Per plauką išvengė ekologinės nelaimės

 Per plauką išvengė ekologinės nelaimės

Buvo nuspręsta nelaukti, kol situacija pablogės, ir bandyti spręsti problemą. Į pagalbą seniūnui susirinko nemažai talkininkų – buvo nutarta prijungti seniūnijos turimą siurblį ir taip aprūpinti tvenkinuką deguonimi./„Rinkos aikštės“ nuotr.

Kėdainių rajono Krakių miestelyje – per plauką išvengta ekologinės nelaimės. Nedideliame tvenkinyje ėmė trūkti deguonies, tad skubiai imtasi priemonių, kad negaištų žuvys. Laimei, žuvys neišgaišo, o ir pati gamta po kelių dienų susitvarkė – gausiai palijus deguonies kiekis tvenkinyje susinormalizavo.

Matavo deguonies kiekį

Krakių seniūnijos gyventojai dar praėjusią savaitę vietos seniūnijai pranešė, kad viename iš miestelio tvenkinių galimai trūksta deguonies. Prie nurodyto tvenkinio atvykęs Krakių seniūnas Ernestas Barčas įvertino situaciją – negyvų žuvų matyti nebuvo, tačiau nedideliame žolėmis apaugusiame  tvenkinuke situacija atrodė grėsminga.

Seniūnas nedelsiant susisiekė su Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugija. Draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius atvyko prie tvenkinio. Pamatavus deguonies kiekį vandenyje, įtarimai pasitvirtino – žuvims trūko deguonies.

Draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius atvyko prie tvenkinio. Pamatavus deguonies kiekį vandenyje, įtarimai pasitvirtino – žuvims trūko deguonies.

Aut. past.

Tiekė deguonį

Buvo nuspręsta nelaukti, kol situacija pablogės, ir bandyti spręsti problemą. Į pagalbą seniūnui susirinko nemažai talkininkų – buvo nutarta prijungti seniūnijos turimą siurblį ir taip aprūpinti tvenkinuką deguonimi. Darbai vyko iki pat sutemų.   

„Negyvų žuvų neteko matyti, reiškia, į pagalbą atėjome laiku. Ačiū visiems neabejingiems, tiek daug žinučių dar nebuvau gavęs. Ačiū ir tiems, kurie atėjo palaikyti kompaniją. Šiandien darbai baigti.

Sureaguota  pačiu laiku, nes deguonies kiekis buvo netoli kritinės ribos. Ačiū Lioniui Stanevičiui už operatyviai nustatytą deguonies kiekį vandenyje“, – talkininkams padėkojo Krakių seniūnas. 

Padėjo ir pati gamta

Beje, netrukus su deguonies stygiumi vandenyje padėjo susitvarkyti ir pati gamta. Gausiai palijus deguonies kiekis susinormalizavo. L. Stanevičius pažymėjo, kad norint, jog žuvis tvenkinuke išgyventų reikalinga minimali deguonies koncentracija yra 4 mg/l. O normaliomis sąlygomis vandens telkinyje būna apie 10 mg/l deguonies koncentracija.

Prijungus orapūtę vos per porą valandų deguonies lygį vandenyje galima pakelti iki 4 mg/l. Naudojant paprastesnius siurblius, rezultatas taip pat pasiekiamas geras, tik tam reikia daugiau laiko. Visgi panašu, kad šį kartą sureaguota ir priemonių imtasi pačiu laiku.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video