Patirties iš Lietuvos krepšinio trenerių semiasi specialistai iš Izraelio (galerija)

 Patirties iš Lietuvos krepšinio trenerių semiasi specialistai iš Izraelio (galerija)

„Žinote, labai įdomu lankyti tokius miestus kaip Kėdainiai, tokius klubus, kaip „Nevėžis“, nes krepšinis nėra vien tik Kauno „Žalgiris“. Krepšinis prasideda nedideliuose miestuose“, – Kėdainių arenoje vakar sakė Zvika Sherf, ilgametis Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis) trenerių štabo narys.

[quote author=“G. Sela“]Pajėgiausioje šalies vyrų krepšinio lygoje besivaržančių komandų biudžetas prasideda nuo dviejų milijonų dolerių. Mažiausiai.[/quote]

Trečiadienį, vakarinėje Kėdainių „Nevėžio“ treniruotėje skambėjo ne vien trenerių Ramūno Cvirkos ir Pauliaus Juodžio pastabos bei mušinėjamo krepšinio kamuolio garsas. Vakar netrūko šurmulio ir tribūnose, kadangi treniruotę stebėjo dvidešimt penki svečiai iš Izraelio.

Vyrų, moterų, jaunimo ir vaikų komandų strategai iš įvairių šalies miestų ir lygų į Lietuvą atvyko iš Netanya mieste esančio, krepšinio trenerius ruošiančio tarptautinio „The Academic college at Wingate“ koledžo. Tai – didžiausia krepšinio trenerių mokykla šalyje.

Ir teoriškai, ir praktiškai

Žydų vizitą kuruoja Lietuvos sporto universitetas (LSU). „Lietuvą žydai mato kaip krepšinio šalį, kaip vienas geriausių tradicijų turinčią krepšinio mokyklą Senajame Žemyne. Atvyko pas mus penkioms dienoms, pirmąją dienos pusę klausosi teorinių paskaitų, antrąją – važiuojame į praktinius užsiėmimus, keliaujam po skirtingas sales, lankome skirtingas komandas ir klubus, supažindiname su jų treniruočių procesu. Svečiai jau lankėsi „Tornado“ krepšinio mokykloje, susipažino su Jonavos krepšinio klubu, besivaržančiu Nacionalinėje krepšinio lygoje. Prieš atvykdami į Kėdainius, stabtelėjome ir Kauno „Žalgirio“ arenoje, kur ekipos sporto vadovas Robertas Javtokas mums aprodė patalpas, pasakojo apie klubą, jo veiklą, vizijas. Rytoj numatytas vizitas į Kauno „Aisčių“ krepšinio mokyklą, o po jo dalyvausime „Aisčių–LSU“ moterų krepšinio komandos treniruotėje, – kalbėjo Edvinas Žaromskis, LSU krepšinio komandos trenerių štabo narys ir Kauno „Atleto“ vadybininkas.

Domisi, kaip pavyko „privilioti“ Šarą

E. Žaromskis pasidžiaugė, kad Lietuvos krepšinis labai domina svečius iš Izraelio. „Į LSU kasmet atvyksta užsieniečiai treneriai su tikslu kelti savo kvalifikaciją ir pasisemti patirties. Džiugu, kad žydai pasirinko mus – vadinasi, jie mūsų krepšinį vertina. Beje, daug klausimų ne vien apie treniravimo sistemas ir treniruočių procesus turėjo – nemažai apie Šarūną Jasikevičių klausinėjo, domėjosi, kaip Kauno „Žalgiriui“ pavyko „prisivilioti“ jį, – juokėsi E. Žaromskis. – Žydai Lietuvoje – jau tris dienas, ir jie yra maloniai nustebinti, kad netgi nedideli miestai turi puikią infrastruktūrą sportui, geros kokybės krepšinio sales, kad daug dėmesio čia skiriama ir krepšiniui, ir krepšininkams.“

[quote author=“Ilgametis Tel Avivo „Maccabi“ trenerių štabo narys Z. Sherf“]Žinome, kad lietuvių krepšinis yra labai aukšto lygio. Mūsų treneriai nuolat kelia kvalifikaciją, važiuoja į įvairias užsienio šalis.[/quote]

Stebėjosi menku „Nevėžio“ biudžetu

Į Kėdainių areną svečiai atvyko kiek anksčiau nei buvo planavę, tad spėjo pasižiūrėti Moksleivių krepšinio lygos dvikovą tarp dvylikmečių Kėdainių sporto centro auklėtinių ir svečių iš Panevėžio „Aukštaitijos“ mokyklos, kurioje aikštės šeimininkai triumfavo keturiasdešimties taškų skirtumu.

Vėliau, prieš pat Kėdainių „Nevėžio“ treniruotę, strategai susipažino su R. Cvirka ir P. Juodžiu, kuriems negailėjo klausimų. Taip pat bendravo su Kėdainių sporto centro vadovu Arnu Argustu.

Didelę nuostabą svečiams sukėlė Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubo turimas sezono biudžetas. „Negaliu patikėti – vos keli šimtai tūkstančių eurų. Su tiek pinigų Izraelyje komanda moterų krepšinio lygoje gal ir startuotų, bet pajėgiausioje šalies vyrų krepšinio lygoje besivaržančių komandų biudžetas prasideda nuo dviejų milijonų dolerių. Mažiausiai“, – pasakojo Gil Sela, Petach Tikva „Hapoel“ moterų krepšinio komandos vyriausiasis treneris.

Jo auklėtinės pajėgiausiame šalies moterų krepšinio čempionate užima šeštąją vietą tarp dešimties ekipų.

Vardijo vieną po kito

Tiesa, moterų komandos treneriui nuostabą sukėlė ir daugiau dalykų apie Lietuvos krepšinį. Visų pirma – tai, kad vaikai krepšinio treniruotėse ir rungtynėse kamuolį mėto į lankus standartiniame aukštyje. Tokiame pačiame kaip ir vyrų krepšinyje. „Pas mus lankai vaikams nužeminami. Pas mus tai – taisyklė, tai yra privaloma. Dar kai kas – vaikai pas mus nei treniruojasi, nei rungtyniauja tokiose gerose arenose, kaip Kėdainių. Salės gerokai prastesnės. Be abejo, sudėtinga nepastebėti, kad pas jus, Lietuvoje, yra labai šalta. Maistas visai gardus, žinoma, Izraelyje skanesnis“, – šyptelėjo G. Sela ir vieną po kito pradėjo vardinti žydams geriausiai žinomus krepšininkus lietuvius – Šarūną Jasikevičių, Šarūną Marčiulionį, Valdemarą Chomičių, Arvydą Sabonį, Ramūną Šiškauską.

Prie lietuvių priskyręs Ainarą Bagatskį, tuoj pasitaisė: „Tiesa, Bagatskis – latvis. Suklydau.“

[quote author=“Ilgametis Tel Avivo „Maccabi“ trenerių štabo narys Z. Sherf“]Numeris vienas, be jokios abejonės, A. Sabonis. Antras – Izraelyje be galo mylimas ir vertinamas Š. Jasikevičius.[/quote]

Ir lietuviams turi patarimų

Nors ir labai žavėjosi Lietuvos krepšiniu, jo giliomis tradicijomis ir bendravimu su treneriais, G. Sela išskyrė vieną dalyką, kurį lietuviams patartų pakoreguoti. „Labai didelė disciplina, treniruotėse – griežta tyla, girdisi tik trenerių nurodymai. Iš šono treneriai gali atrodyti tarsi robotai. Viena vertus – tai gerai, bet iš kitos pusės, reikia daugiau laisvumo. Krepšinyje juk žaidėjas turi būti kūrėjas. Šiek tiek savanaudis. Toks, kaip Šaras“, – juokėsi žydas.

Patirties sėmėsi ir „Maccabi“ treneris

Svečių iš Izraelio grupę koordinuoja Zvika Sherf, ilgametis Tel Avivo „Maccabi“ trenerių štabo narys, nacionalinės Izraelio vyrų krepšinio rinktinės treneris, dabar – „The Academic college at Wingate“ koledžo dėstytojas. „Žinome, kad lietuvių krepšinis yra labai aukšto lygio. Mūsų treneriai nuolat kelia kvalifikaciją, važiuoja į įvairias užsienio šalis. Pats Lietuvoje buvau ne kartą – tiek su „Maccabi“, tiek su rinktine, tačiau ši delegacija į Lietuvą atvyksta pirmąjį kartą. Žinote, labai įdomu lankyti tokius miestus kaip Kėdainiai, tokius klubus, kaip „Nevėžis“, nes krepšinis nėra vien tik Kauno „Žalgiris“. Krepšinis prasideda nedideliuose miestuose. Jo pradžia – kur žaidžia jaunimas, kur krepšinio paslapčių mokosi vaikinukai, kurie užaugę, subrendę papildo profesionalius klubus“, – kalbėjo Z. Sherf.

Paklaustas, kas, jo manymu, geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas, nė nemirktelėjo: „Numeris vienas, be jokios abejonės, A. Sabonis. Antras – Izraelyje be galo mylimas ir vertinamas Š. Jasikevičius.“

[#gallery=1276#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video