Sveika gyvensena diegiama nuo mažų dienų

 Sveika gyvensena diegiama nuo mažų dienų

Kėdainių lopšelio-darželio „Puriena“ pedagogai neseniai apsilankė Islandijoje. Čia vykęs „Nordplus Junior“ programos projekto „Sveikata – raktas į sėkmingą ugdymą(-si)“ partnerių susitikimas subūrė keturių šalių pedagogus iš Islandijos, Lietuvos, Suomijos ir Švedijos.

Tai – antrasis šio projekto vizitas. Pirmasis įvyko dar pereitų metų rudenį lankant Suomijos ikimokyklines įstaigas.

Daug laisvės

Anot krašto pedagogių, Islandijos švietimo sistema yra paremta Skandinavijos modeliu. Bendrosios ugdymo programos Islandijoje remiasi šešiais pagrindiniais elementais: raštingumu, darniu vystymusi, demokratija ir žmogaus teisėmis, lygiateisiškumu, sveikos gyvensenos puoselėjimu bei kūrybiškumu.

Didelis dėmesys taip pat skiriamas emocinio intelekto ugdymui – vaikai mokomi suprasti savo jausmus, juos išreikšti, jiems padedama nurimti stipriai supykus ar nuliūdus.

[quote author=“B. Naruševičienė“]Sveikos gyvensenos ir ekologinis ugdymas prasideda jau darželyje. Juk prie ko nuo mažumės priprasi, tas tave visą gyvenimą ir lydės.[/quote]

„Islandijoje lankėmės ikimokyklinėse įstaigose Grindavike, Keflavike ir Reikjavike, tačiau taip pat teko susipažinti ir su pradinių mokyklų bei kolegijos darbo specifika. Aplankyti darželiai, kaip ir daugelis kitų Islandijos ikimokyklinių įstaigų, yra nedideli – juos lanko vos apie 100 vaikų. Darželių teritorijos didžiulės, pilnos visokios įrangos, kuri nuolat atnaujinama. Nors ugdomosios veiklos vyksta vaikų grupėse, suskirstytose pagal amžių, tačiau vaikai turi didelę pasirinkimo laisvę – jie gali laisvai judėti iš vienos erdvės į kitą ir pasirinkti jiems patinkančią veiklą. Taip skatinamas jų savarankiškumas. Ikimokyklinėse įstaigose pietų miegas nėra privalomas, tačiau vaikai gali pailsėti, nusiraminti ar prigulti tiesiog ant patiestų čiužinių, užsiklodami šalia padėta antklode“, – įspūdžiais iš Islandijos dalijasi lopšelio-darželio „Puriena“ vadovė Birutė Naruševičienė.

Sveikata svarbiausia

Sportas ir sveika gyvensena Islandijoje propaguojami nuo mažų dienų. Kiekvienas šios šalies darželis daro viską, kad būtų ugdomi tvirti mažųjų sveikos gyvensenos įgūdžiai ir stiprinama jų sveikata.

„Islandija – tai sala, kur gyventojai nėra lepinami gerais orais. Dideli speigai čia yra retenybė, bet sniego, ledo, rūkų, lietaus ir ypač stipraus vėjo – per akis. Tačiau, kad ir koks oras bebūtų, darželinukai nustatytu laiku būtinai vedami į lauką. Kiekvienas vaikas privalo turėti neperšlampamą kombinezoną, drėgmei atsparius batus, specialiais rūbais vilki ir auklėtojos – šiuos drabužius jos gauna nemokamai. Su tokia apranga nebaisu niekas: nei pusnyje pasivolioti, nei nuo kalniuko čiuožti, nei po balas taškytis. Vaikai daug laiko praleidžia lauke, tačiau aktyvūs jie ir įstaigos viduje: mankštinasi specialiai įrengtose sporto klasėse, salėse ar tiesiog atlieka jogos pratimus grupėse“, – pasakoja pašnekovė.

Unikalių gamtos sąlygų dėka kiekviename gyvenamajame rajone yra šildomas plaukimo baseinas, kuriame už nedidelį mokestį ar net už dyką gali lankytis visi norintys.

Pedagogė sako, kad Islandijoje vaikai nuo mažų dienų pratinami prie sveikos mitybos.

„Maistas salos ikimokyklinėse įstaigose yra gaminamas vietoje. Meniu sudaro daugybė pačių įvairiausių daržovių. Joks islandų darželis nesivadovauja nuostata pirkti maisto produktus vaikams iš tų tiekėjų, kurie užsiprašo mažiausią kainą. Vienintelis kriterijus – produktų kokybė ir jų ekologiškumas“, – su priekaišto gaidele mūsiškei viešųjų pirkimų sistemai pasakoja B. Naruševičienė.

[#gallery=1329#]

Bendra veikla

Be oficialių vizitų, pedagogai Islandijoje dalyvavo ir kultūrinėje programoje. Kuklūs ir uždari islandai svečius supažindino su šalies papročiais, įžymiomis vietomis, apžiūrėjo geizerius ir kt. Tačiau krašto pedagogams svetimame krašte buvo džiugu suvokti, kad nepaisant kultūrinių, ekonominių bei kitų skirtumų pedagogus vienija tas pats tikslas – laimingas, sveikas bei aplikai pagarbus ateities pilietis.

„Atvykus į visas lankytas islandiškas ikimokyklines įstaigas, į akis krito tai, kad šalia islandų valstybinės vėliavos ant stiebo plevėsavo ir kita vėliava, kurios žalias fonas ir piešinys mums, Kėdainių lopšelio-darželio „Puriena“ pedagogams, buvo labai pažįstamas ir artimas: tai ženklas, kad visi šie darželiai, kaip ir mūsų įstaiga, dalyvauja tarptautinėje gamtosauginėje ekologinėje programoje. Gera buvo tai matyti ir žinoti, kad atvykome pas bendraminčius. Sveikos gyvensenos ir ekologinis ugdymas prasideda jau darželyje. Juk prie ko nuo mažumės priprasi, tas tave visą gyvenimą ir lydės“, – įsitikinusi pedagogė.

Kitas projekto partnerių susitikimas vyks balandžio mėnesį Lietuvoje.

Daugiau: baltyminis maistas

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video