Prasidėjo „Tramtatulio“ atranka (GALERIJA)

 Prasidėjo „Tramtatulio“ atranka (GALERIJA)

Vasario 27 d. Kėdainių kultūros centre įvyko Lietuvos vaikų ir moksleivių lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis“, skirto lietuvių tautosakos rinkėjo ir leidėjo Antano Juškos 200 metų sukakčiai paminėti, vietinis Kėdainių rajono ratas.

Šiemet konkurse dalyvavo kelios dešimtys talentingų krašto vaikų, kurie savo pasirodymuose dar kartą gyvenimui prikėlė puikias mūsų krašto lietuvių liaudies dainas, padavimus, sakmes, pasakas, instrumentinę muziką.

Pirmas turas

„Pirmasis „Tramtatulio“ konkursas įvyko senokai, 2005 metais. Šiemet konkursas yra organizuojamas jau aštuntą kartą. Labai džiugu, kad bėgant metams šiame konkurse dalyvių skaičius nemažėja.

Šį kartą konkursas yra ypatingas tuo, kad dalyvauja daug vyresnių moksleivių. Vyriausių grupė yra gausiausia iš visų, čia yra net 16 dalyvių.

Nuostabu yra tai, kad jaunimas domisi mūsų krašto etnine kultūra, kad turime labai aktyvius mokytojus, kurie pirmieji ir paskatina domėjimąsi liaudies kūryba ir kartu parengia vaikus konkursui.

Šį kartą daugiausiai, net 12 pasirodymų, parengė mokytoja Aušra Giedrienė. Jauniausiam konkurso atlikėjui vos 3 metukai, vyriausiam – 18 m. Labai linkime jiems sėkmės šiame ir kituose konkurso ratuose.

Tiesa, reikia paminėti, kad mūsų krašto vaikams konkurse „Tramtatulis“ sekasi tikrai neblogai, patenkame ir į regioninį, ir į respublikinį konkurso ratus. Turime ir nemažai vaikų, kurie tapo šio konkurso nugalėtojais, diplomantais“, – sako ilgametis konkurso „Tramtatrulis“ komisijos narys savivaldybės Švietimo ir kultūros skyrius vedėjo pavaduotojas Kęstutis Stadalnykas.

Šių metų konkurso vertinimo komisijai pirmininkauja Lina Vilienė – Panevėžio kraštotyros muziejaus Etninės kultūros skyriaus vedėja.

[quote author=“K. Stadalnykas“]Nuostabu yra tai, kad jaunimas domisi mūsų krašto etnine kultūra, kad turime labai aktyvius mokytojus, kurie pirmieji ir paskatina domėjimąsi liaudies kūryba ir kartu parengia vaikus konkursui.[/quote]

Dalyvauja noriai

Konkurse „Tramtatrulis“ pasirodys pasakotojai, dainininkai, muzikantai, sutartinių giedotojos. Nors muzika liaudiška, tačiau jaunuolių norinčių čia pasirodyti netrūksta.

„Mažuosius sudominti nesunku, nes su lietuvių liaudies tautosaka, folkloru su vaikais dirbame nuo mažiausių jų dienų, nuo pat pirmų jų atėjimo į ugdymo įstaigą dienų. Tad vaikai tai priima kaip natūralų dalyką, jie pripratę prie to, džiugu, kad jiems patinka, noriai įsitraukia į veiklas.

Nors visi vaikai gali dainuoti, pasakoti, tačiau konkursui reikia atrasti drąsesnių, kurie nebijotų parodyti savo charizmos, gebėjimų. Šiandien atsivežiau tris savo auklėtinius, jie dainuos lietuvių liaudies daineles. Vaikams, aišku, nelengva dainuoti a capella, be pritarimo, tai yra tikrai nemenkas iššūkis, bet jie tai gali, daug dirbo, tad tikiu, kad tikrai puikiai šiandien pasirodys“, – įsitikinusi Dalia Ivoškienė, lopšelio-darželio „Puriena“ muzikos pedagogė.

Ketvirtokė Gabija Kaselytė konkurse „Tramtatulis“ dalyvauja antrą kartą. Mergaitė džiaugiasi ne tik galimybe pasirodyti, bet ir vykti į konkursus.

„Patinka pasakoti pasakas, važiuoti į konkursus, jei patenki į kitą etapą labai smagu būna laimėti. Pernai taip pat dalyvavau šiame konkurse, patekome į kitą etapą, bet daugiau jau nelaimėjome, tikiuosi, gal šį kartą pavyks pasirodyti geriau ir pasiekti daugiau“, – sako Gabija Kaselytė.

Penktokė

„Aš seksiu dvi pasakas: „Kodėl gandras margas“, šita pasaka yra trumpa, o kita labai ilga, trunka, regis, beveik 5 minutes apie nykštuką, mokytoja man jas parinko. Konkurse dalyvauju pirmą kartą, tad dar nelabai žinau, kaip man gali sektis, ar patiks“, – sako penktokė Augustė Argustaitė.

Konkursu „Tramtatrulis“ siekiama skatinti vaikus ir moksleivius domėtis savo krašto, etnografinio regiono tradicine kultūra, suvokti jos vertę, ugdyti pavienius jaunuosius liaudies dainų, sakytinės kūrybos, instrumentinės muzikos atlikėjus. Konkursas organizuojamas kas dvejus metus.

Šiais metais rajoniniame konkurso „Tramtatulis“ rate dalyvaus 43 jaunieji Kėdainių rajono lietuvių liaudies kūrybos atlikėjai, kurie pristatys 30 pasirodymų. Konkurso dalyviai varžosi keturiose skirtingo amžiaus kategorijose.

Konkursui dalyvius ruošia Vilainių mokykla-darželis „Obelėlė“ (vad. Laima Lukoševičienė ir Rita Vilkelienė), Vilainių mokyklos-darželio „Obelėlė“ Aristavos skyrius (vad. Asta Čiapaitė), Kėdainių lopšelis-darželis „Pasaka“ (vad. Dalia Sirijatavičienė), Akademijos gimnazijos „Kaštono“ skyrius (vad. Gintarė Brazinskienė), Kėdainių lopšelis-darželis „Puriena“ (vad. Dalytė Ivoškienė), Kėdainių lopšelis-darželis „Vyturėlis“ (vad. Jadvyga Railienė), Kėdainių lopšelis-darželis „Aviliukas“ (vad. Laima Avižiuvienė), Kėdainių „Ryto“ progimnazija (vad. Audronė Vizgirdienė), Kėdainių r. Labūnavos pagrindinė mokykla (vad. Diana Dovydavičiūtė), Krakių kultūros centras (vad. Jūratė Gudliauskienė), Kėdainių kultūros centras, Josvainių gimnazija, Josvainių muzikinis klubas „Auštarietis“ (vad. Aušra Giedrienė) ir Kėdainių kultūros centro Kalnaberžės skyrius (vad. Henrikas Docius).

Geriausiai pasirodžiusieji ir komisijos atrinkti Kėdainių rajono savivaldybės vietinio turo laureatai dalyvaus Aukštaitijos regiono ture, kuris vyks Panevėžyje 2019 m. kovo 16 d.

[#gallery=1775#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video