Nevykusį valdininkų projektą bando gelbėti visuomenininkai

 Nevykusį valdininkų projektą bando gelbėti visuomenininkai

Lietuvos savivaldybių asociacija įteikė „Auksinės krivūlės“ statulėles konkrečiose srityse labiausiai pasižymėjusioms šalies savivaldybėms. Deja, tarp apdovanotųjų šiemet nieko iš Kėdainių nėra./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Gelbėjimo planui prašo bemaž 100 tūkst. eurų. Pinigus viliasi laimėti iš dalyvaujamojo biudžeto konkurso

Jonaviškiams jau senų seniausiai naudojantis daug nuolaidų ir privalumų teikiančia mobiliąją „Jonaviečio“ programėle, o Kėdainių savivaldybei dar pernai pranešus, kad taip pat kuria tokią programėlę, bet taip iki šiol jos ir nesukūrus, paskelbus dalyvaujamojo biudžeto idėjų konkursą, netruko atsirasti ir iniciatyvūs kėdainiečiai, kurie pasisiūlė patys sukurti mobiliąją „Kėdainiečio“ programėlę. Iš didžiųjų projektų, kuriems galima skirti iki 100 tūkst. eurų, daugiausiai balsų ir yra surinkusi „Kėdainiečio“ programėlės idėja. Jei ši idėja ir laimės savivaldybės paskelbtą gyventojų iniciatyvų arba dalyvaujamojo biudžeto konkursą, tai reiškia, kad kėdainiečiai pagaliau turės mobiliąją programėlę, kuri teiks jiems visokias naudas, tačiau kas bus su ta, kurią jau skelbiasi pradėjusi kurti savivaldybė? Vėl pinigai bus išmesti į balą? Ir kam savivaldybei prireikė tokios programėlės, kai apie jos kūrimą jau buvo paskelbę visuomeninkai? Visa tai tik tuščios politikų ambicijos, o gal baimė, kad kažkas padarys kažką gero ir jie negalės pasakyti, kad tai jie padarė?

Pranešė vieni paskui kitus: savivaldybė pabūgo visuomeninės iniciatyvos?

Apie tai, kad atsirado idėja sukurti kėdainiečiams skirtą mobiliąją programėlę, dar pernai spalio 19 dieną, socialiniame tinkle paskelbė kėdainiečių iniciatyvinė grupė „Genas Kėdainiai“, kuri dabar ir pateikė projektą savivaldybės paskelbtam gyventojų iniciatyvų (dalyvaujamojo biudžeto) konkursui.

Viešai „Genas Kėdainiai“ rašė, kad programėlėje galėtų būti informacija apie renginius, galima būtų pranešti apie mieste esančias problemas, programėlėje galėtų būti komunalinių paslaugų ar viešojo transporto apmokėjimo galimybė, taip pat nuolaidos ir specialūs pasiūlymai vietos verslininkų paslaugomis besinaudojantiems žmonėms.

Jonaviečiai jau seniai džiaugiasi „Jonaviečio“ mobilia programėle. Kažką panašaus žadėjo sukurti ir Kėdainių savivaldybė, tačiau jai užstrigus, iniciatyvos ėmėsi visuomenininkai ir projektą pateikė dalyvaujamojo biudžeto konkursui./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Jau kitą dieną, spalio 20-ąją, rajono meras Valentinas Tamulis taip pat pranešė, kad rajono savivaldybė esą tokią programėlę jau kuria.

„Buvo minčių informaciją apie kėdainiečiams skirtą mobiliąją programėlę pranešti, kai bus apčiuopiami jos įgyvendinimo rezultatai, tačiau pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose verdančios aistros tas mintis keičia. <…>.

Pasitelkime kantrybę ir laukime rezultato. Programėlė „Kėdainiai“ – tikrai bus“, – tuomet teigė V. Tamulis.

Savivaldybei pasiūlytos kainos pasirodė per didelės

Tačiau panašu, kad savivaldybės užmojis sukurti kėdainiečiams mobiliąją programėlę kaip reikiant užstrigo.

Pati savivaldybė, paklausta, kaip gi čia gavosi, kad kone vienodą idėją pateikė ir valdančioji koalicija, ir gyventojų iniciatyvinė grupė, teigė, kad idėjos tarpusavyje nesikerta – priešingai – viena papildo kitą. Tai ko verti savivaldybės projektai, jei juos turi pildyti ir taisyti gyventojai savo idėjomis?

Aut. past.

„Birželio 11 d. patvirtinta Mobiliosios aplikacijos „Kėdainiečio kortelė“ sukūrimo paslaugos pirkimo inicijavimo pažyma. Iki birželio 19 d. 10.00 val. tiekėjai teikė pasiūlymus. Šiuo metu vyksta derybos dėl galutinės kainos pasiūlymų, nes pirkimo dalyviams, pateikusiems pasiūlymus, kurių kaina viršijo pirkimui skirtas lėšas, numatytas pirkimo dokumentuose, išsiųsti kvietimai derėtis.

Galutinės kainos pasiūlymus pirkimo dalyviai turėjo pateikti iki birželio 25 d. 10.00 val. Po to vyks tolesnės viešųjų pirkimų procedūros“,– teigiama savivaldybės administracijos atsakyme.

Mobiliosios aplikacijos „Kėdainiečio kortelė“ sukūrimo paslaugos pirkimui skirta 18 tūkst. eurų.

Tuo tarpu Jonavoje tokia programėlė jau veikia. Kaip teigė Jonavos rajono savivaldybės administracija, mobilioji programėlė JONAVA nėra baigtinis produktas, jau kelis kartus buvo vykdomas funkcijų praplėtimas, tobulinimas.

„Šiuo metu vėl ruošiamės programėlės funkcijų praplėtimui.

Pirmasis etapas, kuomet pirmą kartą paleidome programėlę ir Jonavos rajono gyventojai galėjo ją atsisiųsti savo mobiliuosius telefonus, nuo sutarties pasirašymo iki starto užtruko apie 4 mėn.

Sutarčių vertė 75 tūkst. Be PVM“, – teigė Jonavos savivaldybė.

Savivaldybės projektas – siauresnės apimties

Pati savivaldybė, paklausta, kaip gi čia gavosi, kad kone vienodą idėją pateikė ir valdančioji koalicija, ir gyventojų iniciatyvinė grupė, teigė, kad idėjos tarpusavyje nesikerta – priešingai – viena papildo kitą. Tai ko verti savivaldybės projektai, jei juos turi pildyti ir taisyti gyventojai savo idėjomis?

„Kadangi savivaldybė negavo paramos iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos mobilios programėlės kūrimui, darbo grupėje buvo nuspręsta, kad bazinį programėlės kūrimo etapą savivaldybės administracija įgyvendina dar šiemet pagal turimas lėšas. Iniciatyvių kėdainiečių siūlymas skirti lėšas iš savivaldybės biudžeto, pasinaudojant Gyventojų iniciatyvų konkursu, tik sudarytų galimybę išplėsti programėlės funkcionalumą.

Laimėjus projektui, būtų plečiamas „Kėdainiečio kortelės“ funkcionalumas ant diegiamos bazinės platformos.

Lėšos nepersidengs. Savivaldybės administracija numatė lėšas ir vykdo pirkimo procedūras bazinei platformai su keletu funkcionalumų“, – sakė savivaldybės administracijos atstovai, o „Genas Kėdainiai“ atstovai plačiau pakomentuoti situacijos nesutiko.

Taigi akivaizdu, kad rajono savivaldybės planuojama programėlė, kaip aiškėja iš jų atsakymo, planuojama nefunkcionali ir neatitiks tų tikslų, apie kuriuos yra šnekama. Tai kam tada mesti į balą tuos mažiausiai 18 tūkst. eurų ir neturėti kokybiško rezultato? Tai gal tuomet geriau atiduoti iš karto pinigus tiems, kad sugeba paruošti tinkamą projektą ir nedubliuoti idėjų?

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video