Kiek ir kokių pažeidimų padaro specialiųjų tarnybų automobiliai?

 Kiek ir kokių pažeidimų padaro specialiųjų tarnybų automobiliai?

Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Rusnė ŽIEDELĖ

Tikriausiai nenuostabu, jog skubėdamos į įvairiausius iškvietimus, specialiosios tarnybos – greitoji pagalba, policija, ugniagesiai gelbėtojai ir pan. – yra ne kartą patekusios į greičio matuoklių „nemalonę“. Tačiau sužinoti tikslų pažeidimų skaičių ir skirtas ar neskirtas nuobaudas už pažeidimus, nepavyks. Mat tokia statistika, pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Jorūnės Liutkienės, tiesiog nėra kaupiama.

Spec. tarnybų statistika nevedama

„Lietuvos policijos prie VRM Kelių policijos valdyba informavo, kad tokie duomenys nėra kaupiami ir vedamoje statistikoje atvejai, kiek per tam tikrą laiką yra užfiksuotų KET pažeidimų, kuriuos padarė spec. transporto priemonių vairuotojai, nėra išskiriama. Jei tokie atvejai įvyksta, yra atliekamas tyrimas, kurio metu yra aiškinamasi, ar spec. transporto vairuotojai pagrįstai nepaisė KET reikalavimų“, – trumpai pakomentavo policijos atstovė.

Jorūnės Liutkienės teigimu, jei būna atvejų, kai spec. tarnybų automobiliai padaro kokių nors KET pažeidimų, yra atliekamas tyrimas, kurio metu yra aiškinamasi, ar spec. transporto vairuotojai pagrįstai nepaisė KET reikalavimų./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Kiek kėdainiečių padarė nusižengimus, taip pat nežinia

Iš viso per birželio mėnesį policija nustatė daugiau nei pusę milijono – 545 tūkst. 011 – kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų. Iš jų beveik pusė – 265 tūkst. 534 – už greičio viršijimą. Tačiau kiek kartų greičio viršijimą fiksavo Kėdainių rajone esantys greičio matuokliai, pasakyti taip pat neįmanoma, nes tokia statistika, J. Liutkienės teigimu, tiesiog nėra išskiriama atskirais regionais ar vietovėmis.

„Negalime pasakyti, nes mes statistikoje taip duomenų neapskaitome. Duomenys automatiškai patenka į sistemas. Galėtų gal dalį duomenų pateikti Kauno AVPK, kurie rajone daro greičio matavimo reidus, bet duomenys nebus pilni, o tik užfiksuoti pareigūnų „gyvų“ reidų metu (be matuoklių), – atkreipė dėmesį policijos atstovė. –  Mūsų statistika yra pateikiama ir visa skelbiama viešai internetiniame Lietuvos policijos puslapyje (Eismo statistika – Lietuvos policija (lrv.lt).“

„Vedamoje statistikoje atvejai, kiek per tam tikrą laiką yra užfiksuotų KET pažeidimų, kuriuos padarė spec. transporto priemonių vairuotojai, nėra išskiriama.

J. Liutkienė

Pasak pašnekovės, lygiai taip pat neįmanoma išskirti ir kiek kėdainiečių ar Kėdainių rajono gyventojų padarė vienokius ar kitokius KET pažeidimus, nes skaičiuojama ne pagal gyvenamąją vietą, o tiesiog vietą, kurioje padaromas nusižengimas ir visai nesvarbu, kurio rajono gyventojas yra.

„Greitis yra pateiktas bendrai per visą šalį. Jeigu kažkuris matuoklis priklauso savivaldybei, ji gali to konkretaus matuoklio duomenis Jums pateikti – neišskiriama, koks kurio rajono gyventojas padarė prasižengimą, imamas visos šalies užfiksuotų greičio pažeidimų atvejų skaičius“, – KET nusižengimų statistikos skaičiavimo ypatumus paaiškino J. Liutkienė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video