Asmenybės tipai, arba kaip elgiatės su pinigais

 Asmenybės tipai, arba kaip elgiatės su pinigais

Kaip jūs tvarkotės su pinigais: mėgstate išlaidauti ar, priešingai, niekada nerizikuojate ir „užkonservavę“ juos slepiate kur nors po lova, kad būtų juodai dienai? O galbūt jaučiatės esąs didysis kombinatorius ir jums būtinai reikia intrigų, arba pasiūlyk jums daugiau pramogų, ir jūs tiesiog savo malonumui išleisite juos?

Pagal skonį ir spalvą draugų nerasi, ir bet kokį socialinį reiškinį, o taip pat ir „pinigus“, mes priimame iš savo varpinės. Priežastis – asmenybės tipai pagal tai, kaip žmogus elgiasi su pinigais. Jie nusako pagrindinius poreikius ir elgesio modelį, ir yra subjektyvios asmenybės, kurios turi savo nuomonę apie tai, kaip kaupti ir išleisti pinigus. Kiekviename mūsų vienu ar kitu lygmeniu pasireiškia šie tipai. Pažvelkite į save, kuris iš šių tipų priima sprendimus dėl pinigų jūsų atveju. Tai padės jums suprasti, kodėl jūs neįsileidžiate pinigų į savo gyvenimą.

Dėdė skrudžas

Daug dirba, tvarkingai ir kruopščiai iki smulkmenų tvarko savo išlaidas ir investicijas. Jei įmanoma, jis geriau eis pėsčiomis, kad nereikėtų mokėti už transportą. Dreba, jeigu reikia pirkti naują daiktą, nešioja seną švarką, nors gali pirkti brangių prekių. Jo spinta niekada nebūna perpildyta drabužiais, netgi senais. Mėgsta konservatyvias vertybes ir kolekcionuoja senus pinigus. Jis dievina savo rinkmeną, kurioje tvarko biudžetą. Vietoj kino teatro renkasi kuklią vakarienę namuose ir televizorių. Iš savo ir tėvų patirties žino, kad gyvenimas permainingas, todėl yra pasirengęs atsisakyti malonių smulkmenų ir turėti atsargų.

Akivaizdu, kad Skrudžui pasisekė, nes jis sugeba kaupti pinigus, apie tai dauguma gali tik pasvajoti, tačiau, jaudindamasis dėl ateities, jis negyvena šia diena, negali džiaugtis kasdienybe ir neturi kitų tikslų, išskyrus pinigų kaupimą. Todėl jo pajamų dydis dažnai neviršija tam tikros ribos, tad vienintelis būdas sutaupyti yra griežta ekonomija. Čia jam gali padėti Žiogas, kuris gali protingai paversti pinigus džiaugsmu.

Šopoholikas

Mėgsta pinigus: svarbu ne jų kiekis, svarbu, kad jų būtų. Nuoširdžiai stebisi, kaip bendradarbis įsigudrino nusipirkti butą ir leistis į kelionę – niekaip nesupranta, iš kur jis gavo pinigų, kaip galima jų atidėti, kai visur tiek išpardavimų? Jau ir nuolaidų kortelės netelpa į piniginę.

Būdingas šopoholizmo požymis – niežėjimas kišenėse ir noras nedelsiant išleisti pinigus, juk jau nužiūrėti tokie nuostabūs daikčiukai. Šopoholikui labai patinka leisti pinigus ir taip patirti gyvenimo malonumų. Tai gerai, bet yra vienas BET… Atlikti tyrimai rodo – kuo mes laimingesni, tuo mūsų požiūris į išlaidas protingesnis, protingiau pasirenkame ir rečiau priimame rizikingus neapgalvotus finansinius sprendimus.

Aktyvus šopoholizmas toli gražu nėra gero gyvenimo požymis. Dažniausiai po juo slypi bloga nuotaika, o ją pakelti gali naujo pirkinio sukeltos malonios emocijos. Tai bandymas užpildyti vidinę tuštumą.

Taip, nuotaika trumpam pagerėja, bet po to reikia naujo dopingo, ir, štai, jūs jau įtraukti į užburtą pirkinių ir beprasmių išlaidų ratą. O jeigu dar turite ryškių Skrudžo bruožų, pavydėti nėra ko – neišvengsite nuolatinio vidinio konflikto. Bet, jeigu sugebėsite suderinti Šopoholiko ir Skrudžo savybes, jos gali tapti gerai veikiančia kombinacija.

Kaip tai padaryti? Išmokti derinti geriausias jų išraiškas – gebėjimą džiaugtis gyvenimu ir kaupti išteklius – aukso vidurys. Suvokę, kad turite šių bruožų, supratę jų stipriąsias ir silpnąsias puses, pamatysite, ką jums reikia daryti, ir kokia kryptimi judėti.

Puikus vyrukas

Jis visur laukiamas. Išsilavinęs ir komunikabilus, kunkuliuojantis visokiomis mintimis, kurias gali paversti pinigais. Kurį laiką pasineria į verslą ir į jį įtraukia net artimuosius ir pažįstamus, viską atlieka su džiaugsmu ir pasitenkinimu.

O vėliau Puikus vyrukas dažnai lieka prie suskilusios geldos. Paaiškėja, kad savo požiūriu į bendrą verslą turintys partneriai pasielgė „nesportiškai“ – jį paliko.

Aišku, Puikus vyrukas dėl to išgyvena, bet jam paprasčiau sugalvoti ką nors nauja, negu su savo „draugais“ teistis. Jis vėl turi daugybę minčių, vėl greitai uždirba pinigų ir galvos nekvaršina liūdnomis mintimis. Jis visada turi pinigų. Problema tik ta, kad jo veiklos rezultatas nedažnai apčiuopiamas ir ne itin naudingas jam ir šeimai.

Kupinas idėjų, tik jam sudetinga jas įgyvendinti iki pabaigos. Pirma, prie jo limpa per daug „žiogų“ ir „musių“, antra, tiesiog nepakanka praktiškumo ir įgūdžių, kaip su tai pinigais elgtis.

Kad įgyvendintų visus sumanymas, jam reikėtų tokių partnerių, kaip Verteiva ir Skrudžas. Galiausiai jie suskaičiuotų, kiek ir ko jis turi, ir jo kūrybinį potencialą galėtų nukreipti pinigų srautui.

Žiogas

Strakalo Žiogo amžius neilgas, todėl jis turi viską suspėti greitai padaryti, ir kad viskas būtų ryšku ir atrodytų turtingai. Žiogas nežvelgia į rytdieną. Jis užsiėmęs tuo, kad šoliuoja iš vieno vakarėlio į kitą. Ar gali būti kas nors geriau už nuolatinį dekoracijų, bičiulių ir vakarėlių keitimą? Žiogui pinigai – tai būdas tenkinti savo norus ir užgaidas.

Žiogui, skirtingai nei Šopoholikui, nesvetimas dalykas bandyti sutaupyti, bet, deja, taupymas dažnai baigiasi nesėkme. Jis sąžiningai bando išsiaiškinti, kaip sutilpti į savo biudžetą, ir jei ką, iš ko pasiskolinti. Tačiau Žiogas iš prigimties aistringas ir jam nebūdinga vadovautis protu. Jis gali taupyti pusryčiaudamas pigiose kavinėse, valgydamas mažiau desertų ir rinkdamasis pigias prekes, bet vėliau staiga atsiduria madingame restorane su siekiu pavaišinti draugus.

Pinigus jis moka gražiai leisti, bet labai dažnai jam tenka skolintis, kadangi prašmatnūs drabužiai, vakarėliai, fejerverkai taip pat kainuoja. Ko tik nepadarysi, kad vėliau apie tave kalbėtų, kokį nuostabų vakarėlį surengė Žiogas.

Šio tipo žmogus taip pat daug ko gali pasimokyti iš Skrudžo, nors iš pirmo žvilgsnio jis atrodo nuobodus, bet jo protingumas padės išvengti skolų ir galbūt netgi padės įsigyti nuosavą automobilį.

Botanikas

Pasaulis išsikraustė iš proto – jį valdo aistros ir pasipelnymas. Visi nori pinigų, bet jis nešvariais pinigais rankų nesiteps. Na, nebent kartais. Botanikas gyvena savo pasaulyje, už pasaulio šurmulio ribų, ten – tylu ir ramu, o svarbiausia – viskas įprasta.

Botanikai priklauso tiems žmonėms, kurie gali metų metus nešioti senus drabužius ne todėl, kad neišgali nusipirkti naujų, o todėl, kad š galvą nešauna, jog galima nusipirkti naujus batus. Jie nemato jokios prasmės, juk gali pataisyti mėgstamiausius senuosius.

Botanikai labai mėgsta skolintis pinigus, nes jiems leidžiama jų negrąžinti, arba bent galima neskubėti su skola, vis tiek Botaniko galva užimta kitomis materijomis. Jis įsitraukęs į savo vidinį, tikresnį už produktų pirkimą pietums, pirkimą.

Skrudžo taupumas Botanikui padės išsaugoti inigus, o Verteivos sugebėjimai – pelningai juos investuoti. Vienu žodžiu, jeigu Botanikas sujungs savo dvasingumą su supratimu, kad pinigai – tai ne blogis, o energinis darbo atitikmuo, pasijus daug harmoningiau, suvoks, kad turtingą vidinį pasaulį gali papildyti ir išoriniai turtai.

Verteiva

Pinigus gerbia ir moka juos panaudoti. Jaučiasi laisvai, moka ir taupyti, ir gauti naudos. Verteiva linkęs dalį pajamų atidėti, nusimano apie investavimą ir geba pasirinkti geriausią investavimo priemonę. Jis lanksčiai mąsto, seka padėtį ir laiku priima apgalvotus, ir jeigu reikia, drąsius sprendimus. Jo finansinė istorija sėkminga, aktyviai auga, galimybės plečiasi.

Nebūtina bandyti kovoti ir slopinti asmenybės įvairiems finansiniams bruožams būdingas energijas. Su jais reikia sąveikauti, kelti jų lygį, kad šios energijos tarnautų mums. Kad reikalingos savybės taptų mūsų savybėmis, turime jas išstudijuoti – kaip šios energijos pasireiškia kasdieniuose veiksmuose, kada jų trūksta, kokios energijos yra per daug. Kai tik šias energijas pradedame valdyti, jos tampa priemone panaudoti savo sėkmei.

Parengta pagal žurnalą „Raktas“

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video