Jau 25-erius metus Kėdainių krašto senjorai kuria savo sėkmės istoriją

 Jau 25-erius metus Kėdainių krašto senjorai kuria savo sėkmės istoriją

Asmeninio archyvo nuotr.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Kėdainių rajono skyriaus nariai yra puikus pavyzdys, kaip vyresnio amžiaus žmogus dalyvauja visuomeniniame gyvenime, neužsisklendžia savyje, yra atviras, pilietiškas ir pasaulietiškas. Tiesą sakant, senjorai gali būti pavyzdžiu ne tik savo bendraamžiams, bet ir jaunimui. Mat jaunimui tikrai galima pasimokyti ramybės, santarvės, sutelktumo, ryžto, užsispyrimo ir labai daug kitų gerų dalykų. Senjorai dar stipresni ir jų balsas dar labiau girdimas, kai jie yra visi kartu, organizacijoje. Šiemet mūsų krašto senjorus vienijantis Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Kėdainių rajono skyrius švenčia garbingą 25-erių metų veiklos sukaktį. Visus šiuos metus Kėdainių krašto senjorai kuria savo sėkmės istoriją…

Tikslas – įtraukti

Kėdainių krato senjorų šviesulys ir vedlė, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Kėdainių rajono skyriaus pirmininkė Alma Jociuvienė pažymėjo, kad organizacijos tikslas yra stiprinti bendruomenę įtraukiant senjorus į edukacines, pažintines, kultūrines, pilietines, sportines, sveikatinimo veiklas.

„Tyrimai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonių dalyvavimas socialinėje, politinėje veikloje bei sprendimų priėmimo procesuose Lietuvoje ganėtinai žemas.

Jungtinių Tautų aktyvaus senėjimo indekso ataskaitoje pažymima, kad mūsų šalyje tik maždaug 11 procentų vyresnio amžiaus žmonių dalyvauja socialinėje ir politinėje veikloje.

Todėl senjorus vienijančių ir jiems atstovaujančių organizacijų vienas iš pagrindinių tikslų yra užtikrinti didesnę senjorų socialinę įtrauktį ir veiksmingesnį aktyvų senėjimą“, – pabrėžė A. Jociuvienė.

Į respublikines pagyvenusių žmonių konferencijas kasmet vyksta delegatai, kurie dalyvauja diskusinėse veiklose kartu su bičiuliais iš šalies, mūsų rajono./Asmeninio archyvo nuotr.

Sėkminga veikla

Kėdainių rajono skyrius jau 25-erius metus sėkmingai įtraukia Kėdainių miesto ir rajono senjorus į prasmingą veiklą, taip rūpindamasis jų kasdieniu gyvenimu, darydamas jį prasmingesnį.

„Juk kiekvienam labai svarbu turėti savo aplinkoje žmonių, su kuriais galėtum jaustis emociškai artimas, dalintis mintimis, įspūdžiais, patirti bendravimo džiaugsmą, jausti pasitikėjimą, drauge mokytis, dalintis patirtimis, atrasti mėgstamas, vienatvę užpildančias veiklas, skatinančias rasti pozityviausius kelius į psichologinę ir fizinę sveikatą“, – akcentavo pirmininkė.

Veiklų netrūksta

Per visą asociacijos gyvavimo laikotarpį pagyvenusiems žmonėms buvo sudarytos galimybės dalyvauti įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose, kultūriniuose ir sportiniuose renginiuose, fizinio aktyvumo veiklose, įvairiose pažintinėse išvykose.

Senjorams dalyvavimas asociacijos veikloje labai svarbus ir reikalingas, tai turi lemiamos reikšmės jų gyvenimo savivertei.

„Dalyvavimas visuomeninėje veikloje akivaizdžiai parodo socialinių poreikių patenkinimą: senjorai patys rengia renginius, prisideda prie projektų programų rengimo ir įgyvendinimo, ieško rėmėjų asociacijos veiklai vykdyti, teikia pagalbą savo bendraamžiams, kurie negali išeiti iš namų dėl sveikatos.

Ypatingai pagalba į namus buvo reikalinga COVID-19 pandemijos metu.

Asociacija rūpinasi savo nariais, senjorais, neįgaliaisiais žmonėmis, kurie tik kreipėsi pagalbos. Drauge su aktyvo nariais Violeta Berlėtaite ir Kęstučiu Kacevičiumi esame įsipareigoję nenutrūkstamai vykdyti „Maisto banko“ paslaugą tiems asociacijos nariams, kuriems jos labiausiai reikia“, – vardijo A. Jociuvienė.

Minėdami asociacijos 25-metį mūsų krašto senjorai siekia plačiau paskleisti žinią apie LPŽA Kėdainių rajono skyrių ir jo veiklą, taip pritraukdami naujų narių ir stiprindami pilietišką asociaciją.

Aut. past.

Pilietiška asociacija

Minėdami asociacijos 25-metį mūsų krašto senjorai siekia plačiau paskleisti žinią apie LPŽA Kėdainių rajono skyrių ir jo veiklą, taip pritraukdami naujų narių ir stiprindami pilietišką asociaciją.

„Tikime, kad sužinoję apie asociacijos veiklą senjorai ras kelią įsitraukti į mus vienijančią veiklą, o jų vaikai, anūkai galės paraginti ir motyvuoti savo tėvus, senelius dalyvauti organizacijos veiklose. Šiuo metu asociacijoje yra per 130 narių, bet tikime, vis daugiau pagyvenusių žmonių įsitrauks į visuomeninę veiklą, taip gerindami ir savo kasdienį gyvenimą, o kartu ir stiprindami asociacijos veiklą, plėsdami jos teikiamas kultūrines, edukacines, komunikacines ir kitas paslaugas“, – vylėsi skyriaus vadovė.

Įsilieja į miesto gyvenimą

Simboliška asociacijos 25 metų sukakties data. Kėdainiai švenčia garbingą istorinį 650 metų jubiliejų. Tad savo ketvirčio amžiaus istorija ir gerais darbais senjorai įsiliejo į visos bendruomenės tobulėjimo kelią, nes kiekvieno brandaus asociacijos žmogaus gyvenimo ir darbo biografija susieta su krašto sėkmės istorija.

„Asociacijai vadovauju 5 metus. Šiais metais vienbalsiai buvau išrinkta antrai kadencijai. Esu susipažinusi su asociacijos istorija, veikla, kurią pasišventusiai organizavo aktyvios, jau šviesaus atminimo vadovės: Genovaitė Šalienė, dirbusi pirmininke 1997–2004 m., Paulina Noreikienė, vadovavusi skyriui 2004–2017 m.

Jos padėjo tvirtus pamatus organizacijai gyvuoti ir stiprėti, nariams stiprinti kompetencijas, užtikrinti kultūringą laisvalaikį.

Nedaug liko narių, kurie mena asociacijos kūrimosi laikotarpį, vėliau visą gyvavimo laikmetį, nuolat kiekybiškai besipildančias organizacijos gretas, kokybiškas, įdomias pažintines, kultūrines, bendradarbiavimo veiklas.

Tai Julija Lukoševičienė, Gražina Štuikienė, Irena Vainilavičienė, intelektualios, aktyvios moterys, spėjančios gyventi ir draugauti su laiku, iki šių dienų dalyvaujančios įvairiose veiklose“, – šypsojosi A. Jociuvienė.

Per visą asociacijos gyvavimo laikotarpį pagyvenusiems žmonėms buvo sudarytos galimybės dalyvauti įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose, kultūriniuose ir sportiniuose renginiuose./Asmeninio archyvo nuotr.

Turi daug draugų

Kadangi mūsų krašto senjorai yra draugiški, nuoširdūs ir atviri – jie turi daug draugų. 

Aktyvią asociacijos veiklą pripažįsta, ją remia, dalyvauja renginiuose ir diskutuoja su asociacijos nariais spręstinais klausimais rūpestingas ir darbštus Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis, aktyvus ir atsakingas Seimo narys Tomas Bičiūnas.

Senjorai dėkingi ir laimingi, kad per šventines vadovai visada atvyksta, pasveikina, apdovanoja aktyviausius asociacijos narius, pasirūpina senjorų edukacinių pažintinių išvykų į Raseinių rajono, Žemaitijos, Dzūkijos istorines, etnokultūrines vietas, Lietuvos Respublikos Seimą organizavimu, dominančių problemų sprendimu ir informavimu.

Ir politikai

Nepamiršta mūsų senjorų ir politikai. Jie mielai dalyvauja renginiuose, susitikimuose, išklauso senjorų pastabas.

Vienas senjoras juk nėra toks stiprus, o organizacija, skyrius – jau didelė galia, tad senjorų balsas yra girdimas.

„Tradicinėje senjorų olimpiadoje lankėsi ir senjorų problemomis, gerove domėjosi Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Ir ankstesniais metais mūsų krašto politikai – buvęs meras Saulius Grinkevičius, buvęs Seimo narys Darius Kaminskas, rajono savivaldybės tarybos narės Aušrelė Kaminskienė, Adelė Štelmokienė dalyvavo asociacijos konferencijose, teminiuose kultūriniuose renginiuose, prisidėjo prie senjorų bendruomenės stiprinimo ir aktyvinimo.

Senjorų olimpiadose, konferencijoje ne kartą dalyvavusi šviesaus atminimo LPŽA prezidentė Grasilda Makaravičienė pripažino asociacijos kokybinį augimą ir kasmet kvietė į iškilmingą senjorų šventę Vilniuje pažymint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną“, – dėstė A. Jociuvienė.

Savo ketvirčio amžiaus istorija ir gerais darbais senjorai įsiliejo į visos bendruomenės tobulėjimo kelią, nes kiekvieno brandaus asociacijos žmogaus gyvenimo ir darbo biografija susieta su krašto sėkmės istorija./Asmeninio archyvo nuotr.

Galimybė pailsėti

Ilgus metus senjorų poilsiu rūpinosi AB ,,Lifosa“ buvę vadovai, suteikdami galimybes kasmet pailsėti Molėtuose prie Balčio ežero įsikūrusiuose poilsio namuose, todėl senjorai pačius nuoširdžiausius padėkos žodžius taria buvusiam generaliniam direktoriui Jonui Dastikui ir buvusiam administracijos direktoriui Juozui Baniotai.

„Pripažinimas, komunikacija, gerosios patirties sklaida bendruomenės stiprinimo aspektu projektinėse veiklose neleidžia ir dabartiniam asociacijos aktyvui, Visuomeninei tarybai sudėti rankų.

Juolab kad darnioje komandoje – aktyvūs kėdainiečiai: Alytė Maniokienė, Violeta Berlėtaitė, Aldona Čižauskienė, Audronė Ananjeva, Liuda Gadeikienė, Rita Lankelienė, Irena Gugienė, Rita Kasperavičienė, Danguolė Barauskienė, Kęstutis Kacevičius.

Aktyviai buvusioje valdyboje dalyvavo nariai: Gražina Kontrimienė, Rita Purienė, Gražina Štuikienė, Vanda Gudavičienė, šviesaus atminimo Kęstutis Kutkevičius, kt.

Sueigose gimsta nauji veiklos metodai, formos, kuriasi galimybės atgaivinti ar naujai sukurti tradicijas, todėl didžiuojuosi savo asociacijos stipria, draugiška vadybos komanda, visais nariais, ateinančiais su gerais ketinimais ir patarimais sprendžiant organizacinius klausimus, rengiant konkursams projektų paraiškas ir veiklų programas“, – pasidžiaugė skyriaus pirmininkė.

Laimėti projektai

Laiko tėkmėje keitėsi asociacijos veiklos, tobulėjo bendravimo kultūra, plėtėsi komunikacinė geografija.

Keičiantis nariams kito poreikiai, galimybės, veiklų formos, turinys. Nauji nariai atėjo su naujomis idėjomis, todėl kasmetines veiklų programas papildė laimėtų ir savivaldybės finansuotų projektų turinys.

„Per mūsų bendros veiklos laikotarpį nuo 2018 m. laimėjome 12 projektų bendruomeniškumui, fiziniam aktyvumui, suaugusiųjų neformaliajam švietimui organizuoti ir sveikatai stiprinti. Sukūrėme tris gražias asociacijos kasmetines tradicijas: Regioninę senjorų olimpiadą, Respublikinę senjorų konferenciją ir Padėkos dieną „Pasidalinkim gerumu širdies“.

Į respublikines pagyvenusių žmonių konferencijas kasmet vyksta delegatai, kurie dalyvauja diskusinėse veiklose kartu su bičiuliais iš šalies, mūsų rajono.

Graži pagyvenusių žmonių partnerystė sieja su Baisogalos – Šeduvos, Šiaulių, Vilkaviškio, Kėdainių ,,Bočių“ bendrija, ,,Rudenėlio“, ,,Kontakto“, ,,Brandos“, kt. šalies pagyvenusių žmonių klubais.

Mokomės iš kitų, dalijamės patirtimis su kitais. Rūpinomės kultūrine veikla.

Keičiantis nariams, keitėsi meno saviveiklos kolektyvai.

Kultūrines programas teikė ansambliai ,,Giedra“ (vadovė Aldona Sasnauskienė), ,,Senamiestis“ (vadovė Nijolė Bajorūnienė), ,,Svaja“ (vadovė Selestina Rimavičienė), vokalinis duetas ,,Romantika“ (Aldona Karūnaitienė ir Elena Šipelienė), autorinės muzikos grupė ,,Vaivorykštė“ (Alma Jociuvienė, Edgaras Krikščiūnas, Danguolė Barauskienė), teatro trupė ,,Be kaukės“ (vadovė Danguolė Barauskienė)“, – vardijo mūsų krašto senjorų vedlė.

Kasmet kūrybiniai susitikimai, edukacijos, šokių ir sveikatinimo pamokos, išvykos, teminiai vakarai, valstybinių, tautinių švenčių paminėjimai asociacijos žmones itin domina, o visa tai įgyvendinti senjorai stengiasi per projektinę veiklą.

Aut. past.

Leidžia knygą

Šių metų projekto „Kuriame savo sėkmės istoriją“ vykdymo metu skyrius leidžia asociacijos veiklos 25-metį žyminčią knygą ,,Mūsų sėkmės istorija“, organizuos respublikinę konferenciją ,,Visi kartu – esame stiprūs“.

Į redakcinę kolegiją įsitraukė ne viena darbo grupė su įdomiomis idėjomis, prisiminimais, veiklų ir bendruomeninių santykių vertinimais, straipsniais, archyvine fotomedžiaga, asmeninės kūrybos pavyzdžiais.

„Visa tai susisteminę teikėme leidėjui – spaustuvei ,,Spaudvita“. Bendradarbiaujant bus išleistas 25 metų asociacijos gyvenimo veiklas vainikuojantis įdomus leidinys.

Tai, kas sujungė įvairių interesų pagyvenusius žmones, negali būti užmiršta ir pamiršta. Daugelis prabėgusių akimirkų atsiskleis drąsiausių narių straipsniuose, gautose archyvinėse nuotraukose“, – paaiškino A. Jociuvienė.

Minės sukaktį

Antroji projekto vinis – konferencija ,,Visi kartu – esame stiprūs“, kuri vyks spalio mėnesį, išleidus asociacijos sėkmės istorijų knygą.

„Būryje bičiulių iš rajono ir šalies minėsime 25 metų sukaktį.

Po konferencijos rengsime apskritojo stalo diskusiją su socialiniais, informaciniais partneriais, aptarsime rajono senjorų lūkesčius ir rūpesčius, o bendruomenės stiprinimo projektą baigsime vykdymo komandos ir visų projekto koordinavimo grupių bendrąja refleksija.

Tikime, kad su 25 metų sukakties gijomis siejamus visus tris šįmet laimėtus ir Kėdainių rajono savivaldybės finansuojamus projektus įgyvensime sėkmingai, nes dalyvių skaičius per visą vasarą visose veiklose gausus, tematika atliepia poreikius, o visus sieja bendra vizija – gerai jaustis savo bendruomenėje“, – džiaugėsi A. Jocuvienė.

Per projektus

Kasmet kūrybiniai susitikimai, edukacijos, šokių ir sveikatinimo pamokos, išvykos, teminiai vakarai, valstybinių, tautinių švenčių paminėjimai asociacijos žmones itin domina, o visa tai įgyvendinti senjorai stengiasi per projektinę veiklą.

„Už metodines ir dalykines konsultacijas rengiant ir įgyvendinant projektus ir aš, kaip pirmininkė, ir projektų vadovai, ir projektų rengimo grupės, ir visi dalyviai esame dėkingi Kėdainių rajono savivaldybės vyr. specialistėms Audronei Stadalnykienei, Ingai Mackevičiūtei, savivaldybės gydytojai Ramunei Kabošienei“, – dėkojo pirmininkė.

Meilę, grožį ir gėrį

„Bendraujame taikiai, dirbame garbingai, veikiame aktyviai, atsakingai, kultūringai, poilsiaujame smagiai ir padedame nuoširdžiai vienas kitam, nes, anot mūsų mylimo žemiečio, šviesaus atminimo kunigo Tėvo Stanislovo, ,,negalima žodžiais svaidytis kaip akmenimis. Be gerų darbų tikėjimas miręs. Mes turime ugdyti kantrybę ir ištvermę. Protas, valia ir jausmai – trys stygos, ir jos turi skambėti harmoningai. Reikia skleisti meilę, gėrį ir grožį…“ – kurdami savo asociacijos sėkmės istoriją patikina garbingo amžiaus žmonės.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video