Dotnuviškiai atgaivino senąsias tradicijas

 Dotnuviškiai atgaivino senąsias tradicijas

Saulė ir Dalius Serafinai pristatė natūralų ir sveiką maistą, pasakojo apie ekologiškų vaisių, uogų, daržovių, sėklų džiovinimą ir jų teikiamą naudą./ Džestinos Borodinaitės nuotr.

Džestina BORODINAITĖ

Nuo seno žmonės tikėjo gamtos galia ir puikiai išmanė žolynų naudą, o turimas žinias perduodavo iš kartos į kartą. Šias gražias tradicijas tęsia bei puoselėja ir Serafinų šeima iš Dotnuvos. 

Dotnuviškiai Saulė ir Dalius Kėdainių krašto muziejaus Tradicinių amatų centre Arnetų name susirinkusiems kėdainiečiams pristatė natūralų ir sveiką maistą, tinkantį šeimoms su vaikais, alergiškiems ar skubantiems žmonėms, pasakojo apie ekologiškų Lietuvoje išaugintų vaisių, uogų, daržovių, sėklų džiovinimą, išlaikant natūralius skonius, teikiamą naudą, vaišino rietmenės kruopų koše, pagardinta pasirinktais džiovintų vaisių, uogų ar daržovių milteliais.

„Džiovintos daržovės, vaisiai, uogos pagardina maistą ir suteikia sveikatą stiprinančių savybių kiekvienam patiekalui, o kuo džiovintas gaminys labiau susmulkinamas, tuo, anot mokslininkų, organizmo greičiau įsisavinamas, todėl su vyru džiovintą maistą pasirinkome pateikti pačia smulkiausia jo forma – milteliais“.

S. Serafinienė

Sveika mityba – gyvenimo būdas

Prieš daugiau nei 15 metų Saulė ir Dalius buvo eiliniai vartotojai, o šiandien sveika mityba Serafinams – kasdienybė ir gyvenimo būdas.

„Anksčiau iš parduotuvės išeidavome su krepšiais, kuriuose labai dažnai puikuodavosi nors ir nekenksmingi, tačiau ir niekuo nevertingi maisto produktai. 

Mintis ieškoti sveikesnių produktų brendo seniai, o galiausiai su žmona ėmėmės veiksmų – parduotuvėse ėmėme skaityti etiketes, gilintis į tai, ką perkame: atsisakėme rūkytų gaminių, mišrainių, pusfabrikačių, visokių desertukų. 

Ilgainiui mūsų krepšelio turinys gerokai sumažėjo ir iki šiol stengiamės, kad jo pagrindą sudarytų tik natūralūs produktai. 

Svarbiausia yra atsisakyti tuščių kalorijų ir sudaryti daug sveikesnį mitybos planą – atsirinkti tinkamą racioną produktų ir vartoti tai, kas mums tinka, kas suteikia sveikatos ir ko mūsų organizmui tikrai reikia“, – įsitikinęs D. Serafinas. 

Gamina miltelius

Pasak S. Serafinienės, idėja atgaivinti senąsias lietuvių tradicijas džiovinant maistą kilo pradėjus domėtis sveikesne mityba ir įvairiomis vertingomis medžiagomis praturtintu funkciniu maistu.

„Džiovintos daržovės, vaisiai, uogos pagardina maistą ir suteikia sveikatą stiprinančių savybių kiekvienam patiekalui, o kuo džiovintas gaminys labiau susmulkinamas, tuo, pasak mokslininkų, organizmo greičiau įsisavinamas, todėl su vyru Daliumi savo namuose džiovintą maistą pasirinkome pateikti pačia smulkiausia jo forma – milteliais“, – pažymi S. Serafinienė. 

Pasigaminti gali kiekvienas

Pristatymo metu S. Serafinienė pabrėžė, jog panašių džiovintų vaisių, uogų, žolelių, daržovių miltelių namuose gali pasigaminti kiekvienas iš mūsų. 

Tereikia nepatingėti ir apsišarvuoti kantrybe: „Daržoves, uogas, sėklas džiovinant 42–45 °C temperatūroje išlieka visos maistinės medžiagos, tačiau džiūvimo procesas užtrunka. Taigi prireiks kantrybės. Toliau – sudžiovintų produktų malimas.

Nenustebkite, jog, tarkim, iš kilogramo mėlynių gausime vos 100 gramų džiovintų šių uogų miltelių. 

Taigi, procesas ne iš lengvųjų, tačiau gautas rezultatas – sveikas ir natūralus maisto pagardas, turintis įtakos gerai nuotaikai, aktyvumui, o, svarbiausia, sveikatai – atperka viską“.

4 Komentarai

  • po kiek laiko bus puse sesiu arba 17,30?

  • muses kojeles pomidoru padaze, busit sotus ir laimingi

  • iš maksimų ir lidlų,kai net chemija,sudėta į produkciją sugenda,jūs norite būti sveiki?Naminės dešros pakraigėj,o kitos ,grūduose sukištos ,vos ne metus išlaikydavo savo skonį ir nesugęsdavo,o krautuvinės,,rūkytos“kiek laiko ,,garantuotos“,a?Iš čia tos ligos ir liejasi laisvai.Seniau ,,gumbas“vienam kitam pasitaikydavo,o dabar kas dešimtas vėžiauja.Mūsų duona kasdienė rundapu permirkus,bulvės ant trąšų užaugę…Antai skaičiau ūkininko interviu kuriame jis prasitarė,kad ant *ūdo bulvė *ūdina ir užauga…Jai trąšų reikia…Kur gi ne-ant trąšų daug kilogramų užauga ir jam nusispjaut,kad ta bulvė vien chemija.Pinigas ,tik pinigas va tokiems ,,ūkinYkams“,o ne sveikas maistas rūpi.Pasižiūri ant lentynos į kainą ir iškart juokas suima pamačius kainos pateisinimą žodelyčiu,,ekologiška“prekė…

  • Aha,nu toks anušauskinio tipo.Rakinėju lietuvišką spaudą ir darausi kai kokias išvadas.Štai ir dėstau.Būdavo ,kad ilgai sukdavo ratuką pakolei atidarydavo Laisvą laikraštį.Na va ir prisuko-uždarė jį landsberginiai Visatos valdovo opričnikai.O pažiūrėkit kaip atidaroma Rinkos aikštė?Lygiai taip pat kaip ir buvęs laisvo žodžio laikraštis.Tai jums ne komjaunuoliška vainauskinė tiesa,kuri pirma suskubo panaikint komentarus.Aha,kad negildytų Tartiufo aštriomis mintimis ir tiesiu žodžiu.Va tas ratuko sukimas man labai ir įtartinas….

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content