Valdininkai pinigus leidžia idėjoms, kurias tik sugrūda į savo pačių stalčius?

 Valdininkai pinigus leidžia idėjoms, kurias tik sugrūda į savo pačių stalčius?

Babėnų šilui sutvarkyti savivaldybė turi net keletą projektų. Už daugumą jų ji sumokėjo pinigus, o to, kuris parengtas nemokamai, vystyti dar nepradėjo./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Kėdainių valdininkai mokesčių mokėtojų pinigus taško pirkdami vis naujas Babėnų šilo tvarkymo idėjas, kai pats šilas stovi taip ir nepradėtas tvarkyti, nors pernai gyventojų idėjų konkurse iš dalyvaujamojo biudžeto jo sutvarkymui buvo skirta bemaž 100 tūkst. eurų. Savivaldybė teisinasi esą šilo nepradėjusi tvarkyti, nes tam turi dar daugiau kaip metus, tačiau panašu, jog realiai šilas stovi nejudinamas veikiausiai dėl to, kad jo sutvarkymo projektą parengė ir gyventojų idėjų konkursą laimėjo dabartinių valdančiųjų politiniai oponentai, tiksliau – projektą parengė buvęs vicemeras Paulius Aukštikalnis. Na, o kol jo projektas, kurio Kėdainių krašto žmonės aiškiai išsakė norintys, dulka valdininkų stalčiuose, savivaldybė leidžia pinigus naujiems projektams, kurie dalinai dubliuojasi su tuo, kas jau yra paruošta ir niekaip neįgyvendinama.

Babėnų šilo rekreacijos projektas jau paruoštas, pinigai skirti, darbai nevyksta

Paradoksalu yra tai, kad Babėnų šilo pritaikymo rekreacijai projektas jau yra parengtas, projektui taip pat yra skirti pinigai. Tačiau, atrodo, kaip jau minėta, bėda ta, kad projektą parengė dabartiniai valdančiajai daugumai labai jau nepalankiai atrodantis buvęs vicemeras Paulius Aukštikalnis. Būtent jo iki smulkmenų parengtas projektas dar pernai surinko daugiausiai gyventojų balsų dalyvaujamajame biudžete. Projektui biudžete yra numatyta 100 tūkst. eurų eilutė.

Pagal parengtą projektą Babėnų šile turi atsirasti informaciniai stendai automobilių stovėjimo aikštelėje su QR nuorodomis į trasų GPX žemėlapius, YouTube informacinius šaltinius, turi būti įrengtas „Mažasis lajų takas“, sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelė, įrengti suoliukai, pavėsinės, lauko treniruokliai, persirengimo kabinos. Trasos turi būti pažymėtos specialiomis medinėmis nuorodomis, kuriose būtų parašytas trasos pavadinimas ir kiek kilometrų dar likę įveikti pasirinktoje trasoje.

Paulius Aukštikalnis./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Taip pat turi būti įrengti laiptai į apžvalgos aikštelę ant apžvalgos kalno ir įrengti laiptai saugiam nusileidimui iki paplūdimio, esančio prie tvenkinio.

Akivaizdu, kad P. Aukštikalnio parengtas projektas ir projektas, kurį pirko savivaldybė, nemaža dalimi darbų persidengia.

Skirtumas tik tas, kad vienas projektas buvo parengtas ir savivaldybei nieko nekainavo, tačiau to, pasirodo, buvo mažai – išleista dar pinigų tam, kad būtų parengtas labai panašus miško tvarkybos projektas…

Projektą rengė ir pernai, ir šiemet

Savivaldybė informavo, kad dar 2023 m. ir pačios savivaldybės užsakymu buvo parengtas ir dar vienas projektas – Babėnų šilo miškotvarkos projektas. Šiais metais yra sudaryta sutartis ir rengiamas Babėnų šilo sutvarkymo techninis projektas.

Pagal šį projektą 2025 metais bus perkami ir atliekami miško tvarkymo ir įveiklinimo darbai.

Numatoma nugriauti senus statinius, ant išlikusio sovietinės raketinės aikštelės statinio likučių įrengti apžvalgos platformą. Taip pat projekte numatyta įrengti 7,8 km dviračių ir pėsčiųjų takų. Takai būtų įrengiami daugiausia esamų natūraliai pramintų takų ir keliukų vietose, pravedant tarp medžių.

Babėnų šilui idėjas savivaldybė rinko, nes kitur, pasirodo, nėra ką ir siūlyti – visos kitos miesto erdvės jau atnaujintos ir jose, reikia manyti, nieko ir netrūksta.

Aut. past.

Būtų projektuojamas apie 800 metrų ilgio pažintinis takas, skirtas supažindinti su miške buvusia sovietine raketų paleidimo aikštele (oro gynybos pozicija). Numatoma įrengti keletą vaikų žaidimų aikštelių.

Dar daugiau idėjų prašė konkurse – ir už jas susimokėjo

Lyg maža būtų dviejų kone besidubliuojančių projektų, savivaldybė nusprendė ir dar daugiau idėjų pasirankioti ir neseniai paskelbė dalyvavusi dar ir žurnalo „Structum“ organizuotame projekte „Išmanusis miestas“ bei skelbusi vėlgi naują idėjų konkursą ne kam kitam, o Babėnų šilo įveiklinimui.

Konkurse dalyvavusi Erika Jurevičiūtė, atrodo, pateikė vėlgi kone identišką projektą jau esamiems – Babėnų šilą numatydama kaip pasyvaus ir aktyvaus poilsio vietą. Na, o konkurso dalyviai Gvidas Nienius ir Kipras Ambrazas bandė nusikelti į kosminį šilo pasaulį.

Kiti konkurso dalyviai orientavosi į Babėnų tvenkinį, kuriame numatė galimybę  šalia jo įrengti estradą, valčių prieplaukas.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Kristina Kemešienė teigė, kad visos šiuo metu esančios idėjos, kaip įveiklinti Babėnų šilą tarpusavyje koreliuoja ir papildo viena kitą. O būtent Babėnų šilui idėjas savivaldybė rinko, nes dėl kitų objektų, pasirodo, nėra ką ir siūlyti – visos kitos miesto erdvės jau atnaujintos ir jose, reikia manyti, nieko ir netrūksta.

„Kėdainių mieste pagrindinės didžiosios viešosios erdvės yra atnaujintos (kalbame apie Miesto parką, Vytauto parką, senamiestį, Radvilų gatvėje esančią erdvę ir pan.), todėl šiai dienai didžiajai viešajai erdvei, kuri tik pernai pateko savivaldybės žinion – Babėnų šilui  –  būtinas ypatingas dėmesys – tiek idėjomis, tiek finansinėmis investicijomis. Siekiame ir norime patrauklaus ir įveiklinto Babėnų šilo kiekvienam kraštiečiui.

Kodėl Kėdainiuose neįgyvendinus vienų idėjų, kurioms pritaria gyventojai ir
net surenka už jas tūkstančius parašų ir kurioms net skiriami bei įšaldomi biudžeto pinigai, puolama ieškoti kitų idėjų ir net už jas mokami pinigai, savivaldybė nepateikia atsakymo. Ar tai nėra paprasčiausias mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas, lieka atviras klausimas.

Aut. past.

Idėjų, matymo niekada nėra per daug – tiek profesionalų, tiek studentų, tiek pačių gyventojų. Dabar svarbu apsispręsti ir atliepti geriausias idėjas, integruojant miškotvarkai reikalingus atlikti darbus bei įrengti tiek aktyviam, tiek pasyviam poilsiui reikalingą infrastruktūrą ar jos elementus“, – sakė K. Kemešienė.

Tiesa, pačios konkurso idėjos savivaldybei kainavo, jos nebuvo nemokamos, tačiau paklausus, kiek, atsakyta nebuvo.

„Dalyvavimas Structum „Išmanusis miestas“ projekte, t. y. parengiant priešprojektinius sprendinius, kainavo, kaip ir kitoms savivaldybėms.

Ir kaip žinia,  kiekvienos idėjos, vizijos įgyvendinimas imlus finansams“, – sakė K. Kemešienė, tačiau kiek tai atsiėjo pinigų mokesčių mokėtojams, neįvardijo.

Kodėl Kėdainiuose neįgyvendinus vienų idėjų, kurioms pritaria gyventojai ir net surenka už jas tūkstančius parašų ir kurioms net skiriami bei įšaldomi biudžeto pinigai, puolama ieškoti kitų idėjų ir net už jas mokami pinigai, savivaldybė nepateikia atsakymo. Ar tai nėra paprasčiausias mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas, lieka atviras klausimas.

Ką padarysi, juk matosi, kad ne SAVI projektus siūlo, tai ir vykdyti neverta. Daroma viskas, kad visi opozicijos projektai nugultų į stalčių ir visai nesvarbu, kad tokie projektai būtų įgyvendinti kuo greičiau, kuo greičiau kėdainiečiai galėtų mėgautis pramogomis Babėnų šile.

P. Aukštikalnis

Projektas jau yra, bet vykdyti nenori iš principo?

Tad kaip gi čia gaunasi, kad Babėnų šilas turi jau mažiausiai du realiai parengtus tvarkybos projektus, o jei skaičiuotume ir konkurso dalyvių idėjas – tai iš viso turėtume jau net kelis projektus, kuriuos būtų galima įgyvendinti? Ir tik už vieną jų savivaldybei nereikėjo mokėti pinigų – tereikėjo paimti tai, kas parengta ir įgyvendinti…

Tiesa, kadangi dalyvaujamojo biudžeto projektas yra didelės apimties, jam įgyvendinti skiriami dveji metai. Savivaldybė sako, kad šis projektas esą ir bus pradėtas įgyvendinti kitais metais, nė neaiškindama, kodėl darbai šiemet nė neprasidėjo.

Tačiau akivaizdu, kad taip uoliai berinkdama idėjas Babėnų šilo tvarkymui savivaldybė tiesiog panašu, kad apdairiai ignoruoja jau esamą projektą. Ar gali būti, jog taip yra todėl, kad projekto autoriai – politiniai konkurentai? Sunku pasakyti, kokios yra tikrosios to priežastys, tačiau, panašu, kad visi galai veda būtent į tokią išvadą.

„Mūsų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ komandos pasiūlytas ir gyventojų palaikymą gavęs projektas – „Babėnų šilas – sveikatingumo trasa“ šiais metais nebus įgyvendintas, nors „Gyventojų iniciatyvų arba Dalyvaujamojo biudžeto“ tikslai tikrai ne tokie.  Kas gali paneigti, kad prie to neprisidėjo valdantieji, nors pagal planą šiais metais turėjo būti bent susisiekta su manimi, idėjos autoriumi, aptartas ir parengtas projektas.

Ką padarysi, juk matosi, kad ne SAVI projektus siūlo, tai ir vykdyti neverta. Daroma viskas, kad visi opozicijos projektai nugultų į stalčių ir visai nesvarbu, kad tokie projektai būtų įgyvendinti kuo greičiau, kuo greičiau kėdainiečiai galėtų mėgautis pramogomis Babėnų šile. Kiek matau daug svarbiau laikytis principo – nepraleisti opozicijos projektų, kad ir kokie geri bebūtų. Taip apgaudinėjami žmonės, naikinamos iniciatyvos ir menkinamas pasitikėjimas valdžia“, – įsitikinęs P. Aukštikalnis.

„Tokie valdančiųjų veiksmai mano manymu labai stabdo rajono vystymąsi ir skriaudžia ne mus, opozicijos narius, bet visus Kėdainių gyventojus“, – pridūrė jis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video