Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

 Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan. Išplėsti savo renkamų grybų sąrašą, eksperimentuoti naujais skoniais tikrai nepatartina. Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais? Ką tokiu atveju daryti?

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos biuro vedėjos gydytojos toksikologės L. Gruzdytės, apsinuodijimo grybais simptomai gali pasireikšti labai įvairiai: per pusvalandį ar gerokai vėliau, praėjus 6-48 valandoms po valgio. „Žmogus pradeda staigiai vemti, gausiai viduriuoti, jį kankina stiprūs pilvo skausmai, prasta savijauta“, – aiškino gydytoja.

„Visais atvejais, jei įtariate, kad apsinuodijote grybais ar taip nutiko šalia jūsų esančiam asmeniui, geriausia nedelsiant skambinti į Apsinuodijimų informacijos biurą (tel. numeriu 8-5 236 20 52.) Mūsų specialistai konsultuoja visą parą. Jums bus išsamiai patarta, kaip elgtis, ar reikia kreiptis į gydytoją, vykti į ligoninę. Labai svarbu atminti, kad apsinuodijimas grybais gali būti grėsmingas gyvybei, tad delsti jokiu būdu negalima“, – tvirtino medikė.

2018 metai dėl apsinuodijimo grybais stacionare gydyti 29 asmenys, 4 iš jų – mirė.

[quote author=“L. Gruzdytė“]Apsinuodijimo grybais simptomai gali pasireikšti labai įvairiai: per pusvalandį ar gerokai vėliau, praėjus 6-48 valandoms po valgio.[/quote]

L. Gruzdytė pridūrė, kad sunegaluoti galima ir nuo valgomųjų grybų, nes grybai – sunkiai virškinamas maistas. Valgomaisiais grybais galima apsinuodyti juos netinkamai laikant ar ruošiant. „Žmogų tokiais atvejais vargina sunkumas, skausmas skrandžio srityje, pykinimas, vėmimas bei viduriavimas. Tačiau tokio apsinuodijimo simptomai turėtų praeiti savaime,“ – teigė VVKT atstovė.

Anot toksikologės, būtina žinoti, kad net ir labai ilgai verdant bei dažnai keičiant vandenį, konservuojant ar džiovinant grybus, nuodingi grybai netampa nenuodingais, mat nuodai yra termostabilūs. Įdomu tai, kad apsinuodyti gali ne visi tuo pačiu metu valgę tuos pačius grybus, o tik vienas kuris asmuo, mat jam galbūt pateko vienintelis patiekale buvęs nuodingas grybas.

Patariama nepirkti sūdytų, marinuotų ar kitaip konservuotų grybų turgavietėse. Taip pat rekomenduotina visada perrinkti vyresnio amžiaus žmonių surinktus grybus, nes dėl susilpnėjusios regos jie gali suklysti, apsirikti. Labai dažnai apsinuodijama supainiojus nuodingą ir valgomą grybus, kadangi kai kurie jų yra panašūs tarpusavyje. Šviežius grybus patariama kuo greičiau sudoroti, nerinkti grybų po šalnų, nes juose būna prasidėjęs irimas.

Pavojingiausi Lietuvoje pasitaikantys nuodingi grybai: žalsvoji (blyškioji) musmirė (Amanita phalloides), smailiakepurė musmirė (Amanita virosa), baltoji musmirė (Amanita verna), eglinė kūgiabudė (Galerina marginata), smailiažvynė žvynabudėlė (Lepiota aspera), valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta), rudeninis bobausis (Gyromitra infula), nuodingoji tauriabudė (Clitocybe dealbata.), plaušabudės (Inocybe spp.), nuodingasis nuosėdis (Cortinarius orellanus).

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content