Tarp nacionalinio konkurso „Valstybę kuriame mes“ nominančių – daugiausia Kėdainių rajono seniūnijų

 Tarp nacionalinio konkurso „Valstybę kuriame mes“ nominančių – daugiausia Kėdainių rajono seniūnijų

Net keturios Kėdainių rajono seniūnijos: Dotnuvos, Šėtos, Surviliškio, Pernaravos – pateko tarp konkurso „Valstybę kuriame mes“ nominančių.

Dotnuvos, Šėtos ir Surviliškio seniūnijos varžosi nominacijoje „Už tautinės savimonės puoselėjimą“, o Pernaravos gyventojai siekia tapti nugalėtojais nominacijose „Už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui“ ir „Už kūrybiškumo ugdymą“.

Pagirių bendruomenės moterys aprodo komisijai atrestauruotą senąją varpinę. Pagirių miestelio centre – šimtmetį paminėjusi varpinė

Pagirių centre – 1911 metais statyta mūrinė varpinė, tapusi miestelio simboliu, ir neseniai suremontuotas jaukus daugiafunkcis centras. Atrodo, tarp šių dviejų pastatų ir sukasi pagiriečių gyvenimas. Varpinėje įrengtas muziejus pasakoja miestelio istoriją, supažindina su garsiais iš čia kulusiais ar čia gyvenusiais žmonėmis, primena jau išnykusių kaimų pavadinimus. O daugiafunkciame centre verda gyvenimas: žmonės čia ateina ir į renginius, ir pasportuoti, o neturintys vandentiekio – ir į skalbyklą ar dušą nusiprausti. Čia viskas, ko reikia, kad žmonės mažame miestelyje galėtų gerai jaustis.

Buriasi čia vietiniai gyventojai ir kai reikia aptarti problemas: įsikūrė ir sėkmingai veikia net keturios saugios kaimynystės grupės, rengiamos paskaitos apie alkoholizmą – siekiama padėti dėl šios priklausomybės kenčiantiems miestelio žmonėms ir jų artimiesiems. Drauge ir švenčiama, ir liūdima, kai, pavyzdžiui, miestelį pasiekė žinia apie Norvegijoje po lavina atsidūrusį kaimynų sūnų.

„Kėdainių rajono Pagirių miestelio bendruomenė įvairių pertvarkos vėjų kryžkelėje sugebėjo išlikti, kurti, apjungti visus ir išlikti šviesos bei bendrumo užuovėja visiems miestelio gyventojams“, – konkurso paraiškoje rašė Šėtos seniūnė Danutė Mykolaitienė, matyt, dėl šios priežasties ir konkurso „Valstybę kuriame mes“ komisiją pakvietusi apsilankyti būtent šiame seniūnijos miestelyje.

Pro varpinės langą – visas Pagirių miestelis – kaip ant delno.Tarp saugomų tradicijų – ir varnų valgymas

O štai Surviliškio seniūnė Vanda Petrauskienė, aprodžiusi konkurso komisijai Surviliškį, vėliau pakvietė visus svečius į Užupę. Jos gyventojai iki šiol išsaugojo jau daugelį metų puoselėjamą tradiciją – Velykinį laistymą, kurį tęsia jau kažkelinta Berankių karta. Tradicija, panašu, gyvuos dar ilgai, nes šiais metais antrą Velykų dieną grodami ir laistydami vandeniu kaimynus su švente sveikino ir vyriausiasis A. Berankis, ir jo sūnus, ir keturmetė anūkė.

Pernaravos seniūnijai taip pat įteikta Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio dovanota vėliava.Dar originalesnę tradiciją išsaugojo Kalnaberžės bendruomenė – tai varnaėdynės. Paragauti troškintos varnienos gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje atskuba svečiai iš įvairių Lietuvos vietų.

Projektas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui

Konkurso „Valstybę kuriame mes“ nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti iškilmingame baigiamajame renginyje 2019 m. vasario mėnesį. Paraiškas konkursui pateikusios daugiau kaip 60 seniūnijų pretendavo į vieną iš keturių nominacijų – „Už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui“, „Už tautinės savimonės puoselėjimą“, „Už kūrybiškumo ugdymą“, „Už saugią Lietuvą“.

Konkursas yra Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programos dalis, tad visos nominuotos seniūnijos yra pasveikinamos šia gražia proga, joms perduodama Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio siunčiama valstybės vėliava, o Kultūros ministerija atminimui įteikia Lietuvos administracinį žemėlapį.

Konkursą inicijavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, jo partneriai: Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, savivaldybės.

Konkurso globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Daugiau informacijos apie konkursą galima rasti Kultūros ministerijos svetainėje http://lrkm.lrv.lt/valstybekuriamemes 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video