Valdžia nenusprendžia, ką daryti su pensijomis, o gyventojai jaučiasi neužtikrinti

 Valdžia nenusprendžia, ką daryti su pensijomis, o gyventojai jaučiasi neužtikrinti

Dėl savo senatvės nerimauja trys ketvirtadaliai lietuvių ir tik ketvirtis mano, kad pensijoje finansų jiems netrūks./BNS Irmanto Gelūno nuotr.

Pensijų kaupimo klausimas ir vėl kursto politines aistras. Konstituciniam Teismui prieš porą mėnesių nusprendus, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai, Seimas ruošiasi priimti Pensijų įstatymo pakeitimus. Tačiau kokie jie bus, iki šiol dar taip ir neaišku. O kol politikai nesutaria dėl to, ką daryti su žmonių pensijomis ir ypač prievartiniu jų kaupimu, patys žmonės sako jaučiantys nemažai nerimo ir neužtikrintumo dėl savo finansinės situacijos.

Pensijas atsiimti leistų tik išskirtiniu atveju

Kol kas Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad pensijas anksčiau laiko pasiimti leistų tik išskirtiniais atvejais – negalios arba kritinės ligos.

Vis dėlto sunku nuspėti, ką galiausiai nuspręs politikai, mat bent jau kol kas viešumoje ne vienas jų deklaruoja, kad privalomas pensijų kaupimas yra labai neteisinga sistema.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat yra ne kartą sakęs, kad žmonės turėtų turėti nors kažkokią galimybę disponuoti savo sukauptais pinigais.

„Jeigu Seimas nebūtų pasidavęs kažkokiems politiniams konjunktūriniams vėjams ir pritaręs mano dar prieš gerą pusmetį teiktam pasiūlymui dėl galimybės vieną kartą per kaupimo laikotarpį esant svarbioms sąlygoms išimti iki 25 proc. sukauptų lėšų, tai šiandien šį projektą būtume turėję įgyvendintą ir jis būtų daliai žmonių palengvinęs gyvenimą“, – po paskelbto KT sprendimo kalbėjo šalies vadovas.

Kol politikai nesutaria dėl to, ką daryti su žmonių pensijomis ir ypač prievartiniu jų kaupimu, patys žmonės sako jaučiantys nemažai nerimo ir neužtikrintumo dėl savo finansinės situacijos.

Aut. past.

Dėl pensijos nesijaučia užtikrinti

Na, o dabar dirbantieji, kurie priverstinai kaupia pensijai, vis tiek nesijaučia stabiliai ir ramiai.

„Luminor“ banko apklausa parodė, kad tik ketvirtis žmonių jaučiasi užtikrinti dėl savo finansinės padėties pensijoje.  Maža to, kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje kasmet vis daugiau gyventojų jaučiasi ramūs dėl savo senatvės, tuo tarpu Lietuvoje jokio postūmio į priekį šiuo klausimu nematyti.

„Šie rezultatai akivaizdžiai rodo, kad Lietuvos gyventojai nesijaučia labai tvirtai dėl savo finansinio pasirengimo pensijai. Iš dalies tai nėra nuostabu – mūsų šalyje apie vadinamąją „valstybinę“ senatvės pensiją ir jos didinimą yra kalbama nemažai, tačiau naujausiais Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, Lietuvos gyventojų pensija vidutiniškai užtikrina apie 29 proc. iki tol buvusio neto atlyginimo.

Jokiuose pensijų fonduose nekaupiančių žmonių užtikrintumo dėl ateities vidurkis yra 2,64, o štai kaupiančių abiejose pensijų fondų pakopose – jau 2,98.

Antroje pakopoje kaupiantys žmonės, gali tikėtis gauti maždaug 50 proc. buvusių pajamų siekiančios pensijos, o jeigu jie kaupia ir trečioje, tuomet jiems gali būti prognozuojama 70–80 proc. buvusios algos dydžio siekianti pensija. Tai yra tiek, kiek rekomenduoja asmeninių finansų specialistai“, – sakė „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė. 

5 Komentarai

  • kad kokia kruliova Morda ar Stepankojus vėl nesikėsins į tuos fondus norėdami pasistatyt dar kokią vieną mokyklą ar sužaist kazino?

  • Ką daryti , jeigu žmogus nori pasiimti pinigus , kuriuos kaupė antrojoje pakopoje , o jų neatiduoda. Kodėl žmogus negali disponuoti savo pinigais? Buvome per prievartą priversti kaupti , o dabar neatiduoda. Kodėl vyriausybė nesprendžia šio klausimo?

  • Musu pinigai yra investuoti i užsienio bankus gauna didelius palūkanas biznis klesti o mes vargstam kas men mokam varganos atliginimo kaupimo pensijai kuriu net nematysime tu pinigeliu stepukonis ar dar koks vagis paims musu pinigeliu

    • Kaupiau sitoj antroje pakopoj. Sukaupiau kazkur 5800 Euru. Dabar esu pensijinio amziaus, tai man moka kas menesi po 27 eu to vadinamo anuiteto. Ir ar tai kazka reiskia tokia suma prie dabartiniu kainu ? Jei leistu visa suma pasiimt, tai dar kazkam panaudotum, o dabar grynas pasityciojimas. O sitaip reklamavo..

  • Atiduokit pinigus neverta dyrpti ofiseliai

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video