Margučių paslaptys: kuo paprasčiau – tuo įspūdingiau

 Margučių paslaptys: kuo paprasčiau – tuo įspūdingiau

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Ups! Velykos ant nosies, o tu dar nesugalvojai, kaip šiemet marginti kiaušinius? Pripažink, kiaušinių marginimo tradicija yra graži, tačiau procesas išties ilgas ir gana varginantis, ypač jei neturi menininko gyslelės, o nori pranokti save, nustebinti šeimos narius bei į darbą įtraukti pačius mažiausius. Atsibodo sintetiniai dažai ir svogūnų lukštai? Siūlome išbandyti ką nors naujo, patobulėti ir, žinoma, smagiai praleisti laiką.

Marginimas vašku.Dažymas vašku

Pirmiausia tau reikės dažymo įrankio. Tai – į pieštuką įsmeigtas nedidelis smeigtukas su galvute arba tiesiog rašiklio plunksna. Kietai išvirkite kiaušinius, tačiau jų neatvėsinkite. Tuomet indelyje ištirpinkite vašką ir laikykite jį ant mažos ugnies, kad neatvėstų. Šiam marginimo būdui puikiai pasitarnaus ir mažos vaškinės žvakelės. Smeigtuko galvutę pamirkykite vaške ir ant kiaušinio pieškite norimus raštus. Kai vaškas sustings, kiaušinį dėkite į šiltus dažus. Kai kiaušinis nusidažo norima spalva, leiskite jam atvėsti ir tada peiliuku nugramdykite nuo jo vašką.

Šilkiniais kaklaraiščiais.Šilkiniais kaklaraiščiais

Tai gana senas, tačiau kurį laiką užmirštas kiaušinių marginimo būdas. Jei spintoje guli pamiršti seniai neberišimi šilkiniai kaklaraiščiai, juos galite sėkmingai panaudoti kiaušinių marginimui. Į kaklaraiščio skiautę įvyniokite kiaušinį, apriškite jį siūlu, kad medžiaga gerai priglustų prie kiaušinio, ir išvirkite.

Lipniomis juostelėmis

Norite žavaus ir netikėto rezultato? Ši marginimo technika kaip tik jums. Ant virto kiaušinio klijuokite lipnias juosteles ir merkite į šviesius dažus, vėliau juosteles klijuokite kita kryptimi ir merkite į kitos spalvos dažus.

Emocijas galima nupiešti ir markeriu.Kiaušinių „emocijos“

Ši technika ypač patiks mažiesiems menininkams. Ant įvairiomis spalvomis nudažytų kiaušinių tamsiu markeriu arba tiesiog flomasteriu nupieškite emocijas. Velykos bus išties linksmos!

Kempinėlė daro stebuklus. Kempinėlė daro stebuklus

Šia technika marginti kiaušiniai atrodys it atkeliavę iš kosmoso. Jums reikės: virtų kiaušinių, kempinėlės, vienkartinės lėkštės, akrilinių kiaušiniams skirtų dažų. Išvirkite kiaušinius, o kol jie verda sukarpykite kempinėlę į kelias nedideles dalis. Po gabalėlį – kiekvienai norimai spalvai. Į vienkartinę lėkštę išspauskite po keletą lašų skirtingų spalvų dažų. Kempinėlę pamirkę dažuose tapšnokite ja kiaušinius. Tuomet leiskite nudžiūti. Kai dažai nudžiūsta, tą patį darykite su kita spalva. Marginkite kiaušinį tol, kol jis taps spalvingas.

Marginimas dekupažu. Dekupažiniai kiaušiniai

Jums reikės: virtų kiaušinių, teptuko, žalio kiaušinio baltymo, gražių servetėlių. Pirmiausia iš servetėlės iškerpame jums patikusius vaizdus. Tai gali būti įvairiausios gėlės, drugeliai, paukščiai, kita. Ant atvėsusio kiaušinio glaudžiame iškirptą paveikslėlį ir aptepame jį plaktu kiaušinio baltymu, kad priliptų. Imame kitą paveikslėlį ir vėl tepame baltymu. Jei norite, kad kiaušinį puoštų vos vienas gėlės žiedelis, kiaušinį nudažykite iš anksto ir tik tada klijuokite servetėlių iškarpas.

Marginimas nagų laku. Moterims į pagalbą – nagų lakas

Šis kiaušinių marginimo būdas skirtas moterims. Stalčiuje guli seniausiai užmiršti pustuščiai nagų lako buteliukai? Neskubėkite jų atsikratyti. Jums reikės: baltų kietai virtų kiaušinių, dubenėlio, kambario temperatūros vandens, kelių spalvų nagų lako, medinio pagaliuko ir lateksinių pirštinių.

Į dubenėlyje esantį kambario temperatūros vandenį įlašinkite po kelis lašus skirtingų spalvų nagų lako ir su mediniu pagaliuku lengvai perbraukite jų paviršių. Užsidėkite pirštines, kad nenusidažytumėte pirštų, ir atsargiai merkite kiaušinį į paruoštą masę. Ištraukę, leiskite spalvoms išdžiūti, o tada vėl pakartokite procesą. Kuo spalvos įvairesnės, tuo rezultatas įspūdingesnis. Įspėjame,  jog toks kiaušinių marginimo būdas tinka tik stalo dekoracijai. Nagų lake mirkytų kiaušinių valgyti tikrai nevertėtų.

Marginimas vaškinėmis kreidelėmis. Vaikų džiaugsmas – vaškinės kreidelės

Smalsios akutės stebi, kaip jūs marginate kiaušinius, ir nekantriai laukia, kol patys bus įtraukti į smagų procesą? Šis būdas kaip tik jiems. Kietai išvirtus ir dar neatvėsusius kiaušinius dėkite į laikiklius ir su kreidelių pagalba darykite įvairiausius vingius. Rezultatas priklausys nuo to, kiek spalvų naudosite ir kokius ornamentus piešite.

Natūralūs kiaušinių dažymo būdai:

Mėlyna spalva – 2 susmulkintos raudonojo kopūsto galvos, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai acto; Geltona spalva – 1 puodelis ramunėlių, 1 šaukštelis acto, vandens arba 3–4 šaukštai ciberžolės ir vandens.

Žalia spalva – 2 puodeliai špinatų, 1 šaukštelis acto, vandens;

Šokoladinė spalva – 4 šaukštai kavos tirščių, 1 šaukštelis acto, vandens;

Ruda spalva – 12 pakelių arbatžolių, 1 šaukštelis acto, vandens;

Rožinė spalva – tarkuoti burokėliai, vanduo ir 1 šaukštelis acto;

Ochros spalva – 4 puodeliai raudonojo svogūno lukštų, 1 šaukštelis acto, vanduo.

Levandų spalva – žibučių žiedų, 1 šaukštelis acto, vandens;

Aukso spalva – 2–3 šaukšteliai geltonojo imbiero miltelių, 1 šaukštelis acto, vandens.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video