Vejos priežiūra: trąšų svarba ir kada jas naudoti?

 Vejos priežiūra: trąšų svarba ir kada jas naudoti?

Tarsi tankus, minkštas kilimas plytinti veja yra tikra kiemo puošmena. Tačiau norint užauginti išpuoselėtą veją, tenka sukaupti žinių, pasimokyti iš patirties, įsigyti reikiamų priemonių ir atlikti nemažai darbų.

Vejos priežiūra ir tręšimo ypatumai

  • Norint, kad kiemo veja būtų vešli ir sodrios spalvos, nepakanka apie tai tik pasvajoti. Nuo pat pavasario būtina imtis vejos priežiūros bei tręšimo darbų. Nors veja nėra nei daržovė, nei vaisius, trąšos vejai yra būtinos, jei norima, kad ji džiugintų savo išvaizda, o ne primintų išplikusią dykynę.
  • Pavasarį pirmiausia reikia apžiūrėti veją po žiemos, įvertinti jos būklę.
  • Pavasarį, pasitelkus reikiamą techniką ar įrankius atliekami vejos šukavimo, aeravimo ir skarifikavimo darbai.
  • Po to seka vejos sėjimas. Po žiemos visuomet išryškėja išplikusių vejos plotų. Juos būtina atsėti. Kokybiškų vejos sėklų galima įsigyti interneto parduotuvėje. Įsigijus vejos sėklų iš patikimų pardavėjų, ant pakuotės rasime instrukciją, kokiais kiekiais sėti veją. Šių instrukcijų privalu laikytis.
  • Sudygus vejai teks ją patręšti. Tręšiant veją svarbu išmanyti, kokius preparatus geriausia naudoti, kokiais kiekiais berti trąšas. Pavasarį vejai būtinas elementas yra azotas. Taip pat gali prireikti ir kalio, tačiau dėl šio poreikio geriausia pasikonsultuoti su specialistais.
  • Užėjus vasaros karščiams, būtina drėkinti veją, kad ji neišdžiūtų.
  • Rudenį taip pat naudojamos vejos trąšos tik jau kitokios nei pavasarį. Rudens tręšimui jau netinka azoto preparatai. Rudenį rekomenduojama rinktis fosforo ir kalio turinčius produktus. Jie apsaugos šaknis nuo ligų, padidins atsparumą šalčiams, padės išsaugoti veją per žiemą.
  • Vejai tręšti netinka žemės ūkio pasėliams skirtos trąšos. Derėtų naudoti specialiai vejos tręšimui sukurtus preparatus, kurie subalansuoja vejos augimą, įsiskverbia į šaknis ir aprūpina žolę būtinomis medžiagomis. Vejos trąšos yra lėto veikimo. Jos veikia priklausomai nuo oro sąlygų, todėl užėjus lietingiems orams nėra išplaunamos iš dirvožemio.
  • Vejos trąšos yra granulių formos, jų dozavimas nurodomas ant gaminio pakuotės.

Verta pasirūpinti kiemo veja, kad pavasarį ji vėl sužaliuotų.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video