Petrinės Ąžuolaičių kaime – ūkininką Petrą Vaitelį sveikino armonikierių kapela (fotogalerija)

 Petrinės Ąžuolaičių kaime – ūkininką Petrą Vaitelį sveikino armonikierių kapela (fotogalerija)

Birželio 29 d. švenčiamos Petrinės – antroji iškili vasaros šventė po saulėgrįžos – Šv. Petro ir Povilo diena. Šie šventieji Lietuvoje labai populiarūs. Apie juos kartais sakoma: ,,Šv. Petras yra raktininkas, o šv. Paulius (Povilas) – raštininkas. Abu jie dangaus vartus saugo ir į dangų įleidžia.“

Nuo seno Petrinės švenčiamos Dotnuvos seniūnijos Ąžuolaičių kaime gyvenančio ūkininko Petro Vaitelio sodyboje. Varduvininką sveikino Kėdainių armonikierių kapela ,,Dobilėlis penkialapis“, vadovaujama Antano Babensko.

Anksčiau Petrines lietuvių liaudis švęsdavo kaip ir Jonines. Jaunimas nemiegodavo visą naktį, linksmindavosi prie upių ir ežerų. Vaikinai varžydavosi tarpusavyje, kas stipresnis – kilnodavo rąstus ir kalades, traukdavo virvę. Skambėdavo dainos, degdavo laužai, ąžuolo vainikais būdavo vainikuojami Petrai ir Povilai, vainikus kabindavo ir virš jų namų durų.

Tikėta, kad per Petrines šeimininkė turi perbristi takelį linų lauke, tuomet linai duos ilgą pluoštą. Taip pat iš žąsies išraudavo plunksną, kad žąsis būtų riebi ir plunksnuota. Kadangi Petras buvęs žvejys, tai tą dieną įvairiose Lietuvos vietose vykdavo žuvų turgūs. Tikėta, kad Petrinių naktį tinklai virsta šilkiniais, o į juos įkliuvusios žuvys – auksinėmis.

[#gallery=853#]

Neapsieita ir be prietarų – šventės išvakarėse niekas nedirbo sunkių darbų ir netgi pasninkaudavo. Manyta, kad to nesilaikant galima skaudžiai nukentėti – šv. Petras neįsileis į dangų, Perkūnas į namus trenks, o į dirbantįjį draudžiamu metu net ir žaibą paleis.

Nuo birželio 29 d. pradeda trumpėti dienos, o kaimuose prasideda didžiosios šienapjūtės. Nustoja kukuoti gegutė. Manoma, kad jei gegutė po Petrinių kukuos dar kelias savaites, bus ilgas ruduo, o žiema – vėlyva.

Nors šiandien Petrinės yra kiek primirštos, tačiau negalime leisti jų tradicijoms nugrimzti užmarštin, turime jas puoselėti, telkiant ir vienijant bendruomenę. Juk nuo seno lietuviams šventė būdavo proga susitikti, pabendrauti, pasilinksminti. Tas bendruomeniškumo principas nesikeičia iki šiol.

A. Barzdžiaus nuotraukose – Nuo seno Petrinės švenčiamos Dotnuvos seniūnijos Ąžuolaičių kaime gyvenančio ūkininko Petro Vaitelio sodyboje. Varduvininką sveikino Kėdainių armonikierių kapela ,,Dobilėlis penkialapis“, vadovaujama Antano Babensko.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video