2022 metų situacija kredito rinkoje Lietuvoje trumpai, paprastai ir aiškiai

 2022 metų situacija kredito rinkoje Lietuvoje trumpai, paprastai ir aiškiai

Lietuvos bankas paskelbė ilgai lauktą ataskaitą apie 2022 metų kovo mėn. Finansų įstaigų veiklos rezultatus, kurie atspindi situaciją paskolų rinkoje šį pavasarį. Viskas nėra taip blogai kaip buvo prognozuojama atsižvelgiant į susidariusią situaciją pasaulio rinkose, tačiau pastebimas indėlių rinkos sumos nežymus sumažėjimas.

Paskolos Lietuvos rezidentams

Paskolų apimtis kredito įstaigose per mėnesį Foxy Credit ekspertų duomenimis padidėjo net 345,6 milijonais eurų (LB banko pateikta statistika), o tai siekia net 1,5 procentą. Paskolos namų ūkiams padidėjo 101,2 milijonais eurų. Tai parodo, jog paskolų rinka nors nežymiai, bet vis dėl to plečiasi namų ūkiuose mūsų šalyje. Greitieji kreditai taip pat yra populiarus sprendimas, nors besiskolinantys atidžiai stebi situaciją pasaulyje ir skolinasi atsižvelgdami į savo finansines galimybes.

Verta paminėti, jog LB pateikti statistiniai duomenys rodo, jog paskolų būstui Lietuvos namų ūkiams buvo išduota 128,5 milijonais daugiau nei vasario mėnesį. Tačiau paskolos vartojimui sumažėjo 11,9 milijonais ir siekė 813,7 milijonus. Kaip matome, pats vartojimo kredito sumažėjimas kovo mėnesį nėra toks ryškus, tačiau tai atspindi susidariusią tam tikrą konservatyvaus požiūrio tendenciją šioje srityje. Žmonės atidžiai vertina situaciją pasaulyje bei šalyje, atsakingai renkasi kredito gavėjus su foxycredit.com arba naudojasi kitais informacijos šaltiniais.

Indėlių apimties pasikeitimas Lietuvos kredito įstaigose

Indėliai bei jų apimties pasikeitimas taip pat atspindi situaciją paskolų rinkoje Lietuvoje. Tai parodo, kiek lėšų yra sukaupę patys rinkos dalyviai ir kokia finansinė situacija šalyje. Foxy Credit ekspertai mato teigiamas tendencijas, nes indėlių apimtys kredito įstaigose kovo mėnesį lyginant su vasariu padidėjo 203,9 milijonais – 0,6 procentais. Mūsų apžvalgoje aktualūs namų ūkių indėliai kovo mėnesį sumažėjo 169,1 milijonu – 0,8 procentais. 

Palūkanų normų pasikeitimai

Palūkanų normos kovo mėnesį namų ūkiams sumažėjo 0,01 procentinio punkto iki 3,36 procentų. Štai būstui įsigyti palūkanų norma sumažėjo net 0,02 punktu, o vartojimui deja, net truputėlį padidėjo iki 0,05 punkto. Abejojantiems dėl to, ar verta imti paskolą šiuo metu verta turėti omenyje, jog kaip matome iš Lietuvos banko pateiktos statistikos, vartojimo paskolos nežymiai, bet brangsta. Manome, jog ši tendencija gali išlikti ir netolimoje ateityje, nors šiuo metu pasaulyje dėl susidariusios geopolitinės situacijos pastebimas tam tikras nestabilumas ir situacija gali žymiai pasikeisti. Todėl kartais tikrai verta rinktis konservatyvesnius sprendimus.

Ko nepastebime paskolų rinkos kovo mėnesio ataskaitoje

Jei norite žinoti tikslią informaciją apie paskolų rinkos pasikeitimus turėtumėte atkreipti dėmesį, jog mūsų pateiktoje LB paskelbtoje statistikoje atsispindi tik naujos finansinės sutartys bei jau esamų paskolų sutartys – su pakeistomis sąlygomis. Ataskaitose nėra pateikiami duomenys apie atnaujintas paskolas, sąskaitos lėšų pereikvojimą bei suteiktą kreditą kredito kortelių turėtojams.

Kaip įvertinti pateiktą statistiką paprastam vartotojui

Kartais gali pasirodyti gana sudėtinga skaityti pateiktą statistinę situaciją, ypač jei domitės paskolomis ir norėtumėte geriau suprasti savo galimybes. Tam tikri išsireiškimai gali skambėti per daug sudėtingai, tačiau taip nėra. Sakysime namų ūkiai – tai kiekvieno iš mūsų namai, tiksliau jame gyvenantys žmonės, tokie patys vartotojai kaip ir mes visi. Ieškokite statistinių skaičių, kurie gali praversti renkantis paskolą – būsto arba asmeniniam vartojimui.

Kaip matome iš pateiktos statistikos, situacija vartojimo, būsto paskolų ir verslo paskolų rinkose yra konservatyviai teigiama. Vienur jaučiamas nedidelis pakilimas, kitur nežymus sumažėjimas.  Tikrąją situaciją šalyje galima bus detaliau įvertinti LB pateikus duomenis už antrąjį ketvirtį. Manome, kad nebus žymaus pasikeitimo bent jau pavasarį, nors vėlesniuose ketvirčiuose galimi pokyčiai. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video