Rūpinasi, kad Kėdainiai taptų regiono plėtros centru

 Rūpinasi, kad Kėdainiai taptų regiono plėtros centru

Seime ir toliau kelią skinasi idėjos, kaip sumažinti atskirtį tarp didžiųjų miestų ir tolėliau įsikūrusių regionų centrų. Tiesa, naujai užregistruotame įstatymo projekte Lietuvos vidurio miestas Kėdainiai liko užmirštas. Dėl to kraštietis Seimo narys Darius Kaminskas kartu su Seimo nariu Jurgiu Razma ėmėsi iniciatyvos, kuri ateityje gali lemti spartesnį mūsų krašto ekonominį vystimąsi.

Dirbs ranka rankon

Seimo nariai Andrius Kubilius ir Dainius Kreivys užregistravo LR Regionų ekonominės plėtros įstatymo projektą. Šio projekto esmė – įstatymiškai reglamentuoti Vyriausybės prievolę kartu su savivaldybėmis rūpintis prioritetiniais nustatytų regionų ekonomine plėtra. 

Tai turėtų palengvinti darbą savivaldai, mat neretai rajonams kova su didžiaisiais miestais, siekiant pritraukti investicijų, būna nepaprastai sunki.

Turi argumentų

[quote author=“D. Kaminskas“]Jeigu būtų pritarta įstatymo projektui su pakeitimais, Kėdainiai būtų Vyriausybės akiratyje – bendromis jėgomis būtų rūpinamasi spartesne regiono ekonomine plėtra, investicijų pritraukimu, pramonės skatinimu. Visa tai teigiamai atsilieptų krašto verslumui ir jo žmonėms.[/quote]

„Į sąrašą buvo įtraukta 12 miestų – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Alytus, Marijampolė, Tauragė, Telšiai, Utena, Mažeikiai, Ukmergė.

Tačiau su kolega Jurgiu Razma mes pateikėme šio projekto pataisą, kur siūlome du miestus pakeisti kitais – išbraukti Telšius ir įrašyti Plungę bei išbraukti Ukmergę ir įtraukti Kėdainius.

Tokie pakeitimai yra pagrįsti. Mes manome, kad siūlant prioritetinius regionų plėtros centrus būtina atsižvelgti į pradinę padėtį.

Štai dabar Vidurio Lietuvos regione, be didžiųjų miestų, plėtros centru įvardinta Ukmergė. Tačiau Kėdainiai pagal visus ekonominius ir pramoninius rodiklius Ukmergę stipriai lenkia. Pavyzdžiui, pernai Ukmergėje parduotos ten pagamintos produkcijos suma siekia 160 mln. eurų, kai tuo tarpu Kėdainiuose – net 583 mln. eurų“, – argumentavo D. Kaminskas.

Noriau investuos

Tiesa, kol kas tiek įstatymo projektas, tiek jo pataisos yra tik užregistruoti – svarstymo dar nebuvo. 

„Žinoma, kol kas projektai yra tik registruoti, dar neteikti Seime, nesvarstyti komitete. Vėliau bus svarstoma, ar įstatymo projektas bus įtrauktas į pavasario sesijos darbotvarkę, na, ir paaiškės, ar jis įveiks tolimesnius barjerus. Aš stengsiuosi, kad būtent taip ir būtų: Kėdainiai turi turėti geresnę perspektyvą.

Jeigu būtų pritarta įstatymo projektui su pakeitimais, Kėdainiai būtų Vyriausybės akiratyje – bendromis jėgomis būtų rūpinamasi spartesne regiono ekonomine plėtra, investicijų pritraukimu, pramonės skatinimu. Visa tai teigiamai atsilieptų krašto verslumui ir jo žmonėms“, – kalbėjo D. Kaminskas.

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video