Kėdainiuose – svečiai iš 5 Senojo žemyno šalių

 Kėdainiuose – svečiai iš 5 Senojo žemyno šalių

Kėdainių „Ryto“ progimnazija šią savaitę tapo tarptautinio „Erasmus+“ projekto „Healthy education and learning“ („H.E.A.L.“, liet. – „Sveiko gyvenimo būdo ugdymas ir mokymas“) stotele.

[quote author=“O. Nečajeva“]Mes – trečioji valstybė, projekto partnerius priimanti pas save. Viliamės, jog kartelę mums pavyko iškelti aukštai.[/quote]

Šešių šalių bendrystė

Be renginio šeimininkų, veiklose dalyvauja 33 mokytojai ir moksleiviai iš Lenkijos, Bulgarijos, Italijos, Graikijos ir Turkijos.

Ir diskutuoja, ir keliauja

Sveikinimo ceremonijoje svečius sutiko Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis, vyko kūrybinės dirbtuvėlės ir maudynės gonguose.

Delegacijos pristatė savų šalių dramos ypatumus, Kėdainių specialiojoje mokykloje žaidė grindų ritulį, gamino koldūnus ir žvakes.

Šešių Senojo žemyno valstybių delegacijos kartu apžiūrėjo Kėdainius, vėliau vyko į Trakus, pažino sostinę Vilnių ir vieną žavingiausių šalies vietų – Nidą.

[quote author=“S. Motsiolas“]Pavydime Kėdainių miesto mokyklų pastatų būklės, sąlygų klasėse ir sporto salėse.[/quote]

„Šiais metais jau vyko du susitikimai: pirmasis – Bulgarijoje, antrasis – Graikijoje. Mes – trečioji valstybė, projekto partnerius priimanti pas save. Turime trylika mokytojų dvidešimt vaikų. Moksleiviai gyvena „Ryto“ progimnazijos auklėtinių šeimose. Organizuojame puikų susitikimą.  Viliamės, jog kartelę mums pavyko iškelti aukštai, – šypteli sakė Oksana Nečajeva, Kėdainių „Ryto“ progimnazijos anglų kalbos mokytoja, projekto „H.E.A.L.“ koordinatorė šioje švietimo įstaigoje. – Kėdainiuose apie sveiką gyvenseną, sveiko gyvenimo būdo ugdymą ir mokymą kalbame – klausimą, ties kuriuo dirbsime visus dvejus metus, ir parodysime savąjį lietuvišką identitetą: papročius, kultūrą, gražiausias šalies vietas. Kadangi mokytojai visoje Europoje susiduria su panašiomis problemomis, dalijamės gerąja patirtimi, mokomės vieni iš kitų. Mezgame ryšius mes, pedagogai, mezga juos ir vaikai, anglų kalbos žinias tobulina.“

Graikai liko sužavėti

Viena gausiausių delegacijų Kėdainiuose buvo iš Graikijoje esančio Karpenissi miestelio 1-osios pradinės mokyklos atvykusi 7 žmonių komanda.

„Projekto patirtis neįkainojama. Mes, graikai, džiaugiamės pažinę Lietuvą iš arti, susipažinę su šios šalies kultūra ir papročiais. Apie Lietuvą girdime daug, daugiausia – iš krepšinio, bet šio tarptautinio projekto metu turime galimybę į kitas Europos šalis pažvelgti kiek kitaip, – akcentavo pedagogas iš Graikijos Sideris Motsiolas. – Tiesą pasakius, grožimės ir pavydime Kėdainių miesto mokyklų pastatų būklės, sąlygų klasėse ir sporto salėse. O ypač žavi tai, kaip moksleiviai čia, kad ir penkiolikmečiai, žino, ko nori, su mokytojais bendrauja su šitiek pagarbos, o pastarieji atsako tuo pačiu. Lietuvoje dirba puikūs mokytojai. Norėtųsi, kad tokie dirbtų visoje Europoje.“

Kėdainiams siūlo bendradarbiauti 

Į Kėdainių „Ryto“ progimnaziją atvykusi delegacija iš Graikijos rajono vadovui V. Tamuliui perdavė oficialų Karpenissi rajono savivaldybės mero kvietimą atvykti į Graikiją ir užmegzti bendradarbiavimo ryšius tarp Kėdainių ir Karpenissi miestelio.

Karpenissi rajono meras išreiškė pageidavimą palaikyti ryšius ir kurti bendrus projektus su Kėdainių rajono savivaldybės ugdymo įstaigomis.

Dar keturi

Tarptautinio dvejų metų trukmės projekto „H.E.A.L“ dalyvių dar laukia susitikimai Turkijoje, Italijoje, Lenkijoje, o projekto uždarymui delegacijos vėl rinksis Bulgarijoje.

[#gallery=1934#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video