Obuolys ir taškas

 Obuolys ir taškas

Be džiovintų obuoliukų kompoto neįsivaizduojamas šv. Kūčių stalas./M. Liutkutės nuotr.

Jorūnė LIUTKIENĖ

Apskritaveidis Lietuvos gražuolis, nacionalinė vertybė ir gerasis gelbėtojas. Jei obuolys jums atsivers, turėsite puikų romaną ir lengvai tapsite virtuvės šefu virtuozu.

Kur tinka obuoliai?

Obuolį virtuvėje po ranka turiu visada. Jis tiek kartų mane išgelbėjo įvairiose situacijose ir ne kartą pasidavė leisdamas sukurti vis naujų skonių.  Patikrinta – obuoliai tinka visur:  nuo sriubos iki deserto. Jų panaudojimas toks platus, kad pamirškite, jog obuoliai yra skirti pyragams. Juos galima ir virti, ir kepti, ir troškinti, rauginti, marinuoti ir gaminti actą. Keletą tradicinių patiekalų nesunkiai galime patobulinti obuoliais.

Pavyzdžiui, obuoliai labai tinka sriuboms parūgštinti. Nebeįsivaizduoju barščių sriubos be obuolių. Į įprastą burokėlių sriubą metu tiesiog per pusę perpjautą obuolį. Joje atsiranda turtingumo pojūtis. Išryškėja kiti ingredientai. Džiovintų obuolių riekelių prisluoksniuokite kai troškinate kopūstus. Oho kaip bus gardu.

Arba pridėkite smulkintų obuolių gabaliukų – abu variantai duos kitokį skonį. Tarkuotas per burokinę tarką obuolys sumaišytas su išspaustu česnaku ir šaukštu majonezo bei žiupsneliu tarkuoto parmezano sūrio bus puikus pagardus prie traškučių ir net mėsos patiekalams. Kepdami burokėlių garnyrą būtinai pridėkite žalio tarkuoto obuolio. Klasikinėse morkų salotose vieną morką pakeiskite obuoliu.

Tiesa, jo netarkuokite, o supjaustykite kubeliais ir trėsite visai kitas salotas. Prie silkės, mėsos, kepti ir marinuoti, troškinti ir skrudinti obuoliai draugauja su morkomis, svogūnais, česnakais, kopūstais, burokėliais, varške, riešutais, mėsa, net žuvimi ir krevetėmis. Apvaliai supjaustytas obuolys pamirkytas paprasčiausioje blynų tešloje keptuvėje pavirsta tiesiog pyragėliu.  Ko gero, nesu ant obuolių kepusi tik kiaušinienės.

Ruošiamas įdaras obuolių pyragui./J. Liutkienės nuotr.

Skaniausias lietuviškas desertas

Lietuviškų desertų lentynoje vis didesnį indą reikia padėti ir obuolių sūriui, kuris išgyvena tikrą renesansą. Dabar jis yra pagarbiai dovanojamas kaip Kalėdų dovana verslo partneriams, pristatomas kaip unikalus desertas užsienio svečiams. Jeigu dar nemokate jo pasigaminti patys, tai ieškokite gero meistro, kuris namuose verda tikrą obuolių sūrį.

Tam, kad išgautumėte gerą skonį, o ypač marmurinį jo vaizdą, tokį, kuris kažkiek primena tinginį, kai tamsioje obuolių sūrio masėje matosi tvirtesni geltoni obuolių gabaliukai, jums reikės pastudijuoti ne tik virimo technologiją, bet ir obuolių rūšis. Tikrai galite tapti meistru, jei tik panorėsite. Puikią dovaną – naminį obuolių sūrį gavau ir pernai per pandemines Kalėdas.

Lietuviškos patarlės „Neik su velniu obuoliauti“,  „Obuolys nuo obels netoli rieda“

Paprasta silkė, šeimos lobis ir eksperimentai

Mano mamos pusseserė maisto technologė Eva mus, atvykusius į ežerų kraštą, visada lepindavo savo sukurtomis salotomis. Vienos iš jų jau tapo šeimos legenda ir paveldėtu receptu. Tai „Virgalės salotos“. Tuo metu kai dar nežinojome viso pasaulio virtuvių ir dalinimasis receptais nebuvo toks lengvas kaip dabar – interneto amžiuje – kmynais pabarstytos morkų salotos buvo labai modernu. Ne vieną savo svečią nustebinau jomis pavaišinusi.

Na, o skaniausia mano valgyta silkė buvo su obuoliais! Taip vienoje bendruomenės šventėje, kuri buvo surengta Kėdainių dekanate. Ko gero  tik klebono šeimininkė ir teturėjo tiek kantrybės, kad mažulyčius silkės gabalėlius patiektų keptose obuolių puselėse su šaukšteliu keptų morkų su svogūnais.

Ko ne vienkąsniai užkandėliai. Beje, jų buvo milžiniškas padėklas. Tai atrodė labai prancūziškai ir buvo dieviškai skanu. Be kita ko, tas receptas yra žavus tuo, kad pamatęs ir paragavęs gali susigaudyti ir jo gaminime, ir jo ingredientuose.

Bent jau man labiausiai užknisantis reikalas prie pietų stalo yra nuolatinis receptų ar jų sudedamųjų dalių  kamantinėjimas. Ne. Receptų negaila, bet manau, kad daug kam nepatinka kai tai virsta pagrindine šventinio susitikimo tema.  

Vieni iš didžiausių kulinarinių atradimų autorių Virtuvės mitų griovėjai − Alfas Ivanauskas, Ali Gadžijevas ir Martynas Praškevičius  savo knygoje „7 ingredientai“ obuolius naudoja 11 receptų. Įmantriausias iš jų obuolių pyragas su karameliniais grikiais.

Žydų patiekalų degustacijoje sužinosite, kad populiarus keptas obuolys yra Žydų tautos receptas puikia prigijęs mūsų virtuvėje.

Beje, iš greitai pagaminamų receptų tai keptos krevetės su šiaudeliais pjaustytais obuoliais bei cukinijomis, pagardintos kalendra bei keli salotų lapeliai vyniojami į ryžių „popieriaus“ paplotėlį – tai lengvas gaivus vasarinis užkandis. Ir be to modernus. Virtuvės mirtų griovėjai varškės apkepą rekomenduoja kepti su obuoliais. Tai gi  obuoliai tinka būti visur.

Sukūrė beveik 300 receptų

Ir jei dar neįtikinau, neabejokite, Jus įkvėps Konstancija Baužytė – Brundzienė.  1971-aisias metais, laikmetyje, kai maistas ir jo gaminimas mūsų šalyje nebuvo nei įkvėpimo, nei kūrybiškumo šaltinis, o veikiau patenkintas būtinasis poreikis, kai net ne visų produktų, kaip dabar,  galėjome rasti lentynose, kai gauti citrinų buvo panašu į karinę misiją, o jei būti visiškai tiksliems tai daugybės jų net nežinojome esant ar nokstant pasaulyje, ši moteris parašė obuolių bibliją.

Tik neįsivaizduokite tai, ką dabar įsivaizdavote. Tai neblizgi, ne stora, visai neišvaizdi knyga neįmantriu pavadinimu ir nekupina fotografijų. Mano rankose jos trečiasis – 1988 metų – papildytas leidimas. Tai 95 puslapių patriušusi knyga plonais viršeliais, bet joje 274 receptai su obuoliais ir iš obuolių. Aš juos suskaičiavau ir sunumeravau.

Dabar įsivaizduokite: knyga netgi suskirstyta į skirtingus skyrius: šalti, karšti patiekalai, salotos, sriubos, kepiniai, tyrės, užpilai, gėrimai ir įvairūs konservavimo būdai. Neįtikėtinai skamba karštasis patiekalas −  troškinti obuoliai įdaryti lašinukais, obuolių šaltsriubė, obuolių ir apelsinų salotos su plakta grietinėle. Tikrai nesiruošiu perrašyti knygos, bet verta paeksperimentuoti ar vien perskaityti patiekalų pavadinimus.

Kuo tikrai galėtumėte pasinaudoti tai obuolių pyragas iš bandelių, o iš stebinančių − nevirta sriuba. Panaši į tą, kur gaminame su braškėmis. Tereikia vietoje braškių dėti pjaustytų prinokusių vasarinių obuolių ir dar sutrinti 50 gramų sausainių. K. Buožytė-Brundzienė nenurodo kokių, bet įvertinus laikotarpį ko gero tai bus senieji nuostabieji „Gaideliai“.

Vienas iš Konstancijos Baužytės Brundzienės lengvai pagaminamų receptų.

Virtų kiaušinių ir obuolių salotos

Reikės: 5 kiaušinių ir 3 obuolių. Kiaušinius pjaustome kubeliais, o obuolius šiaudeliais. Gausiai dedame krapų ir maišome su keliais šaukštais majonezo.     

Kaip užkandį galite pasigaminti jautiena įdarytus obuolius.

Įdarui reikės: 200 gramų virtos jautienos ir vieno rauginto agurko. Supjaustę abu ingredientus juostelėmis, pagardinę pipirais ir druska, sumaišykite juos su šaukštu majonezo. Įdaras paruoštas, tačiau obuoliai naudojami ne žali. Nuplovę ir išskobę sėklalizdžius juos apvirkite pasaldintame ir citrinos sultimis parūgštintame vandenyje. Atvėsinę perpjaukite ir pripildykite puseles įdaro.

Joks kulinaras profesionalas ir net kulinaras mėgėjas neatsispirs obuoliams Taigi, jei namuose turite obuolį, jau neprapulsite. Tereikia kibti jam į atlapus ir tapti pergudraukime pačios save įveikdamos jo kerus.

Dar keli receptai  

Obuolių ir bandelių apkepas iš Konstancijos Buožytės Brundzienės knygos

Reikės: 6 bandelių, 10 antaninių obuolių, 0,5 litro pieno, 3 kiaušinių, 100 gr. Razinų, 50 g margarino, 3 šaukštų cukraus, vanilinio cukraus, cinamono.

Bandeles supjaustykite riekutėmis ir išmirkykite piene, išplaktame su kiaušiniais. Obuolius stambiai sutarkuokite, tada sumaišykite su razinomis ir sluoksniuokite kepimo formoje apteptoje riebalais. Sluoksnis bandelių, sluoksnis obuolių. Viršutinis sluoksnis turi būti bandelių. Ant apkepo viršaus dėkite margarino gabalėlius ir kepkite 45 minutes karštoje orkaitėje. Iškepusį apkepą apibarstykite cukrumi bei vaniliniu padažu.

Giminės receptas – „Virgalės“ salotos

Reikės: 2 vidutinio dydžio morkų, didelio rūgštesnio obuolio, svogūno galvos, 100 gramų virto rūkyto kumpio, kupino valgomo šaukšto kmynų, majonezo, druskos, pipirų.

Morkas reikia tik apvirti. Jos turi išlikti kietokos. Tada morkas, obuolius, kumpį, svogūną supjaustykite šiaudeliais. Kmynus nuplikykite verdančiu vandeniu. Palikite šiek tiek pabrinkti.  Viską sudekite į dubenį, įberkite druskos ir sumaišykite su riebesniu majonezu.

Virtuvės mitų griovėjų obuolių pyragas su karamelizuotais grikiais

Reikės: 4 dideli obuoliai, 1 stiklinė virtų grikių, 2/3 stiklinės miltų, 1/2 stiklinės cukraus, 100 g sviesto ir 4 šaukštai grikiams karamelizuoti, 3 kiaušiniai, 1 šaukštelis kepimo miltelių,

Iš 4 šaukštų cukraus ir 4 šaukštų margarino įkaitintoje keptuvėje pagaminkite karamelę ir joje paskrudinkite grikius iki 2 minučių. Kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi iki purumo, suberkite miltus, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.  Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite  į sviestiniu popieriumi išklotą pailgą skardą. Ant jų suberkite grikius, o tada paruoštą tešlą. Kepti reikės 30 minučių 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Bebaigiant pyragui kepti ant jo viršaus sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą.

2 Komentarai

  • Vorūne, gal baik nusišnekėti? „Jei obuolys jums atsivers, turėsite puikų romaną ir lengvai tapsite virtuvės šefu virtuozu.“ o su kuo tu turejai romana? briedų briedai tie tavo rašinėliai, ar ne taip?

  • kokio gražumo straipsnis. Ačiū, Jorūne.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video