Labūnaviškiai kviečia į Onines

 Labūnaviškiai kviečia į Onines

Labūnava mūsų rajone garsėja kaip Onas bene labiausiai mylintis ir jų garbei ištaigingas šventes kiekvieną vasarą rengiantis kraštas. Šeštadienį, liepos 28-ąją, labūnaviškiai ir vėl kviečia į tradicines linksmybes kaimo sporto aikštėje ir lauko estradoje. Organizatoriai paruošė džiaugsmo akims, ausims bei sielai. Renginyje, kaip įprasta, bus suskaičiuotos ir apdovanotos visos Labūnavos Onos.

Šį šeštadienį visi keliai ves į Labūnavą!Kodėl Oninės, o ne Joninės?

Kėdainių kultūros centro Labūnavos skyriaus vadovės Ritos Kučiauskienės pasiteiravome, kodėl šiam kaimui tokios svarbios Onos ir Oninės, o ne, pavyzdžiui, Jonai ir Joninės.

„Oninės Labūnavoje švenčiamos jau gerokai per 50 metų. Mat kaimas turėjo daug Onučių. Žinoma, dabar jų jau mažiau – tik dešimt, tačiau tradicija tapusi šventė populiarumo nepraranda ir ją sėkmingai organizuojame kasmet.

Labai džiugu, jog šiemet net keturios Onutės sutinka savo jubiliejus: jauniausia – 55-erių metų, dvi 65-erių ir 85-erių“, – pasakoja R. Kučiauskienė.

Įdomus faktas – viena iš 65-ąjį jubiliejų švenčiančių Onučių, buvusi medikė Ona Mikalauskienė, gimusi būtent per Onines.

Balsingi svečiai, laužas ir fejerverkai

Oninių šventės programa Labūnavoje, kaip ir kasmet, ypač gausi bei turininga. Renginio pradžia 18 val. Šiemet šventė įsibėgės kitaip. Oninių linksmybėms pradžią duos mažieji labūnaviškiai – būsimieji penktokai. Jie drauge su mokytoja Jurgita Vaitiekūniene pristatys meninę programą, kurios vinis – kaip vaikai ruošiasi sveikinti močiutę Oną.

Tada – Onų pagerbimas, sveikinimai joms ir gausybė muzikinių pasirodymų. Svečiams koncertuos Truskavos kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvas „Vermena“ (vad. Dainora Venslovienė), Kėdainių kultūros centro Labūnavos skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Barupė“ (vad. Algirdas Kučiauskas), Truskavos kultūros centro moterų ansamblis „Verdenė“ ir dainininkas Kęstutis Valionis bei jaunimo grupė „Pop 2“.

22 val. vasaros nakties sutemas išsklaidys įžiebtas Oninių laužas ir šventiniai fejerverkai.

Onoms – tradicinės dovanos

Onutės sulauks tradicinių dovanų – joms bus įteikti papuošti duonos kepaliukai ir spalvingos vasaros gėlių puokštės. Duona varduvininkėms dovanojama neatsitiktinai. Mat Oninės laikomos rugiapjūtės pabaiga.

R. Kučiauskienė atkreipia dėmesį, jog ten, kur sėdės Onos, estrados priekyje, bus paruoštas gardžių gėrybių stalas, tad prie jo priėję šventės svečiai galės ne tik pasivaišinti, bet ir pabendrauti su varduvininkėmis.

Renginio metu taip pat veiks vaikų žaidimų ir edukaciniai kiemeliai, vyks lauko prekyba.

Prieš atlaidus – koncertas

Na, o rytoj, sekmadienį, 12 val. Labūnavos Dievo Apvaizdos bažnyčioje – Šv. Onos atlaidai. Tiesa, Oninių organizatoriai šiemet į atlaidus kviečia atvykti pusvalandžiu anksčiau – 11.30 val., ir sakraliojoje erdvėje pasiklausyti kraštietės Laimos Žilytės koncerto.

Labūnaviškiai džiaugiasi, kad jų rengiama šventė sutraukia ne tik vietinius, buvusius labūnaviškius, bet ir aplinkinių kaimų gyventojus. Atvyksta svečių ir iš Babtų. Taigi šį šeštadienį visi keliai ves į Labūnavą!

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video