Kaip sugrįžti į būseną čia ir dabar

 Kaip sugrįžti į būseną čia ir dabar

Labai svarbu išmokti gyventi čia ir dabar – tai padeda stebėti savo elgesį, savo būseną, savo mintis ir jausmus, suteikia galimybę pajusti paties proceso, o ne tik rezultato laimę.

Būsena čia ir dabar leidžia gyventi ne praeities nuoskaudomis ir nusivylimais, ne svajonėmis apie šviesią ateitį, o leidžia gyventi dabarties akimirką, leidžia visiškai įsisąmoninti savo veiksmus ir būti dėmesingam.

Susikoncentruokite į savo kvėpavimą

Tiesiog stebėkite savo kvėpavimą, kiekvieną įkvėpimą ir iškvėpimą, sulėtinkite kvėpavimą, užsimerkite pajutę, kad protą užvaldo pašalinės mintys. Tokią techniką galima praktikuoti bet kokioje vietoje – ji padeda mūsų protui grįžti į tikrovę. Taip pat ją galima praktikuoti kiekvieną rytą.

Yra panaši praktika, kai patogiai sėdėdami susikoncentruojame į kokį nors vieną tašką priešais – tai gali būti iš anksto paruoštas baltas popieriaus lapas su tašku viduryje. Svarbiausia, kad tuo metu nejudėtų net vyzdžiai (galima mirksėti, bet ne kasytis). Vos 10–15 minučių tokių reguliarių pratimų akivaizdžiai nuramins jūsų protą ne tik tai dienai, bet ir apskritai.

Susikoncentruokite tam, ką dabar darote

Pabandykite įsijausti į vieną ar kitą procesą, pabandykite įsisąmoninti, savo dėmesį nukreipkite į kokį nors vieną darbą, išmokite rasti laimę kiekviename įvykyje, kiekvieną akimirką. Jeigu valgote – nežiūrėkite televizoriaus, jeigu žiūrite filmą – įsijauskite, atliekate kokį nors darbą – atsiduokite jam. Pavyzdžiui, galima prisiminti akimirkas, kai klausėtės muzikos. Kai muziką girdite iš toliau, jos klausymasis suteikia tiek malonumo – groja ir groja, galima net neišgirsti mėgstamos dainos, nuo kurios visas kūnas eina pagaugais. Taip dažnai būna ir gyvenime – kai mūsų protas užimtas kitais klausimais ir nesiseka gyventi čia ir dabar, darbas, kuriuo dabar užsiimate, laimės mums neatneša.

Sugrąžinkite savo protą iš praeities

Kai protas klaidžioja praeityje, jis dažnai gailisi neišnaudotų galimybių arba jaučia nuoskaudas, kurių niekaip negalite paleisti. Niekada nevėlu viską pradėti iš pradžių, niekada nevėlu pradėti ką nors savo gyvenime keisti. Daugelis žmonių sėkmingais tampa būdami ne 20-ies, ne 30-ies ir net ne 40-ies. Užuot gailėję praeities, geriau savo jėgas nukreipkite į dabartį, negalvokite, ko negalite pakeisti, susikaupkite į tai, ką galėtumėte pakeisti.

Jeigu ką nors nuoskaudos ir žlugdo, tai pirmiausia mus pačius, visą gyvenimą laikoma nuoskauda ir pyktis mūsų gyvenimą tik griauna. Daugiausia jie sekina psichines jėgas ir sukelia jausmą, kad su manimi pasielgta neteisingai, bet karma – tarsi sau pačiam išsiųstas laiškas.

Kaip gyventi čia ir dabar – nebevaidinkite ant likimo pyktelėjusios aukos, nekaltinkite kitų žmonių dėl savo bėdų, negraudinkite kitų žmonių, geriau pasiklauskite, ką padarėte patys, kad gyvenimas būtų geresnis. Kol laikysitės senų nuoskaudų, gyvenimas greičiausiai į gera taip ir nepasikeis.

Sugrąžinkite savo protą iš ateities

Kai mūsų protas klajoja ateityje, jis dažnai skraido debesyse, svajose apie ateitį, laukime, kada gi viskas pasikeis arba, priešingai, – slegia didžiulis nerimas dėl ateities, todėl atsiranda išgyvenimai ir jaudinimasis.

Gerai, jei svajonių apie šviesią ateitį įgyvendinimą sustiprina veiksmų planas ir pastangos, kitaip jos galima ir nesulaukti. Kartu mes neturime pamiršti, kad viskam Dievo valia, ne visiems mūsų norams lemta išsipildyti, bet kaip sakoma „Dievas kartais mums duoda ne tai, ko mes norime, o tai, ko mums iš tikrųjų reikia“.

Nerimas dėl ateities tam tikru laipsniu reikalingas, tik nereikia kraštutinumų, kai pradedama nerimauti dėl kiekvienos smulkmenos, įsivaizduojama pati blogiausia įvykių baigtis. Po tam tikro laiko pabandykite prisiminti, kiek jūsų įsivaizduojamo blogio iš tikrųjų išsipildė, ir jūs pamatysite, kad ne daugiau kaip 5–10 proc., o visa kita – tai tik jūsų audringos fantazijos, kilusios dėl netikėjimo Dievu. Baimė dėl ateities, noras viską kontroliuoti reiškia, kad netikite Dievu, nepasitikite juo.

Kaip gyventi čia ir dabar? Nukreipkite jėgas į dabarties akimirką ir pasikliaukite Dievu, sumažinkite savo prisirišimą prie tų objektų, dėl kurių jūs nerimaujate – dažniausiai tai tik savanaudiška skausmą sukelianti meilė.

Įsisąmoninkite savo mintis

Pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį į savo mintis, stovėdami stotelėje. Jūs dažnai mintimis pritraukiate autobusą, keiksnodami nevykėlį vairuotoją, dėl kurio vėluojate į svarbų susitikimą arba, važiuodami autobuse, mintimis esate kažkur ten, bet ne čia ir dabar.

Stebėkite savo mintis bei save ir stenkitės grįžti į būseną čia ir dabar.

Labai sudėtinga atsijungti, nes mūsų protą vis tiek aplanko viena ar kita mintis, todėl pasistenkite jį užimti kuo nors naudingu, pavyzdžiui, keliaudami galite klausytis įrašytos paskaitos, tokia veikla nereikalauja papildomo laiko, be to, gali gerokai pakeisti gyvenimą.

Įsisąmoninkite savo veiksmus

Apie tai daug buvo rašoma straipsnio pradžioje – įsisąmoninti ir blaiviai įvertinti savo veiksmus kartais itin sudėtinga, kartais taip užplūsta emocijos, kad tiesiog nesuvoki, ką darai, o protas išdarinėja tokius dalykus, kad kartais nėra jokių galimybių pamatyti netinkamą savo elgesį ir įžvelgti kituose glūdintį šviesumą ir gerumą. Kad įsisąmonintum savo veiksmus, kad suvoktum vienokį ar kitokį savo elgesį, būtina mokytis gyventi čia ir dabar.

Pabandykite pažvelgti į save, stebėkite savo būklę, savo jausmus, kai jus skatina reaguoti į tam tikrą aplinkinių žmonių elgesį – tai ir yra sąmoningas gyvenimas.

Tapkite tik stebėtoju

Pabandykite tapti nieko neteisiančiu stebėtoju, nuraminkite savo protą, pasinerkite į čia ir dabar būseną, stebėkite aplink jus vykstančius įvykius, bandykite išvengti visų pašalinių minčių susitelkdami į dabartį, sulėtinkite savo mintis ir pajuskite šią būseną, įsijauskite į visas dabarties akimirkos detales.

Parengta pagal žurnalą „Raktas“

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video