Karštoji linija. Ar vaikams saugu į narkotikų skandalą įsivėlusioje šeimoje?

 Karštoji linija. Ar vaikams saugu į narkotikų skandalą įsivėlusioje šeimoje?

„Rinkos aikštei“ publikavus žinią apie tai, kad viename iš P. Lukšio gatvės daugiabučių galimai yra prekiaujama narkotikais, sunerimo kiti kraštiečiai. Juk įtariama moteris pati prisipažino buvusi teista už prekybą narkotikais ir, nepaisant to, kad dievagojosi daugiau nusikalstamos veikos nebevykdanti, ji pripažino, kad jos vyras – narkomanas. Į redakciją ėmę skambinti žmonės teiravosi, nejaugi vaikams saugu gyventi šeimoje, kurioje vienas iš tėvų galimai vartoja narkotines medžiagas?

Pati pripažino

Tai, kad moters, turinčios 5 vaikus, vyras – narkomanas, ji pripažino pati, duodama ankstesnį interviu.

„Mano vyras – narkomanas. Aš pati 2012 metais esu teista „už narkotikus“, rado 2 gramus metamfetamino, buvo įrodyta prekyba narkotikais. Nuteisė lygtinai, nes tuomet turėjau 6 nepilnamečius vaikus. Po to daugiau narkotikais neprekiauju. Gyvenu iš pašalpų, o jos sudaro 800 eurų. Nėra ko slėpti – turiu ir skolų“, – „Rinkos aikštei“ sakė kėdainietė.

Ji net teigė, kad jos vyras jokiu būdu negalėtų prekiauti narkotikais pats, mat daugiau kaip 20 metų vartoja visus kvaišalus iš eilės. Esą – gavęs narkotinių medžiagų ne parduotų, o suvartotų pats.

Šeimą stebi

Paskambinus į rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių paaiškėjo, kad minėta šeima yra stebima, tačiau kokių konkrečių veiksmų siekiant apsaugoti vaikus bus imtasi, išaiškės tik tada, kai policija baigs savo tyrimą.

[quote author=“D. Danisevičienė“]Be abejo, asmuo, vartojantis narkotikus, neturėtų gyventi kartu su vaikais. Bendradarbiaujame su policija, laukiame, kol bus baigtas tyrimas ir galutinis sprendimas priimtas bus tada, kai išsiaiškinsime visas aplinkybes.[/quote]

„Ta šeima mums yra žinoma, informaciją apie ją taip pat turime. Skyrius dalyvauja sprendžiant vaikų saugumo klausimą. Bendraujame su jų mama. Anksčiau, kai ši šeima gyveno Šėtos g. 91-ajame name, žinome, jog motina buvo teista, tačiau realios bausmės ji išvengė. Mūsų apskaitoje ši šeima buvo visą laiką, tačiau žinių, kad vaikai būti neprižiūrėti, neturime.

Be abejo, asmuo, vartojantis narkotikus, neturėtų gyventi kartu su vaikais. Bendradarbiaujame su policija, laukiame, kol bus baigtas tyrimas ir galutinis sprendimas priimtas bus tada, kai išsiaiškinsime visas aplinkybes“, – komentavo skyriaus vyr. specialistė Daiva Danisevičienė.

Vaikais rūpinasi

Tuo tarpu rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Antanas Pavolis teigė, kad šeimoje vaikais yra gerai rūpinamasi, o faktas, kad vyras ir dabar vartoja narkotikus, kol kas nepatvirtintas.

„Kol kas tos medžiagos, kurios buvo rastos namuose, yra tiriamos. Policija ištirs, kas tai per medžiaga, ar šeimoje kažkas kažką vartoja, ar ne. Kol kas tikrų duomenų nėra, yra tik įtarimai.

Moteris buvo pripažinusi, kad jos vyras anksčiau vartojo narkotikus. Kai gyveno Šėtos g. 21-ajame name, na o dabar, perkėlus į P. Lukšio gatvę, moteris tikina, bandanti keistis, ir nei nusikalstama veika neužsiimanti, ir tų senųjų draugų bandanti atsisakyti.

Pirmadienį vakare pats stebėjau, mačiau, kad prie jos lauko durų priėjo kažkoks vyras ir moteris, tačiau ji jų neįsileido.

Moteris prašo leisti duoti pasitaisyti, ir gyventojai sutinka duoti antrą šansą.

Be to, ji labai pergyvena, kad neras niekur darbo – norėtų ir ji, ir jos vyras įsidarbinti, laukia Darbo biržoje, tačiau po dienos aikštėn iškilusių tokių istorijų, tai gali būti labai sunku.

Jei paaiškės, kad vyras vartoja narkotikus, bus naujas tyrimas, ir Vaiko teisių apsaugos skyrius tikrai žino, kokie žingsniai po to seka.

Tačiau kiek mūsų darbuotojai lankėsi toje šeimoje jie matė, kad namuose švaru, tvarkinga, vaikai nevalkatauja, mokosi, lanko būrelius, vaikai tvarkingai aprengti, prižiūrėti, niekuo nesiskundžia“, – kalbėjo A. Pavolis.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas tikino, kad matoma, jog mama labai rūpinasi vaikais. Socialiniams darbuotojams besilankant šeimoje nebuvo pastebėta, kad tėvas vartotų narkotikus ar būtų apsvaigęs.

Visuomenė aktyvesnė

Po Kėdainius sukrėtusių tragedijų galima pamatyti, kad visuomenė pamoką išmoko. Tiek Vaiko teisių skyriaus specialistai, tiek administracijos direktoriaus pavaduotojas pastebi, kad žmonės tapo gerokai aktyvesni, ir apie įtarimus, jog šeimoje vyksta kažkas negero ir gali nukentėti vaikai, praneša gerokai dažniau.

„Kalbamės ir su namo pirmininkais, ir bendruomenėmis – labai džiugūs pokyčiai. Socialinius būstus nupirkome normaliuose namuose, o šis atvejis rodo, kad tokias šeimas atkėlus gyventi į stiprias, aktyvias namo bendrijas, būna tik geriau. Gyventojai rūpinasi savo gyvenamąja aplinka, nori gyventi tvarkingai, švariai, ramiai. Tie žmonės susivieniję gali padėti žmogui, kuris anksčiau padarė kažkokių klaidų.

Kaimo bendruomenės, namų bendrijos juk mato, kas vyksta kaimynystėje. Juk prie kiekvieno žmogaus policininko nepastatysi, o aktyvūs kaimynai, pamatę kažką įtartino, praneša, informuoja apie įtarimus atitinkamas tarnybas.

P. Lukšio g. 5-ojo namo bendruomenės pavyzdys – išties labai geras“, – kalbėjo A. Pavolis.

Vaiko teisių apsaugos skyrius taip pat teigia pajutęs didesnį visuomenės aktyvumą.

„Apskritai žmonių aktyvumas yra padidėjęs. Mes turime pasitikėjimo telefoną, kuriuo galima kreiptis – ir žmonės tą ir daro. Mes tikrai sulaukiame daug skambučių ir bendruomenė yra gerokai aktyvesnė.

Juo labiau kad pranešti apie įtarimus galima ir anonimiškai – mes visus atvejus tiriame. Žinoma, būna, kad ir nepasitvirtina pranešimai, tačiau tikrai tikriname visus be išimties gautus pranešimus“, – visuomenės aktyvumu džiaugėsi D. Danisevičienė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video