Darbo vietų vasarą rajone siūlo daugiau

 Darbo vietų vasarą rajone siūlo daugiau

Asociatyvi BNS nuotr.

Rusnė ŽIEDELĖ

Prasidedant vasarai atsiranda daugiau sezoninių darbų, o kartu ir didesnis darbo vietų poreikis. Užimtumo tarnybos (UŽT) atstovės spaudai Mildos Jankauskienės teigimu, šiais metais darbdaviai darbuotojų sezoniniams darbams ėmė dairytis anksčiau, o nedarbas Kėdainių rajone gegužę lyginant su balandžiu sumažėjo beveik vienu procentu.

Didesnių pokyčių darbo rinkoje šiais metais nestebima

„Gegužės 1 dieną Kėdainių rajone bedarbio statusu buvo registruoti 2 tūkst. 637 asmenys, registruotas nedarbas siekė 9,3 proc.

Balandžio mėnesį registruotas nedarbas rajone sumažėjo 0,9 proc. punktais. Registruoto nedarbo mažėjimas – tai įprastas darbo rinkos sezoniškumo reiškinys. Įpusėjus pavasariui darbdaviai registruoja daugiau darbo pasiūlymų, daugiau asmenų įsidarbina, pradeda savarankišką veiklą“, – paaiškino M. Jankauskienė.

Anot jos, kovo mėnesį darbdaviai Kėdainių rajone registravo 249 laisvas darbo vietas, balandį – 313. Tai didžiausias registruotų darbo pasiūlymų skaičius šiais metais: „Daugiausia darbuotojų balandį ieškojo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, statybos, apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus darbdaviai“.

Taip pat kalbėdama apie laisvas darbo vietas UŽT atstovė spaudai pastebėjo, jog didesnių pokyčių, palyginti su ankstesniais metais, Kėdainių rajone nefiksuojama, kaip ir įprastai šiuo metų laiku, darbdaviai daugiausia darbo pasiūlymų skelbia fasuotojams, kelininkams, mėsininkams, taip pat ieškomi pardavėjai, sunkvežimio vairuotojai, virėjai, sandėliavimo tarnybos tarnautojai.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiais metais išduotų leidimų dirbti trečiųjų šalių piliečiams skaičius augo. Per keturis šių metų mėnesius Kėdainių rajono darbdaviams buvo išduota 20 leidimų dirbti ir 10 sprendimų dėl užsieniečių darbo atitieks darbo rinkos poreikiams. Pernai buvo išduota 11 leidimų ir 1 sprendimas dėl užsienių darbo atitieks darbo rinkos poreikiams.

M. Jankauskienė

„Balandį taip pat daugiausia šiais metais įsidarbino darbo ieškančių asmenų – 403, – pažymėjo pašnekovė. – Daugiausia rajono gyventojų įsidarbino nekvalifikuotais augalininkystės ūkio darbininkais, nekvalifikuotais statybos darbininkais, pardavėjais, sunkvežimio vairuotojais, virėjais, traktorininkais.“

Moksleiviams darbų pasirinkimas ne itin gausus

Pasidomėjus, ar yra siūloma darbų moksleiviams (nepilnamečiams), M. Jankauskienė sakė, kad visos darbdavių užregistruotos laisvos darbo vietos yra skelbiamos viešai UŽT svetainėje, tad visi asmenys, ieškantys sau tinkamo darbo, sau patogiu metu gali peržiūrėti skelbiamas laisvas darbo vietas visoje šalyje. Atskirai galima pasirinkti darbo vietas moksleiviams ar studentams.

„Šiuo metu Kėdainių rajone skelbiamos 3 laisvos darbo vietos, kurias registruojant darbdaviai nurodė, kad sutiktų įdarbinti moksleivius. Darbdaviai įdarbintų padavėją, gamybos darbuotoją, pagalbinį gerbūvio darbininką, – vardijo UŽT atstovė spaudai. – Regioninių karjeros centrų darbuotojai, į kuriuos dažniausiais kreipiasi moksleiviai, konsultuoja jaunimą įsidarbinimo klausimais: tiek apie darbo paieškos būdus, tiek apie teisines nuostatas norint įsidarbinti.“

Balandžio mėnesį registruotas nedarbas rajone sumažėjo 0,9 proc. punktais. Registruoto nedarbo mažėjimas – tai įprastas darbo rinkos sezoniškumo reiškinys.

M. Jankauskienė

M. Jankauskienė taip pat atkreipė dėmesį, jog jaunuoliai gali pradėti dirbti nuo 14 metų.

„Darbas įforminamas darbo sutartimi. Tik taip įgyjamos darbo garantijos, kurios reikalingos, ypač jei darbe įvyktų nelaimingas atsitikimas. Darbo sutartis taip pat yra garantija, kad darbuotojui bus sumokėtas sutartas darbo užmokestis, – kalbėjo pašnekovė. – Darbdavys privalo užtikrinti moksleivio amžių atitinkančias darbo sąlygas: darbas turi būti saugus, nekelti pavojaus sveikatai, fiziniam, protiniam ir dvasiniam vystymuisi.“

Augo norinčių įsidarbinti užsieniečių skaičius

Į klausimą, ar situaciją Kėdainių rajono darbo rinkoje kaip nors keičia užsieniečiai, atsakė: „Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiais metais išduotų leidimų dirbti trečiųjų šalių piliečiams skaičius augo.

Per keturis šių metų mėnesius Kėdainių rajono darbdaviams buvo išduota 20 leidimų dirbti ir 10 sprendimų dėl užsieniečių darbo atitieks darbo rinkos poreikiams. Pernai buvo išduota 11 leidimų ir 1 sprendimas dėl užsienių darbo atitieks darbo rinkos poreikiams.    

Trečiųjų šalių piliečiai šiemet pradėjo dirbti fasuotojais, skerdikais ir tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojais“.

Šiais metais daugėjo darbo pasiūlymų

M. Jankauskienės skaičiavimu, 2023 m. sausio–balandžio mėn. darbdaviai Kėdainių rajone pateikė 1 tūkst. 094 darbo pasiūlymus, šiais metais – 1 tūkst. 231. Taigi laisvų darbo vietų skaičius šiais metais augo 10 proc.

Pašnekovės teigimu, darbo pasiūlymų skaičius augo didmeninės ir mažmeninės prekybos, žemės ūkio, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuose.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video