Tikrintojų desantas užgriuvo ugdymo įstaigų valgyklas

 Tikrintojų desantas užgriuvo ugdymo įstaigų valgyklas

Andriaus Kasparavičiaus nuotr.

Kėdainių rajono ugdymo įstaigų valgyklas užgriuvo tikrintojai. Komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijų, o taip pat Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų bei tėvų sąjūdžio „Supertėvai“ atstovų, patikrino, kaip vaikai maitinami Šėtos gimnazijoje, Vilainių mokykloje-darželyje „Obelėlė“ bei Kėdainių lopšelyje darželyje „Pasaka“. Paaiškėjo, kad tos ugdymo įstaigos, kurios ruošia maistą pačios, tai daro puikiai, o tos, kurios naudojasi savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusios įmonės „Pontem“ paslaugomis, turi nemažų problemų – vaikams gaminamas nesveikas maistas bei parduodami neleidžiami maisto produktai. Ypač prasta situacija – Šėtos gimnazijoje.

Rado „dešrelių dieną“

Užsukę į Šėtos gimnazijos valgyklą, tikrintojai pasijuto patekę į „dešrelių dieną“.

„Visi vaikai valgė po dešrelę, kai kurie prie jos turėjo makaronų, o kiti dar ir kopūstų salotų.

Paklausti, kodėl nepaėmė daržovių, vaikai atsakydavo, kad nenori, kad dešrelė jiems ir taip skani. Vaikams tądien buvo pasiūlyta ir burokėlių sriuba, bet nedaug kas ją valgė. Ir visa tai buvo pavadinta „Tausojančių pietų“ variantu.

Valgiaraštyje šiems pietums dar priklausė kompotas ir apelsinas, tačiau šių produktų ant stalų nematėme. Kitame pietų variante, netausojančiame, buvo žemaičių blynai bei apelsinai su kompotu. Taip pat buvo galimybė nusipirkti 3 rūšių salotų ir obuolių“, – teigiama tikrintojų išvadose.

Tikrintojai atkreipė dėmesį ir į tai, kad dalis vaikų iš mokyklos per pertraukas ėjo į parduotuves pirkti „submarinų“ ir kitokio maisto.

[quote author=“Aut. past.“]Mokyklos valgykloje buvo per mažai siūloma pieno produktų, nebuvo viso grūdo duonos, bet buvo siūloma bandelių su karameliniu įdaru, pūstų kukurūzų bei bulvių traškučių.[/quote]

Be to, mokyklos valgykloje buvo per mažai siūloma pieno produktų, nebuvo viso grūdo duonos, bet buvo siūloma bandelių su karameliniu įdaru, pūstų kukurūzų bei bulvių traškučių.

„Tokie produktai yra neleidžiami. Taip pat buvo neleidžiamų šaldytų picų ir šaldytų kepamų sumuštinių išilgai perpjautame batone. Be to, buvo ir įvairių menkaverčių saldžių užkandėlių, sausainių ir batonėlių. Vaikai dar galėjo nusipirkti sulčių arba buteliuką vandens“, – teigia tikrintojai.

Mokyklos bendruomenė – nepatenkinta

Šėtos gimnazijos bendruomenė taip pat neslepia savo nepasitenkinimo „Pontem“ ruošiamu maistu.

Pasak gimnazijos vadovo Mindaugo Danilevičiaus, valgykloje dažnai maistas būna neskanus, todėl vaikai jo nevalgo. Kovojant su prasta maisto kokybe buvo planuota net „nevalgymo akcija“.

Mokyklos administracijos rengtoje apklausoje vaikai nurodė, kad maiste randama plaukų, kepsniai permirkę aliejuje, porcijos mažos, karbonadai sudžiūvę, neskanu, tas pats maistas patiekiamas kelias dienas iš eilės, jis tik pašildomas.

Po tokių apklausos rezultatų, gimnazija pateikė skundą maitinimo paslaugos tiekėjams, tačiau šie nesutinka su metamais kaltinimais ir turi savus argumentus tiek mokyklos bendruomenei, tiek ir tikrintojams.

Ne viskas taip, kaip teigiama?

UAB „Pontem“ tikina, kad tiek tikrintojų išvados, tiek mokyklos skundas, neobjektyviai ir vienpusiškai atspindi situaciją – „Pontem“ taip pat turi svarių argumentų ir galį pagrįstai įrodyti valgiaraščio tinkamumą moksleiviams.

„Komisijos patikrinimo metu vyko pertrauka, kurios metu valgė pradinių klasių moksleiviai.

Pagal su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintą valgiaraštį trečiadienį  mokiniams  buvo gaminama burokėlių sriuba, žemaičių blynai  su jautiena, virta aukščiausios rūšies dešrelė su makaronais, pekino kopūstų bei agurkų salotomis, kiaulienos kepsnys, varškės skryliukai, šviežių kriaušių kompotas, apelsinai.

Mažieji rinkosi virtą aukščiausios rūšies dešrelę su makaronais, pekino kopūstų bei agurkų salotomis. 

Virta aukščiausios rūšies dešrelė – tausojantis patiekalas – teikiamas vieną kartą per 15 dienų. Vaikai turėjo galimybę rinktis ir kitą patiekalą. Tą dieną buvo siūlomi ir obuoliai, trijų rūšių salotos. Tai užfiksuota ir  patikrinimo išvadose.

Patiekalai gaminami iš aukščiausios rūšies žaliavų pagal visus vaikų mitybai keliamus reikalavimus.

Mokyklos valgykloje prekiaujame tik  įstatymais leidžiamais  produktais. Turime gamintojų raštiškus patvirtinimus, kad visi užkandžiai tinka vaikų mitybai.

[quote author=“V. Masevičienė“]Mokyklos valgykloje prekiaujame tik įstatymais leidžiamais produktais. Turime gamintojų raštiškus patvirtinimus, kad visi užkandžiai tinka vaikų mitybai.[/quote]

Komisijos minėti traškučiai – kvietinių miltų traškučiai ,,Taler“ – taip pat tinkami vaikų mitybai kaip ir kukurūzų lazdelės ,,AHA“, nes gamybos metu nėra virti riebaluose, skrudinti ar spraginti.  

Su mokyklos bendruomene, mokinių taryba palaikome pastovius ryšius.

Po susitikimų, mokyklos bendruomenei pageidaujant, padidintas salotų rūšių kiekis, užkandžių asortimentas papildytas  picomis bei kepamais sumuštiniais, kurių visos sudedamosios dalys taip pat tinkamos vaikų mitybai. Valgykloje taip pat siūlomi jogurtai ir varškės sūreliai, bet vaikai jų nepirko“, – „Rinkos aikštei“ sakė UAB ,,Pontem“ Kėdainių rajono padalinio vadovė  Vitalija Masevičienė.

Geriausią maistą valgo Vilainių mokyklos-darželio „Obelėlė“ auklėtiniai. A. Kasparavičiaus nuotr. Kitur – panašus meniu

V. Masevičienė tikina, kad visose Kėdainių rajono mokyklose, kur UAB „Pontem“ teikia maitinimo paslaugas, yra panašūs valgiaraščiai. Tačiau mokyklos bendruomenei pageidaujant, valgiaraščiai gali būti pakeisti ar papildyti.

Didesnėse mokyklose, kuriose mokosi daugiau mokinių, yra siūlomas didesnis patiekalų pasirinkimas. 

„Mes kviečiame visų mokyklų bendruomenes pasakyti savo nuomonę ar gauti reikiamą informaciją nemokama kokybės telefono linija 8-800 10014. Juolab, kad nuo ateinančių mokslo metų įsigalios naujas maitinimo organizavimo aprašas. Nauji valgiaraščiai pagal naują maitinimo organizavimo aprašą  bus ruošiami  ir derinami su VMVT moksleivių vasaros atostogų metu. Derinimas su VMVT  pagal įstatymą gali užtrukti iki 20 darbo dienų“, – sako V. Masevičienė ir ragina tiek moksleivius, tiek ir mokytojus išsakyti savo pageidavimus dėl naujo meniu.

Komisija pateikė rekomendacijas

„Rinkos aikštės“ duomenimis, kitose rajono mokyklose, kur maistą gamina UAB „Pontem“, taip pat yra nepatenkintų jo kokybe.

Tuo tarpu patikrinimą atlikusi komisija Šėtos gimnazijai ir maitinimą joje organizuojančiai UAB „Pontem“ pateikė konkrečias rekomendacijas: atsisakyti saldžių užkandžių ir kitokių neleidžiamų maisto produktų, kas dieną vaikams pasiūlyti pieno ir jo produktų, viso grūdo duonos, padidinti maisto produktų pasirinkimo galimybes, pasiūlyti įvairesnių, įdomesnių patiekalų bei įvairesnių vaisių, o taip pat gerinti maisto kokybę ir maistingumą.

[quote author=“Aut. past.“]Šėtos gimnazijoje kovojant su prasta maisto kokybe buvo planuota net „nevalgymo akcija“.[/quote]

Ar „Pontem“ atsižvelgs į šias rekomendacijas, Šėtos gimnazijoje besimokantys vaikai ir čia dirbantys pedagogai sužinos jau netrukus.

Maisto vertintojai Šėtos gimnazijoje tiekiamą maistą įvertino 6 balais iš 10-ies.

„Obelėlei“ – jokių priekaištų

Tikrintojai į Kėdainių ugdymo įstaigas buvo atvykę be jokių išankstinių įspėjimų. Paaiškėjo, kad iš trijų patikrintų įstaigų, geriausiai vaikų maitinimas organizuojamas Vilainių „Obelėlėje“, kur įstaiga maistą gamina pati 185 vaikams.

„Obelėlė“ išsiskiria tuo, kad šioje ugdymo įstaigoje vaikai maitinami pagal visus reikalavimus bei sveikos mitybos rekomendacijas.

„Bendras valgiaraštis sudarytas puikiai, jis periodiškai tobulinamas, atsižvelgiant į vaikų pageidavimus. Valgiaraštis skelbiamas internete.

Vaikai gauna įvairių daržovių bei vaisių. Arbata patiekiama be cukraus, menkaverčių kompotų nėra, saldintų sūrelių ir saldintų jogurtų bei bandelių nėra, duona – visagrūdė. Patiekalų gamybai taip pat naudojami viso grūdo miltai, dešrelės ir virtos dešros netiekiamos, kartą per savaitę vaikai valgo žuvies patiekalų.

Vaikams prie pietų atsigerti duodamas paprastas vanduo arba žolelių arbata.

Patiekaluose naudojama mažai cukraus ir druskos.

Tarp maitinimų vaikai gali atsigerti vandens iš savo atsineštų individualių buteliukų. Maitinimas įvertintas 10 balų iš 10-ies“, – teigia Almantas Kranauskas, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas.

Gerai maitinami ir „Pasakoje“

Ne ką prasčiau vaikai maitinami ir Kėdainių lopšelyje-darželyje „Pasaka“.

Maistą 175 vaikams ši ugdymo įstaiga gamina pati. Sveikatai palankus maistas tobulinamas atsižvelgiant į vaikų skonį, tad natūralu, kad apsilankę tikrintojai išvydo, kad vaikai maistą valgo noriai.

Įstaiga atsižvelgia ir į tėvų pageidavimus, tad jiems rengia vaikams tiekiamo maisto degustacijas.

Apsilankius tikrintojams, vaikai pusryčiams valgė avižinių dribsnių košę su alyvuogių aliejumi ir maltais linų sėmenimis, obuolį, gėrė nesaldintą arbatą. Priešpiečiams – bananą ir gėrė arbatos, sulčių ir citrinos gėrimą, pietums – mėsišką miežinių kruopų ir daržovių sriubą su kvietine duona, troškintą kiaulienos kukulį su bulvių koše ir burokėlių salotomis, o atsigerti jiems buvo patiektas vanduo su citrina. Pavakariams vaikams patiekti grikių blyneliai su morkomis ir nesaldintu jogurtu, mandarinas ir nesaldinta arbata.

Šiam darželiui tikrintojai beveik neturėjo pastabų.

Beje atkreiptas dėmesys ir į tai, kad ant palangių vaikai augina įvairių daržovių daigus, kuriuos vėliau patys persodina į šiltnamį, patys prižiūri ir nuima derlių. Išaugintas daržoves vaikai valgo, o valgyklos darbuotojos gamina įvairius patiekalus ir į jų degustaciją kviečiasi tėvelius. Lopšelyje-darželyje yra nuolat atliekamos vaikų tėvų apklausos.  Dėl maitinimo problemų nusiskundimų nebuvo.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video