Atliekų degintojai sulauks aplinkosaugininkų vizito

 Atliekų degintojai sulauks aplinkosaugininkų vizito

Įsibėgėjus šildymo sezonui aplinkosaugininkai, kaip ir kasmet, pradėjo vykdyti akciją „Kaminukas“, kurios pagrindinis tikslas – mažinti oro taršą bei drausminti gyventojus ir įmones, kurios kūrena ne tai, ką leidžia įstatymai.

„Akcijos metu bus organizuojami įvairūs reidai. Vyksime į garažų bendrijas, automobilių remonto dirbtuves, baldų gamybos bei medžio apdirbimo įmones ir kitas panašias vietas, tikrinsime, ar jose nevyksta neteisėtas atliekų deginimas. Jei sulauksime skundų, lankysime ir privačių namų gyventojus, aiškinsimės, ar jie nedaro pažeidimo. Mums, kaip aplinkos apsaugos kontrolės pareigūnams, yra suteikta teisė patekti į gyvenamuosius namus, ūkinius pastatus, garažus. Jei piliečiai geranoriškai neįsileis mūsų, kviesimės policijos pareigūnus“, – įspėja Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kėdainių rajono agentūros vyriausiasis specialistas Albertas Narvidas.

Kartais skundai pasitvirtina

Rajono aplinkosaugininkai kasmet sulaukia keliasdešimties pranešimų apie galimai neteisėtą atliekų deginimą. Dažniausiai skundžiasi šalia individualių namų esančių daugiabučių namų gyventojai, pamatę juodos ar rudos spalvos dūmus arba užuodę specifinį jų kvapą. Į tokius pranešimus reaguojantys aplinkosaugininkai teigia, kad ne visi skundai būna pagrįsti.

[quote author=“Aut. past.“]Pagal šalyje galiojančius įstatymus negalima deginti buities atliekų, skudurų, gumos, plastiko gaminių, senų baldų, langų rėmų, perdirbtos alyvos.[/quote]

„Aitrūs dūmai ir kitokia nei įprasta spalva gali būti ir deginant šlapias malkas, akmens anglį ar durpių briketus, kuriuos kūrenti Lietuvoje leidžiama. Tačiau kartais užfiksuojame ir pažeidimą. Visi lyg ir žino, kad negalima deginti atliekų, tačiau tokių atvejų vis dar pasitaiko. Anksčiau žmonės mėgdavo į krosnį įdėti plastikinių butelių, bet ši problema, atsiradus taromatams, atrodo, išsisprendė“, – sakė aplinkosaugininkas.

Teršėjai baudų neišvengs

Pagal šalyje galiojančius įstatymus negalima deginti buities atliekų, skudurų, gumos, plastiko gaminių, senų baldų, langų rėmų, perdirbtos alyvos, nes degimo metu išsiskiriančios pavojingos medžiagos ne tik teršia aplinkos orą, bet ir žaloja žmonių sveikatą.

Už neteisėtą atliekų deginimą Administracinių nusižengimų kodekse dabar yra numatyta griežtesnė atsakomybė, nei buvo anksčiau.

„Už šį pažeidimą asmeniui gali būti skirta bauda nuo 60 iki 140 eurų, įmonės atstovui teks pakloti dar daugiau – nuo 120 iki 200 eurų. Įspėjimas tokiu atveju netaikomas, tačiau pirmą kartą prasižengus galima mokėti pusę minimalios baudos. Tačiau, jei bus deginama guma, bus skaičiuojama žala gamtai ir teks mokėti visą baudą“, – atkreipia dėmesį specialistas.

Tikrinimai vyks ir pasibaigus akcijai

Akcija „Kaminukas“ tęsis iki vasario 15 d. Tačiau sulig ta diena tikrinimai nesibaigs. Aplinkosaugininkai ir toliau stebės, ar gyventojai ir įmonės nepažeidinėja įstatymų, degindami atliekas. Kovojant su aplinkos teršėjais, tikimasi ir visuomenės pagalbos.

Apie pastebėtus pažeidimus galima pranešti telefonais: (8 347) 53 588, (8 347) 53 441 (darbo valandomis) arba tel. 112 (ne darbo metu).

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video