Istorinis Gardinas – beveik ranka pasiekiamas

 Istorinis Gardinas – beveik ranka pasiekiamas

Kartais įdomiausi dalykai slepiasi visai šalia namų! Kelionė į Gardiną – trumpa savaitgalio pramoga, kurios metu ne tik aplankysi svečią šalį, bet ir susipažinsi su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija, pamatysi įspūdingai dekoruotas cerkves bei paplaukiosi laivu Augustavo kanale! Gardinas – vienas seniausių Baltarusijos miestų, turintis turtingą įvairių tautų istorinį palikimą, išlaikęs senovinę architektūrą. Šis miestas yra ir vienas iš lankomiausių. Žinoma, tas lankomumas daugiausia vietinės reikšmės. Juk Baltarusija yra gana uždara valstybė ir turistų čia sutinkama negausiai, o ir tie dažniausiai lanko Minską. Na, bet mes ne apie tai…

Gausu istorinės architektūros

Važiuojant į priekį pasienyje užtrunkame apie porą valandų. Atvykę į Gardiną, buvusį Vytauto Didžiojo miestą, apžiūrime seniausią čia veikiančią, dar Kijevo Rusios kunigaikščių laikus menančią stačiatikių Šv. Boriso ir Glebo (arba Koložos) cerkvę, pastatytą ant aukšto Nemuno šlaito. Tai unikalus bizantinės architektūros tradicijos pastatas, vienas seniausių sakralinės architektūros paminklų dabartinės Baltarusijos ir buvusioje LDK teritorijoje.

Pėsčiomis keliaujame į miesto centrą prie Gardino Didžiosios Choralinės sinagogos. Aplankome senąją Gardino pilį. Mūrinė pilis pastatyta dar Vytauto Didžiojo, vėliau Stepono Batoro iniciatyva perstatyta į renesansinius puošnius rūmus. Šalia yra Naujoji pilis, pastatyta XVIII a., kurioje posėdžiaudavo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Ponų Taryba, rinkdavosi seimai, veikė Iždo komisija, Lietuvos Vyriausiasis Tribunolas. Pasivaikštome buvusia Rotušės aikšte (dabar Sovetskaja). Abejingų nepalieka didžiausia ir įspūdingiausia mieste buvusi jėzuitų bažnyčia, dabar – Šv. Pranciškaus Ksavero katedra.

Trūksta linksmybių

Pagrindinis miesto gyvenimas ir daugiausia lankytinų objektų yra senamiestyje. Senamiestis pasirodė kaip muziejus. Čia gražu, veikia daug lauko kavinių, vyksta mugės, groja gatvės muzikantai (primena mūsų Palangą). Senamiestis labai prižiūrimas, valomas, todėl nepamatysi nė šiukšlelės. Mieste ypač daug šiukšliadėžių. Matėme milicininkų, taigi jautėmės visiškai saugūs. Tai patvirtino ir vietinė gidė baltarusė Svetlana, puikiai kalbanti lietuviškai ir netgi studijuojanti lietuvių kalbą.

[quote author=“Aut. past.“]Blynų laukti tenka gerą pusvalandį, negana to, padavėja atsiprašo, kad grietinė jau baigėsi, tad pasiūlo… majonezo arba kečupo.[/quote]

Kalbant apie senamiestį, įstrigo tai, kad nors ir buvo šeštadienis, linksmybių senamiestyje arba nėra, arba jos baigėsi gana anksti. Matėsi keletas vestuvininkų būrelių, tačiau jie laikėsi labai santūriai ir ramiai. Turbūt miesto valdžios nuspręsta, kad nėra reikalo miestiečiams pernelyg linksmintis, geriau keliauti namo ir ruoštis darbo savaitei.

Vietoj grietinės – kečupo ar majonezo?

Pora valandų laisvo laiko – galimybė pasivaikščioti pėsčiųjų, buvusia Vilniaus gatvele, taip pat papietauti. Žinoma, paragaujame tradicinių bulvinių blynų. Jų laukti tenka gerą pusvalandį, negana to, padavėja atsiprašo, kad grietinė jau baigėsi, tad pasiūlo… majonezo arba kečupo.

Kiek keistokas pasiūlymas, buvome alkani, tad nieko kito neliko kaip su juo sutikti. Tiesą pasakius, blynai nesužavėjo – tokie pat kaip ir Lietuvoje.

Ką perka lietuviai?

Kelionė tęsiasi. Vykstame prie Augustavo kanalo. Nors kanalas buvo statomas beveik prieš 200 metų, bet iki šiol puikiai veikia vandens lygio pakilimo ir nuleidimo technika. Plaukiame laiveliu su šliuzavimu. Po karštos dienos plaukimas – tikra atgaiva.

Meluočiau sakydama, jog į Gardiną vykome vien tik susipažinti su miesto architektūra. Žinoma, mums, gausiai 47 surviliškiečių delegacijai, aktualu buvo ir apsipirkti. O ką lietuviai dažniausiai perka? Žinoma, alkoholinius gėrimus, šokoladą, saldainius, zefyrus, chalvą, net buities prekes, tokias kaip dantų pasta, skalbimo milteliai, muilas. Taip, šios prekės Baltarusijoje kainuoja pigiau. Gidė akcentavo, kad galima atkreipti dėmesį būtent į baltarusiškas prekes – avalynę, apatinį trikotažą, kojines. Ir vaistai. Čia galima rasti vaistų, kurių Lietuvoje jau nėra, o čia jie tikrai pigūs.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video