„Erasmus+“ susitikime Italijoje – ir kėdainiškiai

 „Erasmus+“ susitikime Italijoje – ir kėdainiškiai

Balandžio 8–12 dienomis Kėdainių specialiosios mokyklos mokytojos Ingrida Jurevičienė ir Janina Dautartienė bei mokinės Monika Jagelavičiūtė ir Karolina Augaitė lankėsi Sardinijoje ─ Italijai priklausančioje Viduržemio jūros saloje.

Asmeninio archyvo nuotr. Tai trečiasis „Erasmus+“ projekto mokymų susitikimas Decimomannu miestelyje Instituto Tecnico Statale „Enrico Mattei“ mokykloje pagal tarptautinį „Erasmus+“ projektą „Collaboration to Have Abilities as New Goals of Education C.H.A.N.G.E“. Į šį darbo vizitą atvyko 27 mokytojai ir 40 studentų iš Lenkijos, Turkijos, Italijos, Rumunijos, Graikijos ir Lietuvos. Projektinė veikla orientuota į specialiųjų poreikių mokinių ugdymo bei mokymo švietimo sistemų plėtimą, keičiantis gerąja darbo patirtimi. Pagrindiniai projekto prioritetai – naujų įgūdžių ir gebėjimų įgijimas įvairiose ugdymosi srityse bei socialinių įgūdžių stiprinimas.

Lankydamiesi mokykloje, bendravome su mokiniais ir mokytojais jų edukacinėse aplinkose, organizuotame seminare susipažinome su Italijos inkliuzinio švietimo sistema, ugdymo metodais. Italijoje visi specialiųjų poreikių vaikai ugdomi, juos integruojant į bendrojo lavinimo mokyklas. Šioje mokykloje mokosi 620 mokinių, 27 iš jų turi specialiųjų poreikių. Būtent šioje mokykloje projekto dalyviai įgyvendino bendras veiklas, atliko specialiųjų poreikių ir bendrojo lavinimo mokyklų mokinių bendrus kūrybinius darbus. Studentai ir mokytojai, pasiskirstę į komandas, dirbo skirtingose dirbtuvėse: teatro, muzikos, praktinių įgūdžių, kuriose kiekvienas turėjo atlikti savo užduotį. Projekto dalyviai gamino dekoracijas, mokėsi vaidmenų bei dainos teksto, susipažino su P. Pikaso ir L. Da Vinčio kūryba, remdamiesi jų pavyzdžiu, kūrė fotonuotraukų koliažus. Bendroje veikloje buvo sukurtos ir pristatytos keturios socialinės dramos: „Monos Lizos šypsena“, „Karalius Blingas“, „Liūdna istorija“, „Integracinis pyragas“. Mokiniai ir mokytojai buvo aktoriai, dainininkai, šokėjai, propaguojantys bendrąsias žmogaus vertybes: gerumą, dosnumą, pagarbą, toleranciją, pasitikėjimą ir ypač meilę. Šventinį renginį vainikavo bendra projekto dalyvių atliekama Christinos Aguileros daina „Beautiful“.

Bendradarbiavimas su partneriais buvo labai malonus, šiltas ir draugiškas. Patyrėme didelį Italijos projekto vadovių Sabinos Virdis ir Francescos Nioi rūpestį ir svetingumą. Diskutavome apie „Erasmus+“ projekto galimybes. Domėjomės Sardinijos salos, sardų kultūros paveldu ir istorija, susipažinome su dviejų tūkstančių metų istoriją turinčiu Kaljario miestu, ant kalno esančiu Saint Remy bastionu, vaikščiodami siaurutėmis gatvelėmis, aplankėme Castello istorinį senamiestį, Arkivyskupo rūmus, Santa Maria katedrą. Lankantis garsiajame Zuddas urve, Meana kalne, nuostabą kėlė unikalios milžiniškos olos, kuriose galima grožėtis nuostabiais įvairių formų ir raštų stalagmitais ir stalaktitais. Saloje gausu statinių iš akmens, kurie pastatyti iki 730 metų prieš Kristų ir šiuo metu yra įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Keliaudami grožėjomės nuostabia salos gamta: žydinčiais mimozų sodais, kalnais, ežerų pakrantėmis vaikštinėjančiais flamingais, turkio spalvos jūra bei balto smėlio paplūdimiais.

Atsisveikinimo vakarienė vyko „Su Cumbidu“ restorane. Šeimininkai mus stebino savo nacionaliniais patiekalais, ypatingai šilta ir jaukia atmosfera. Turėjome galimybių artimiau susipažinti, pabendrauti ir aptarti visos savaitės įspūdžius. Projekto dalyviams buvo įteikti sertifikatai bei atminimo dovanėlės. Šis vizitas buvo labai įdomus ir naudingas: darbinė patirtis Italijos mokykloje, kontaktai su užsienio kolegomis, šalies kultūros pažinimas. Patobulinti kalbiniai įgūdžiai atskleidė naujų kultūrinių ir pedagoginės veiklos potyrių bei galimybių.

Šis projektas remiamas Europos Komisijos, finansuojamas „Erasmus+“ programos lėšomis, kuriomis administruoja Lietuvos Respublikos Švietimo mainų paramos fondas.

 

Projekto koordinatorė Ingrida Jurevičienė

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video