Į Evangelikų reformatų bažnyčios varpinę įkeltas varpas, bet jo dūžių dar neišgirsime

 Į Evangelikų reformatų bažnyčios varpinę įkeltas varpas, bet jo dūžių dar neišgirsime

Kėdainių r. savivaldybės nuotr.

Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios varpinėje pakabintas net 25 metus kampe po bažnyčios prienaviu, visiems matomoje vietoje gulėjęs varpas.

Dar 2022 metais atlikus Evangelikų reformatų bažnyčios fasado tvarkymo darbus, bokšto tvarkybos darbai nebuvo pradėti, siekiant išvengti fasado pažeidimų varpo įkėlimo metu. Pasikonsultavus su Kultūros paveldo departamentu, rastas inžinierius kampanologas Saulius Stulpinas, kuris padėjo nustatyti varpo kilmę, svorį, skersmenį. Su specialistu aptartos galimos varpo montavimo galimybės.

Prieš pateikdama paraišką, evangelikų liuteronų parapija suorganizavo varpo bandymus, kad įsitikintų, ar varpas neskilęs, ar yra tikslinga jį sumontuoti.

Atlikus bandymus paaiškėjo, kad varpas tinkamas, tad Kėdainių evangelikų reformatų parapija šiemet pateikė prašymą rajono savivaldybės Bažnyčių rėmimo programos įgyvendinimo komisijai, kad būtų leista atlikti varpo įkėlimo darbus.

Bažnyčių rėmimo programos komisijai šių metų pavasarį paraišką dėl darbų finansavimo patvirtinus, prasidėjo varpo įkėlimo į bokštą darbai. Jų planai ir įgyvendinimas buvo suderintas su Kultūros paveldo departamento specialistais: bendradarbiaujant buvo atlikti varpo konstrukcijos (inžinerinės įrangos) montavimo darbai ir pagaliau įkeltas pats varpas.

Tačiau varpas kol kas neskambės – jis neturi šerdies. Tariamasi, kaip šį projektą užbaigti – išlieti šerdį ir ją pritvirtinti.

Ateityje bus svarstoma galimybė parapijai ar Kėdainių savivaldybės administracijai įrengti elektromagnetinę pavarą varpui skambėti automatiškai be žmogaus pagalbos, tad turėtume galimybę, kaip kiti Europos miestai, girdėti valandas mušantį varpą.

Parengta pagal Kėdainių r. savivaldybės inf.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video