Braškių kainos žemyn, o uogų – daugyn

 Braškių kainos žemyn, o uogų – daugyn

Gražios braškės traukia daugelio pirkėjų akį./ Stasio Bielskio nuotr.

Stasys BIELSKIS, ŪP korespondentas

Šalies turgavietėse ar kitose prekybos vietose lenkiškas braškes pamažu jau baigia išstumti lietuviškos, kurių gausėja kasdien – prasideda pats braškių pikas. Mūsų ūkininkai jas augina taikydami įvairiausias technologijas – iš šaldytų daigų, ant maišų ir pan. Puikiai sirpsta ir ankstyvosios, ir remontantinės veislės (derančios nuo birželio vidurio iki vėlyvo rudens). O braškių kainos sparčiai vis mažėja – dar praėjusį savaitgalį augintojai jas pardavinėjo po 3,5–4 Eur/kg, dabar laukiama, kad ateinantį savaitgalį jų kaina kris bent euru, nes užėjus karščiams braškės labai sparčiai noksta – tik spėk jas skinti.

Kėdainiuose – ne tik agurkai

Edita Radimonė kartu su vyru Arūnu ūkininkauja Kunionių kaime (Kėdainių r.). Daugiau augina agurkų, pomidorų, ankstyvųjų veislių bulvių, o braškyno didumu negali pasigirti. Lauko sąlygomis augina apie 5 arus braškių. Pardavė jau ne vieną kilogramą pirmųjų braškių. Gavo po 5 Eur/kg. Braškių veislės ‘Sonata‘ ir ‘Rumba‘. Jos yra saldesnės ir pirkėjų labiau mėgstamos. Uogos didelės, gražios.

Edita Radimonė, auginanti agurkus, pomidorus, ankstyvųjų veislių bulves ir braškes. / Stasio Bielskio nuotr.

E. ir A. Radimonai uogas ir daržoves parduoda turgavietėse arba supirkėjams.

Kęstutis Krasickas su žmona Oksana ūkininkauja Skaistgiriuose (Kėdainių r.). Braškes augina 20 arų šiltnamiuose ir 80 arų lauke.

„20 arų šiltnamiuose telpa maždaug tiek, kiek viename lauko hektare, nes dengtame plote braškės sodinamos kitokiu būdu – gerokai tankiau – dėl išeigos, – apie technologinius ypatumus „Ūkininko patarėjui“ pasakojo Kęstutis. – Šiltnamyje išlaikymas brangus ir jis turi atsipirkti. Auginame daug veislių braškių – tai ankstyvosios ‘Vibrantas‘, ‘Asia‘, ‘Rumba‘, remontantinės ‘Favori‘, ‘Furore‘ ir ‘Hade Mark‘. Ne pirmus metus prekiaujame braškėmis, todėl turime jau nuolatinių klientų.“

Tik ekologiškomis trąšomis

Kęstutis ir Oksana Krasickai šiltnamiuose ir lauke iš viso augina 1 ha braškių. / Stasio Bielskio nuotr.

K. Krasickas džiaugėsi, kad žmonės atvažiuoja pas jį į namus pirkti braškių, o norintieji patys jas auginti – įsigyti daigų. Pasak braškių augintojo, šiemet jos dera puikiai, kaip ir praėjusiais metais, bet, žinoma, atsiranda visokių rūpesčių – puola ligos. Kadangi šiųmetis pavasaris buvo lietingas, dabar braškes puola ir amaras, ir erkės, reikia suspėti jas laiku nupurkšti. Juk negalima pirkėjams pateikti ką tik purkštas, būtina išlaukti atitinkamą laiką. Tai 4–7 dienos, nelygu chemikalai.

„Braškes tręšiame ekologiškomis trąšomis – biohumusu, nenaudojame jokių cheminių trąšų. Šiltnamiuose įrengta kapiliarinė, laukuose – lašelinė laistymo sistemos. O kai reikia, purškiame ir per lapus, nes biohumusas yra skatintojas – gerina dirvožemį arba lapiją, nes ir tokiu būdu braškes reikia pamaitinti. Priešingu atveju uogos būtų smulkios, derlius prastas. O žmonės nori vidutinio dydžio, gražių ir saldžių braškių“, – pasakojo Kęstutis.

Braškėmis jis prekiauja Kėdainių centriniame turguje, kituose turgeliuose, o šeštadieniais ir sekmadieniais – Kauno Aleksoto turguje. Perpardavinėtojams neparduoda, viską realizuoja pats, stengiasi išlaikyti gerą savo vardą.

Pastarosiomis dienomis už braškių kilogramą gaudavo po 4 Eur/kg, bet tikisi, kad jau nuo šios savaitės kainos kris iki 3 Eur/kg. Mat atsiras daugiau smulkių augintojų nedideliuose sklypeliuose auginamų braškių. Kęstutis teigė, kad prisitaikys ir prie žemesnių kainų, nes į turgų atveža po 200–300 kg braškių ir visas jas reikia išparduoti.

Braškės – iš užšaldytų daigų

Genė Vaštakienė šiemet pradėjo auginti braškes iš šaldytų daigų, ant maišų. / Stasio Bielskio nuotr.

Ariogaloje (Raseinių r.) gyvenanti smulki ūkininkė Genė Vaštakienė šalia kitų pačių įvairiausių daržovių augina ir braškes. Jas augina ir šiltnamyje, ir lauke. „Ūkininko patarėjui“ ji teigė, kad šiltnamiuose yra keturios eilės po trisdešimt tris maišus, ant kurių noksta braškės. Ant kiekvieno maišo auga po devynis braškių sodinukus. Juos maitina durpės maišuose.

Vasario mėnesį ji perka iš Nyderlandų atvežamos ankstyvos braškių veislės frigo (užšaldytus) daigų. Šiltnamį šildo iki pat braškių žydėjimo arba, kol jos prinoksta. Nuskynus visas braškes maišai išnešami į lauką. Nupjautu dugnu jie sustatomi ant žemės.

„Gal toks braškių auginimo būdas ir nėra tobulas, gal būtų galima sugalvoti ką nors geriau, bet kol kas dirbame šitaip, – pasakojo G. Vaštakienė. – Auginu dviejų ankstyvųjų veislių braškes. Šiemet buvo gana nedėkingas – šaltas ir vėlyvas – pavasaris, teko daugiau kūrenti šiltnamį, o ypatingo derliaus nepasiekėme. Pernai buvo šiek tiek geriau.“

Lauke Genė augina apie tris arus braškių. Pardavinėja braškes Ariogaloje, turgavietėje arba šalia prekybos centro. Praėjusį savaitgalį už kilogramą braškių prašė po 4 eurus. Pirmas naujojo derliaus braškes skynė dar prieš Motinos dieną. Tuomet už kilogramą barškių gavo po 10 eurų. Ir pardavė jas Kaune, nes Ariogaloje už jas niekas tiek nemokėtų…

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video