Atsiminimai, kurie paliečia kiekvieno širdį

 Atsiminimai, kurie paliečia kiekvieno širdį

Birželio 14-oji – mūsų tautos išgyvenimų ir skaudžių prisiminimų diena, kuri paliečia kiekvieno širdį. Netradicinė pamoka „Vaikų žaislai tremtyje“, skirta šiai dienai paminėti, ir atsiminimų skaitymas vyko ir Šėtos gimnazijoje.

Istorijos mokytojos Audronės Pečiulytės priminti faktai ir skaičiai privertė suklusti ne vieną dalyvį. III gimnazinės klasės merginų skaitytos ištraukos iš knygelės ,,Mažo miestelio sovietų okupacijos laikų patirtys“, kurią parengė ir išleido istorijos mokytoja ekspertė Audronė Pečiulytė ir buvusi gimnazijos direktorė Antanida Likšienė, priminė apie Šėtos krašto ištremtų šeimų likimus.

[quote author=“^Aut. past.“]Minėjimą gimnazijos bendruomenė pabaigė tylos minute, kuria pagerbė visus žuvusius ir negrįžusius į gimatąjį kraštą.[/quote]

Iš Šėtos valsčiaus į Sibirą buvo ištremtos net 95 šeimos – 353 žmonės. Ypatingojo archyvo bylos atskleidė,  kuo sovietų valdžia kaltino tremiamus mūsų kraštiečius, kaip susiklostė jų likimas. Tik prisiliesdami prie konkrečių šeimų likimų galime suprasti to laikmečio tragizmą ir žmonių dvasios stiprybę.   

Gimnazijos fojė surengta žaislų parodėlė, kurią paruošė 5-6 klasių mokiniai savo gamintomis skudurinėmis lėlėmis, pieštais meškučiais ir moliniais gyvūnėliais, bylojo mokiniams apie to meto vaikystę. Dailės mokytoja Gintarė Boreišienė prieš supažindidama vaikus su projektu, mokiniams pateikė ištraukas iš atsiminimų apie žaislus tremtyje. Mokiniai skaitė ir atradę, kokiais žaislais žaidė vaikai, pabandė patys juos pagaminti ar nupiešti.

Netradicinės pamokos metu gimnazijos bendruomenė klausėsi mokytojos pasakojimo ir susipažino su žaislais. Įdomaiausia buvo tai, kad apie savo vaikystę tremtyje pasidalino Antanida Likšienė, kuri buvo tremtyje gimusi mergaitė. Jos vaikystės atsiminimuose – medinės iš pagaliukų gamintos lėlės, kurias ji rengdavo gėlių žiedais ar lapais, o kai įsisukdavo į mamos medžiagų skiautes, papuošdavo ir jomis.

[quote author=“Aut. past.“]Surengta žaislų parodėlė, kurią paruošė 5-6 klasių mokiniai savo gamintomis skudurinėmis lėlėmis, pieštais meškučiais ir moliniais gyvūnėliais, bylojo mokiniams apie to meto vaikystę. [/quote]

Minėjimą gimnazijos bendruomenė pabaigė tylos minute, kuria pagerbė visus žuvusius ir negrįžusius į gimatąjį kraštą. Gyva istorijos pamoka bent trumpam privertė suklusti mažą ir didelį, galbūt  net ir pergalvoti savo vertybes ir tai, ką turime, o kartais neįvertiname. 

Taip ir norisi sakyti – pasakokime, klausykime, girdėkime ir išsaugokime tai ateities kartoms….

[#gallery=1973#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video