko, savivaldybės vadovams reiktų kuo skubiau peržiūrėti sutartį su įrangos priežiūros paslaugas teikiančia įmone. Sutartyje ir turėtų būti numatyta, ką daryti iškilus techninėms problemos ir kas už jas atsakingas. Reikėtų gerai pagalvoti, kaip išspręsti šiuos klausimus, kad ateityje tokios situacijos nepasikartotų“, – sako buvęs savivaldybės administracijos direktorius A. Kacevičius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video