Rinkimus laimėjo socialdemokratai, sudarysiantys koaliciją su demokratais, Kėdainiuose V. Fiodorovas išrinktas pirmame ture

 Rinkimus laimėjo socialdemokratai, sudarysiantys koaliciją su demokratais, Kėdainiuose V. Fiodorovas išrinktas pirmame ture

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotraukų koliažas

Artimiausius ketverius metus Lietuvą valdys Seimo rinkimus laimėję socialdemokratai, kurie jau rinkimų naktį pareiškė sudarysiantys koaliciją su Sauliaus Skvernelio Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. O kol bus sudaroma nauja koalicija ir laukiama antrojo rinkimų turo, Kėdainiuose laukti nebebus ko – čia rinkimai jau baigėsi. Kėdainių vienmandatėje rinkimų apygardoje pirmame rinkimų ture į Seimą išrinktas pats išsikėlęs Viktoras Fiodorovas. Už jį balsavo 41,36 proc. rinkėjų – 7 355 Kėdainių rajono gyventojai. Už antroje vietoje likusį Tomą Bičiūną balsavo 16,13 proc. rinkėjų – 2 869 Kėdainių rajono gyventojai. Nors socialdemokratai šiuose rinkimuose ir triumfuoja, tačiau į Seimą T. Bičiūnas nepateko ir pagal partijos sąrašą. Partijos sąraše jis kandidatavo 40 numeriu, tačiau suskaičiavus rinkėjų balsus, jis buvo nureitinguotas žemyn ir atsidūrė 45 vietoje.

Kiek kuri partija turės mandatų?

Akivaizdu, kad didelių staigmenų šie rinkimai nepateikė – konservatorių nenubloškė į visišką politinį dugną, paliko juos antroje vietoje socialdemokratams už nugarų, tačiau, kaip ir buvo prognozuojama, tarp lyderių atsidūrė Remigijaus Žemaitaičio „Nemuno Aušra“.

Pirmoje vietoje – socialdemokratai. Seime jie turės 18 mandatų (19,36 proc. rinkėjų balsų).

Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (konservatoriai). Seime jie turės 17 mandatų (17,96 proc. rinkėjų balsų).

Trečioje vietoje – „Nemuno aušra“.  Seime jie turės 14 mandatų (14,99 proc. rinkėjų balsų).

Ketvirtoje vietoje – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Seime jie turės 8 mandatus (9,24 proc. rinkėjų balsų).

Penktoje vietoje – Liberalų sąjūdis. Seime jie turės 7 mandatus (7,7 proc. rinkėjų balsų).

Šeštoje vietoje – Lietuvos valstiečių irž sąjunga (LVŽS). Seime jie turės 6 mandatus (7,02 proc. rinkėjų balsų).

Kitos partijos, tarp jų ir dabar Seimo valdančiojoje daugumoje esanti Laisvės partija, į Seimą nepateko.

Akivaizdu, kad didelių staigmenų šie rinkimai nepateikė – konservatorių nenubloškė į visišką politinį dugną, paliko juos antroje vietoje socialdemokratams už nugarų, tačiau, kaip ir buvo prognozuojama, tarp lyderių atsidūrė Remigijaus Žemaitaičio „Nemuno Aušra“.

Aut. past.

Sutarė formuoti valdančiąją daugumą

„Nutarėme kartu su „Vardan Lietuvos“ partija, kuri labai sėkmingai pasirodė rinkimuose, kartu formuoti valdančiąją daugumą. Dirbti taip, kad turėtume gerus rezultatus ir antrame ture palaikysime vienas kitą ir dirbsim kartu“, – žurnalistams po susitikimo su demokratų lyderiu Sauliumi Skverneliu socialdemokratų štabe rinkimų naktį sakė socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

„Aš tikiuosi, kad tas pokytis įvykis ir tie pranašiški žodžiai, kuriuos pasakė Ingrida Šimonytė: jeigu nepatinka, po ketverių metų galėsit išsirinkti kitus, panašu, kad žmonės turbūt taip ir padarė“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Paklausti, ar jau aptarė potencialią Vyriausybės sudėtį, V. Blinkevičiūtė teigė, jog dar anksti „dėliotis karūnas“, nes reikia palaukti antrojo turo rezultatų.

Antrajame ture socdemai ir demokratai žada remti vienas kito kandidatus.

Rinkimų naktį S. Skvernelis pasveikino Liberalų sąjūdžio vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Manoma, kad už uždarų durų vyko pokalbis ir apie galimą koaliciją.

Pati V. Blinkevičiūtė neabejoja, kad jai prie derybų stalo dėl valdančiosios koalicijos pavyks susodinti ir S. Skvernelį su Valstiečių ir žaliųjų lyderiu R. Karbauskiu. Be to, po pokalbio su S. Skverneliu švelnėja ir jos pačios tonas dėl galimos koalicijos su R. Žemaitaičiu.

Šią kadenciją Seime Kėdainių interesams atstovaus vienintelis V. Fiodorovas, laimėjęs rinkimus vienmandatėje apygardoje.

Aut. past.

Rinkėjų aktyvumas

Šiuose Seimo rinkimuose balsavo 52,06 proc. rinkėjų. Tai daugiau nei prieš ketverius metus renkant parlamentą, tuomet rinkimuose dalyvavo 47,80 proc. rinkėjų. Tačiau per prezidento rinkimus žmonės buvo aktyvesni, tuomet prie balsadėžių atėjo 59,95 proc. balsavimo teisę turinčių asmenų.

Kėdainiečiai šiuose Seimo rinkimuose buvo aktyvesni nei Lietuvos vidurkis. Užsidarius balsavimo punktams paaiškėjo, kad balsavo 53,77 proc. kraštiečių.

Aktyviausi Kėdainių apygardoje išliko Smilgos (61,48 proc.), Surviliškio (56,86 proc.) ir Vilainių (55,59 proc.) rinkėjai.

Vangiausiai balsuojama Miegėnų apylinkėje – vos 37,61 proc. rinkėjų išreiškė savo valią.

Balsavimo rezultatai Kėdainių vienmandatėje rinkimų apygardoje

Kėdainių vienmandatėje rinkimų apygardoje, kur jau pirmame ture solidžią pergalę švenčia ir į Seimą yra išrinktas Viktoras Fiodorovas, kandidatavo 9 politikai. Štai kaip pasiskirstė rinkėjų balsai.

  1. Viktoras Fiodorovas. Išsikėlė pats. 7 355 balsai – 41,36 proc.
  2. Tomas Bičiūnas. Lietuvos socialdemokratų partija. 2 869 balsai – 16,13 proc.
  3. Danutė Mykolaitienė. Lietuvos alsiečių ir žaliųjų sąjunga. 1 879 balsai – 10,57 proc.
  4. Jurgita Sejonienė. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. 1 458 balsai – 8,20 proc.
  5. Valdas Tutkus. Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija. 1 255 balsai – 7,06 proc.
  6. Sandra Barzdienė. Liberalų sąjūdis. 961 balsas – 5,40 proc.
  7. Vilija Targamadzė. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. 765 balsai – 4,30 proc.
  8. Edvardas Sinickas. Nacionalinis susivienijimas. 448 balsai – 2,52 proc.
  9. Mindaugas Linius. Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai). 244 balsai – 1,37 proc.
  10. Šioje apygardoje kandidatavę ir partijoms atstovavę jo kolegos T. Bičiūnas, J. Sejonienė ir V. Targamadzė kandidatavo ir savo partijų sąrašuose, tačiau į Seimą nepateko.

Šioje apygardoje kandidatavę ir partijoms atstovavę jo kolegos T. Bičiūnas, J. Sejonienė ir V. Targamadzė kandidatavo ir savo partijų sąrašuose, tačiau į Seimą nepateko.

Aut. past.

Turėsime tik vieną Seimo narį, atstovaujantį Kėdainiams

Šią kadenciją Seime buvo itin gausu Seimo narių, atstovaujančių Kėdainių interesams ar bent jau iš čia kilusių: tai ir Viktoras Fiodorovas, ir Tomas Bičiūnas, ir Jurgita Sejonienė, ir Vilija Targamadzė, ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, ir Vytautas Gapšys.

Šią kadenciją Seime Kėdainių interesams atstovaus vienintelis V. Fiodorovas, laimėjęs rinkimus vienmandatėje apygardoje.

Šioje apygardoje kandidatavę ir partijoms atstovavę jo kolegos T. Bičiūnas, J. Sejonienė ir V. Targamadzė kandidatavo ir savo partijų sąrašuose, tačiau į Seimą nepateko.

Antras rinkimų turas laukia Raseinių–Josvainių rinkimų apygardoje

Tačiau dalis Kėdainių rajono gyventojų savo Seimo nario dar neturi – Raseinių–Josvainių rinkimų apygardoje vyks antrasis rinkimų turas. Tad čia daliai rajono gyventojų teks rinktis tarp socialdemokrato ir valstietės-žaliosios.

Raseinių–Josvainių vienmandatėje rinkimų apygardoje į antrąjį rinkimų turą pateko Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Matas Skamarakas, pelnęs 6 066 rinkėjų balsų – 38,03 proc. ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Vida Ačienė, pelniusi 2 507 balsus – 15,72 proc.

Antrasis rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video