Dotnuvos seniūnas savo garbę gina mokesčių mokėtojų pinigais

 Dotnuvos seniūnas savo garbę gina mokesčių mokėtojų pinigais

Dotnuvos seniūno Vytauto Grigo ir šioje seniūnijoje ūkininkaujančio rajono Tarybos nario Algimanto Kižausko konfliktas niekaip neužgęsta. Siekdamas įrodyti savo tiesą seniūnas V. Grigas pasitelkė advokatą ir net kreipėsi į prokuratūrą. Žinoma, iš mokesčių mokėtojų pinigų. Padedamas advokato jis Tarybos narį apskundė rajono savivaldybės Etikos komisijai. Ši prieš kelias dienas išnagrinėjo seniūno skundą ir bandė nustatyti, ar tikrai A. Kižauskas elgėsi netinkamai.

Du skundai dėl vieno klausimo

Dotnuvos seniūno ir jo advokato V. Dovidaičio skunduose teigiama, kad rajono Tarybos posėdyje, vykusiame balandžio 20 dieną, „<…> kalbėdamas visų Dotnuvos seniūnijos teritorijoje veikiančių ūkininkų vardu, Algimantas Kižauskas nurodė, kad Dotnuvos seniūnas ignoruoja seniūnijoje organizuojamus ūkininkų susirinkimus, aiškina, jog nebeturi laiko dalyvavimui tokiuose susirinkimuose.“

Skunde taip pat nurodoma, kad A. Kižauskas „ viešai išreiškė nuomonę, jog lėšos, skirtos keliams, gali būti neracionaliai panaudotos ir, kaip galima buvo visiems suprasti, jog toks „neracionalus“ valstybės pinigų panaudojimas bus vykdomas Dotnuvos seniūno rankomis.“

V. Grigas su savo advokatu paprašė, kad Etikos komisija įvertintų, A. Kižausko elgesį ir nustatytų, ar jis atitinka valstybės politiko elgesio principus. Be to, jiedu teigia, kad A. Kižauskas pažemino gerą seniūno vardą.

Nutarimą priėmė vienbalsiai

Etikos komisijos nariai atidžiai išklausė filmuotą posėdžio medžiagą ir… nieko blogo neišgirdo.

Visų devynių Etikos komisijos narių nuomone, A. Kižausko pasisakymas Tarybos posėdyje nebuvo nei įžeidžiantis, nei žeminantis seniūno garbę ir orumą, todėl vienbalsiai buvo priimtas sprendimas nepradėti tyrimo.

Dar ne pabaiga

Tačiau V. Grigo ir A. Kižausko konfliktas tuo nesibaigia.

V. Grigo advokatas yra pateikęs skundą prokuratūrai.

A. Kižauskas jau buvo pakviestas pas tyrėją duoti parodymus.

Kol vyksta tyrimas, kalbėti plačiau apie šią situaciją negalime, tačiau ką apie šią situaciją mano rajono politikai?

Nijolė Naujokienė: „Tai tiesiog gėdinga. Ir dar tam taškomi mokesčių mokėtojų pinigai.“Tarybos narės Nijolė Naujokienė

„Manau, kad nėra jokio pagrindo Dotnuvos seniūnui dėl A. Kižausko pasisakymo rajono Tarybos posėdyje skųsti jį Etikos komisijai. Tarybos narys A. Kižauskas tik atliko Tarybos nario pareigas, ir išsakė savo nuomonę dėl Dotnuvos seniūnijos kelių. Ir ne tik savo, kaip supratau iš jo pasisakymo, bet ir dalies to krašto ūkininkų.

Mano nuomone, tai labai panašu į siekimą nutildyti Tarybos narį ir riboti jo žodžio laisvę.

Esu ilgametė rajono Tarybos narė, bet pirmą kartą susidūriau su tokia situacija, kai siekiama bausti žmogų už išsakytą nuomonę.

Mano nuomone, tai tiesiog gėdinga. Ir dar tam taškomi mokesčių mokėtojų pinigai!

Manau, kad būtent seniūno elgesį galėtų ir turėtų įvertinti tiesioginis jo vadovas – rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Labai gerbiu Etikos komisijos sprendimą. Dauguma šios komisijos narių dirbo nepriekaištingai svarstydami šį klausimą.“

Adelė Štelmokienė: „Net nežinau, ką jaučiu labiau – pasipiktinimą ar svetimos gėdos jausmą.“ Tarybos narė Adelė Štelmokienė

„Galvodama apie šią siurrealistinę ataką prieš Tarybos narį Algimantą Kižauską, net nežinau, ką jaučiu labiau – pasipiktinimą ar svetimos gėdos jausmą.

Čia kažkoks siužetas iš Kafkos ar Orvelo puslapių.

Raginu visus peržiūrėti Algimanto pasisakymo Taryboje įrašą ir pagalvoti, ar čia normalu, kad Tarybos narį dėl to reikėtų persekioti, apskųsti prokuratūrai, Etikos komisijai? Ar mūsų rajone įvedama baltarusiška diktatūra?“

Steponas Navajauskas: „Seniūnas šiuo klausimu jau perlenkė lazdą.“Tarybos narys, Etikos komisijos narys Steponas Navajauskas

„Mano nuomone, tai seniūnas šiuo klausimu jau perlenkė lazdą.

Aš manau, kad Etikos komisija priėmė teisingą sprendimą.“

Garbė ginama už seniūnijos pinigus

Ar tai šmeižtas, ar ne, nuspręs ir teisėsaugos institucijos. Tačiau svarbu pažymėti, kad skundus pateikė Dotnuvos seniūniją atstovaujantis advokatas Viktoras Dovidaitis (Vilniaus miesto III advokatų kontora).

Prie skundų pridėta ir atstovavimo sutartis, sudaryta 2018 metų gegužės 2 dieną tarp Dotnuvos seniūnijos ir advokato.

O tai reiškia, kad advokato paslaugas apmokės ne Vytautas Grigas iš asmeninių lėšų, o Dotnuvos seniūnija. Štai taip. Seniūno garbė ginama už seniūnijos pinigus.

Kad ir kaip tai skambėtų absurdiškai, pagal galiojančius teisės aktus seniūnas turi teisę sudaryti sutartį su advokatu (jei sutartis ne viršija 15 tūkst. eurų) ir realiai nieko nepažeidžia, nors už paslaugas jam ir moka mūsų visų, mokesčių mokėtojų, pinigais.

Taigi, seniūnas teisę turi, o moralę?

Ar tikrai Dotnuvos seniūnija turi tiek lėšų, kad jas skirtų kritikos užgniaužimui, įvardinant ją kaip seniūno garbės gynimą?

Juolab, kad Kėdainių rajono savivaldybėje yra Teisės skyrius, kuriame dirba puikūs specialistai, sugebantys išspręsti ir pakonsultuoti net it ženkliai sudėtingesnėse situacijose atsiduriančius rajono gyventojus ir tos pačios savivaldybės darbuotojus. Tai kodėl Dotnuvos seniūnas nesikreipė į savivaldybės teisininkus ir, esant reikalui, nesitarė dėl jo atstovavimo?

[quote author=“N. Naujokienė“]Mano nuomone, tai labai panašu į siekimą nutildyti Tarybos narį ir riboti jo žodžio laisvę. Esu ilgametė rajono Tarybos narė, bet pirmą kartą susidūriau su tokia situacija, kai siekiama bausti žmogų už išsakytą nuomonę.[/quote]

Kodėl taip elgiasi Dotnuvos seniūnas V. Grigas, paklausėme jo paties. Jo atsakymų į raštu pateiktus klausimus per pora savaičių taip ir nesulakėme, tačiau telefonu kalbėti ir išsakyti savo nuomonę V. Grigas sutiko.

Seniūnas prisidengia savo vadovu

Dotnuvos seniūnas patvirtino, kad už advokato paslaugas bus sumokėta iš Dotnuvos seniūnijos lėšų. Į klausimą, kodėl nesikreipė pagalbos į savivaldybės juristus, atsakė: „Kadangi A. Kižausko pasisakyme yra minimas Dotnuvos seniūnas, kalbama apie seniūniją ir seniūno darbą, tai šešėlis mestas ne tik seniūnui. Seniūnas pavaldus administracijai, tai tuo pačiu mestas kaltinimas ir administracijos direktoriui, kad jo darbuotojai neatlieka savo pareigų. Tai pačiai administracijai priklauso ir juridinis skyrius. Tai būtų interesų konfliktas, kadangi aš priklausau tai pačiai institucijai, kuriai mestas kaltinimas“.

Seniūno negina

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis Dotnuvos seniūno sudarytą sutartį su advokatu įvertino neigiamai.

„Šią situaciją vertinu neigiamai. Vadovaujantis vietos savivaldos įstatymu, seniūnas yra seniūnijos vadovas, seniūnijai skirtų asignavimų valdytojas. Jeigu padaromi pažeidimai yra nukreipti ir pasekmes sukelia institucijos atžvilgiu, atstovavimu gali rūpintis įstaiga, tačiau pirmiausiai reikėtų konsultuotis su įstaigos teisininkais. Šis atvejis parodė, kad reikalinga papildomai reglamentuoti teisinių paslaugų įsigijimą. Tai ir bus padaryta artimiausiu metu“.

Taigi, akivaizdu, kad O. Kačiulis nemato jokio interesų konflikto kai administracijai priklausantis juridinis skyrius konsultuoja administracijai priklausančius darbuotojus.

Aiškinasi teisėsaugininkai

Dabar Dotnuvos seniūnas su teisėsaugos institucijų pagalba sieks išsiaiškinti: įžeidė jį Tarybos narys ar neįžeidė? Pažemino ar ne pažemino? Jeigu pažemino, tai tik seniūną ar, tuo pačiu ir visą seniūniją bei savivaldybės administraciją?

Įdomu, tuo laikotarpiu kol bus visa tai aiškinamasi, ar Tarybos narys išdrįs kalbėti per posėdžius, ar tylės lyg vandens į burną prisisėmęs? Juk maža ką…

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video