Kulinarinio paveldo gaminiai: lietuviški šakočiai

Jei kada nors buvote lietuviškose vestuvėse, greičiausiai buvote pavaišinti Šakočiu – iškiliu kūgiu saldumynu su daugybe apvalių šakų, kyšančių iš kamieno. Tai tortas, suteikiantis lietuviškai šeimos šventei tradiciškumo. Tad, kiekvienas skuba šį gardėsį pirkti savo šventėms.
Pyrago tešla gaminama iš daugybės kiaušinių – 30 vienam kilogramui miltų – taip pat iš sviesto, cukraus ir grietinėlės. Tiršta kiaušinių tešla pilama ant besisukančio iešmo ant atviros ugnies arba labai karšto kaitinimo elemento. Kai tešla laša link liepsnos, ji greitai iškepa nuo karščio, o tada pasukama nuo liepsnos, kad nesudegtų.
1950-aisiais JAV beveik kiekvienoje lietuvių parapijoje buvo Šakočio ( angl. Tree Cake) kepėjas. Daugelis juos kepė garažuose ant didelės atviros liepsnos, o vietos ugniagesiai komentavo ir vertino. Akivaizdu, kad laikai pasikeitė: ne tik tai, ko nebegalite padaryti patogiai savo kepykloje, bet ir kepėjų, turinčių reikiamos patirties šiems įspūdingiems pyragams sukurti, skaičius sumažėjo iki saujelės.
Lietuviško medžio pyragas gaminamas ant plieninio strypo
Kiaušiniais turtinga tešla lašinama palaipsniui ant nerūdijančio plieno strypo arba iešmo, kuris sukasi virš šilumos šaltinio. Didėjant greičiui, tešla suformuoja smaigalius, primenančius medžio šakas. Torto skerspjūvis taip pat primena medžio kamieno žiedus.
Norėdami suformuoti medžio pyrago sluoksnius, patyręs kepėjas lėtai numeta tešlą kartu su lazdelės ilgiu. Reikia didelių įgūdžių, kad žinotum, kiek tešlos gali išlaikyti meškerė, kad ji nenuslystų.
Tešlos perteklius, nuvarvėjęs nuo plieninio strypo, sugaunamas į keptuvę ir vėl bus naudojamas kitam lietuviško medžio pyrago sluoksniui.
Kepėjas vos pažvelgęs į pyragą gali pasakyti, kada laikas dėti kitą tešlos sluoksnį. Gali užtrukti nuo 15 iki 20 minučių, kol kiekvieną kartą užtepta tešla iškeps, o po to užpilama kita.
Ant vieno strypo gaminami du šakočiai. Kepėjas supila daugiau tešlos lazdelės viduryje, kad padas būtų platesnis, o ten tortas bus supjaustytas, kad būtų pagaminti du pyragaičiai.
Gatavą pyragą dažnai puošia šviežios gėlės viršuje ir apačioje. Pyrago gabaliukai supjaustomi ir valgomi tokie, kokie yra arba su šviežiais vaisiais ir lydytu šokoladu. Kartu su daugiapakopiu vestuviniu tortu, raguolis ar šakotis užima pagrindinę vietą vestuvėse.