Ministerija vėluoja finansuoti vaikų būrelius

 Ministerija vėluoja finansuoti vaikų būrelius

Asociatyvi „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Vos tik metai prasidėjo, o mokiniai nespėjo po atostogų grįžti į mokyklas, iš karto užgriuvo nežinia ir panika dėl nemokamų arba dalinai mokamų būrelių. Tiesa, tai daugiau palietė ne vaikus, o paslaugų teikėjus – sausio mėnesiui nebuvo skirtos lėšos neformaliam vaikų švietimui (NVŠ). Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) suskubo visus raminti ir aiškinti, jog finansavimas tik šiek tiek vėluoja, tačiau tikrai bus skirtas. 

„Ministerija informavo savivaldybes, kad 2020 metais NVŠ krepšeliui skiriama lėšų suma ir skyrimo tvarka nesikeičia. 2020 m. NVŠ veiklos bus finansuojamos išlaikant 2019 m. finansavimo lygį. Finansavimas savivaldybes ir švietimo teikėjus pasieks įprasta pastarųjų metų tvarka“, – buvo rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

Tikisi darbus pradėti vasarį

Nors situacija dėl NVŠ lėšų kiek komplikuota, tačiau Kėdainių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Tamašauskas nepanikuoja ir ramiai laukia, kada bus duotas startas naujai pradžiai.

„Mes turėtume, pabrėžiu – turėtume, pradėti dirbti nuo vasario mėnesio, jei laiku gausime dokumentus iš Vilniaus apie skirtas lėšas, tik tada gali būti tolesnės procedūros (įsakymai). Norinčių dalyvauti vaikų skaičiai (teikėjai pateikė statistiką) žinomi, sutarčių (adm. ir teikėjų) juodraščiai parengti. Mokinių registre vaikai registruojami, teikėjai tvarko mokymo sutartis, tačiau, deja, jose negali nurodyti  lėšų“, – apie esamą situaciją pasakojo savivaldybės specialistas. 

[quote author=“R. Tamašauskas“]Taip, yra, kurie šį mėnesį nevykdo veiklos. Ypatingai laisvieji mokytojai, kuriems tai yra vienas iš pagrindinių pragyvenimo šaltinių ar naujas, tik šiais metais, startuojančias programas teikiantys paslaugų teikėjai.[/quote]

Nors ES lėšos užstrigo, tačiau pasak R. Tamašausko, daugelis būrelių savo veiklos nenutraukė net ir negavę finansavimo sausio mėnesį.

„Yra programa, prisijaukinti vaikai ir, jeigu nuosekliai dirbta, o vaikas mėnesį nelanko, jis gali per tą laiką pasirinkti kažką kito. Todėl ir toliau gražiai dirbama. O oficialiai, kaip ir minėjau, turėtume pradėti dirbti tik nuo vasario pirmosios, bet nesu tikras, ar taip tikrai bus“, – dvejojo pašnekovas. 

Rytas Tamašauskas tikisi, kad jau nuo vasario pirmosios vėl viskas stos į savo vėžes ir visi galės dirbti be trukdžių. / A. Barzdžiaus nuotr.Paslaugas sausį teikė ne visi

Jis taip pat patikslino, kad veikla nenutrūko dar ir todėl, kad bendrojo ugdymo mokyklose vykstančios neformaliojo vaikų švietimo programos yra finansuojamos iš mokymo lėšų, t.y. valstybės biudžeto, o ne ES, kitaip vadinamo tiksliniu finansavimu.

„Tikslinis finansavimas gali būti skiriamas nebūtinai bendrojo lavinimo mokyklose vykstantiems būreliams. Tačiau dažnai būtent jose laisvieji mokytojai ar kiti paslaugų teikėjai nuomojasi patalpas, kad moksleiviams būtų patogiau po pamokų lankyti užsiėmimus“, – paaiškino R. Tamašauskas.

Vyriausiasis specialistas patvirtino, kad ne visi, norintys teikti neformaliojo vaikų švietimo paslaugas, šį mėnesį galėjo tai daryti.

„Taip, yra, kurie šį mėnesį nevykdo veiklos. Ypatingai laisvieji mokytojai, kuriems tai yra vienas iš pagrindinių pragyvenimo šaltinių ar naujas, tik šiais metais, startuojančias programas teikiantys paslaugų teikėjai. Bet negalėčiau pasakyti, kiek tokių nedirbančių sausio mėnesį yra. Žinau, kad nemažai tokių, kurie, kad ir neskirtas finansavimas, stengiasi vis tiek dirbti“, – reziumavo R. Tamašauskas. 

Aistros dėl STEAM ir spec. poreikių vaikų

Savivaldybėms taip pat rekomenduota plėtojant NVŠ didesnį dėmesį skirti STEAM krypties programoms ir jų finansavimui. Joms priskiriamos: techninė kūryba, technologijos, gamta ir ekologija, informacinės technologijos, medijos ar kitos programos, didinančios kūrybiškumą ir įgyvendinamos naudojant technologijas. Taip pat skatinamos programos, kurios STEAM veiklas integruoja su fizinio aktyvumo, meninio ugdymo ir kitais užsiėmimais.

[quote author=“ T. Pūtys“]NVŠ krepšelio veikloms šių metų sausio ir vasario mėn. finansuoti yra paskirtos ES projektų sutaupytos lėšos (suma siekia 1,3 mln. EUR), todėl visoms savivaldybėms išsiųsta informacija būtent dėl minėtų lėšų panaudojimo. Vėliau bus paskirstytos kitos lėšos.[/quote]

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius praėjusių metų lapkričio 18 dieną pasirašė įsakymą, kuriame nurodoma, kad tuo atveju, jei NVŠ lėšų yra mažiau nei vaikų, norinčių dalyvauti programose, lėšos pirmiausiai skiriamos specialiųjų ugdymosi poreikių vaikams. Taip pat prioritetas teikiamas STEAM būreliams. 

„Dėl tokio ministro siūlymo viešoje erdvėje kilo nepasitenkinimų. Tačiau aš čia tikrai nematau tragedijos. Kėdainių krašto muziejus jau seniai turi penkias programas, kur yra nurodyta, kad jos skirtos ir spec. ugdymosi poreikių turinčiam 20–21 metų jaunimui. Muziejus vienintelis turi tokias programas“, – kalbėjo R. Tamašauskas.

Tuomet A. Monkevičius ramino, jog dabartinės situacijos tai nekeičia – vaikai ir toliau galės gauti finansavimą nepriklausomai nuo to, kokį būrelį lanko, nes jo įsakymas yra tik rekomendacija. 

Programų daugėja

Anot R. Tamašausko, iš tikslinio finansavimo (ES finansavimo) gruodžio antroje pusėje buvo vykdomos 43 programos, kuriose buvo registruoti 1678 vaikai. 

„Šių metų sausio mėnesiui turime patvirtintas 47 programas ir jau preliminariai užsiregistravusius 1915 vaikų. Kadangi kol kas vykdomos ne visos programos, todėl tas užsiregistravusių vaikų skaičius yra tik preliminarus“, – apibendrino pašnekovas. 

Pagal tikslinį finansavimą vienas vaikas gali lankyti vieną būrelį. Tačiau, anot savivaldybės vyr. specialisto, yra buvę ir tokių situacijų, kai vaikas lanko būrelį, kuriam skiriamas finansavimas, bet kito būrelio mokytojas jį priglaudžia, nors vadovui pinigai už tai neina. 

Kaip kad ir buvo, krepšelio dydis gali svyruoti nuo 10 iki 20 eurų, o konkrečią sumą nusistato savivaldybė.

R. Lukminienės teigimu, nors ir negavo finansavimo, tačiau vis tiek stengiasi dirbti, nes nesinori paleisti gabių vaikų, su kuriais ketinama dalyvauti ir konkursinėje parodoje. / A. Barzdžiaus nuotr. Nenori paleisti gabių vaikų

Tradicinių amatų centro Arnetų name vadovė, taip pat kuruojanti ir neformalųjį vaikų švietimą, Regina Lukminienė teigia, kad nors ir be finansavimo, tačiau sausio mėnesį veiklos nenutraukė. 

„Mes ruošiamės, rengiame dokumentus, sutartis ir nuo vasario planuojame pradėti vykdyti veiklą, nes tikimės, kad bus finansavimas, – viltingai kalbėjo muziejaus atstovė. – Sausio mėnesį mes irgi dirbame, taip pat buvo atostogos, tai dar tik antrą savaitę intensyviau dirbame.“

R. Lukminienė, kaip ir prieš tai kalbėjęs R. Tamašauskas, teigė, kad veiklą siekiama tęsti kaip įmanoma ilgiau ir dėl vaikų.

„Nenorime vaikų paleisti, nes paskui juos sunku bus vėl surinkti. Su pačiais gabiausiais ruošiamės „Sidabro vainikėlio“ parodai-konkursui. Todėl kaip įmanoma stengiamės išsilaikyti, dirbame, ugdome. Praėjusiais metais su pačiais gabiausiais dalyvavome ir respublikinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas“, – ateities planais dalijosi Arnetų namų vadovė. – Labai tikiuosi, kad tie pinigai tikrai bus skirti. Girdėjau ne kartą, kaip atsakingi asmenys žadėjo, jog be finansavimo neliksime. Tai kol kas esu nusiteikusi optimistiškai, o paskui žiūrėsime, kaip čia kas bus. Aišku, būtų labai liūdna, jei negautume, nes tikrai yra daug gabių vaikų, kurie negalėtų tada dalyvauti.“

Dirba net keliomis grupėmis

Paklausta, ar vaikai noriai lanko užsiėmimus, R. Lukminienė atvira: „Visokių vaikų yra. Yra tokių, kurie ieško, bando, kai kuriems nepatinka, nes amatas toks dalykas, kur reikia būti ir kruopščiam, ir atsakingam. Bet kai kurie vaikai, kurie įsitraukia, jau ne vienerius metus pas mus lanko būrelius, – kalbėjo muziejaus atstovė. – Mes užsiėmimus pradėjome rengti nuo 2015 metų. Tai vis dar yra vaikų, kurie tebelanko iki šiol, o rezultatai jų labai gražūs. Būna, kad kurį laiką palanko, paskui kažko kito užsinori. Dabartinis jaunimas renkasi, ieško, nes yra tam galimybės ir sąlygos.“ 

[quote author=“R. Lukminienė“]Sausio mėnesį mes irgi dirbame, taip pat buvo atostogos, tai dar tik antrą savaitę intensyviau dirbame.[/quote]

Anot pašnekovės, kiekvienas vaikas per mėnesį turi po 8 valandas. O dėl kokių nors priežasčių, nepavykus jų išdirbti, ieškoma būdų ir laikų, kaip ir kada galima būtų tai padaryti.

Iš viso Kėdainių krašto muziejuje vykdomos šešios neformaliojo vaikų švietimo veiklos, kurios populiarumu nesiskundžia. 

„Nuo praėjusių metų turime surinkę daugiausiai vaikų į vilnos vėlimo ir vytelių pynimo programas, – sakė R. Lukminienė. – Pagal sutartis iš viso turime surinkę 89 vaikus. Kai kurie mūsų specialistai, meistrai, amatininkai dirba net keliomis grupėmis. Taip pat turime ir spec. mokyklos vaikų, kurie lanko pas mus būrelius, mokosi ir tikrai kai kurie taip „užsikabina“ ir labai gražiai dirba. Aišku, yra ir tokių, kuriems sunkiau sekasi – negali būti vis vienodi.“

Lėšos dviems mėnesiams

ŠMSM pasidomėjus, ar tikrai nuo vasario bus skirtas finansavimas neformaliajam vaikų švietimui, Neformalaus švietimo skyriaus vedėjas Tomas Pūtys patikino, jog niekas nesikeičia ir pažadai bus įgyvendinti.

„Dar kartą patikiname, kad NVŠ lėšų skyrimo tvarka ir finansavimas šiemet nesikeičia. Iš valstybės biudžeto NVŠ krepšelis nebuvo finansuojamas ir pastaraisiais metais, jam skirtos ES lėšos“, – „Rinkos aikštei“ atsiųstame atsakyme teigė ministerijos atstovas. 

Jis taip pat pridūrė, jog kol kas pinigai bus pervesti tik už pirmuosius du 2020 metų mėnesius.

„NVŠ krepšelio veikloms šių metų sausio ir vasario mėn. finansuoti yra paskirtos ES projektų sutaupytos lėšos (suma siekia 1,3 mln. EUR), todėl visoms savivaldybėms išsiųsta informacija būtent dėl minėtų lėšų panaudojimo. Vėliau bus paskirstytos kitos lėšos“, – aiškino T. Pūtys. 

Pasak Neformalaus švietimo skyriaus vedėjo, kasmet NVŠ krepšelio lėšomis pasinaudoja apie 30 proc. vaikų, pernai buvo skirta 12 mln. Eur. 

„Antra tiek vaikų NVŠ veiklose dalyvauja savivaldybių lėšomis. Taigi, apskritai NVŠ veiklose dalyvauja apie 60 proc. vaikų“, – sakė ministerijos atstovas. 

Anksčiau išplatintame pranešime buvo rašoma, jog ministerija teigiamai vertina, kad Lietuvoje plačiai išvystytas meno ir sporto mokyklų tinklas, yra didelė meno ir sporto krypčių programų pasiūla – jose dalyvauja beveik 70 proc. visų neformaliojo švietimo užsiėmimus pasirinkusių mokinių. Tačiau tikimasi paskatinti ir didesnę STEAM programų pasiūlą, kurioje šiuo metu dalyvauja tik apie 5 proc. visų NVŠ užsiėmimus pasirinkusių mokinių.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video