Neliko vietos miesto gimnazijose?

 Neliko vietos miesto gimnazijose?

Nors mokslo metai dar tik įpusėjo, tačiau daugelis ugdymo įstaigas keisiančių būsimų ar esamų mokinių tėvų jau suskubo rinktis mokyklas ir pildyti priėmimo dokumentus į jas.

Nauja pradžia rugsėjį laukia ne tik priešmokyklinės grupės vaikų ar pirmokų. Nauji mokytojai bei mokykla pasitiks ir dabartinius progimnazijų aštuntokus bei kitus mokinius.

Kėdainių mieste veikia 3 progimnazijos, kuriose mokosi apie 2 338 mokinių. Iš jų 281 šį pavasarį baigs paskutinę, aštuntąją progimnazijos klasę, tuomet mokiniai turės rinktis, kur mokslus tęsti toliau.

Atrodytų, nepatogumų čia neturėtų kilti nei būsimųjų devintokų tėvams, nei patiems mokiniams. Tačiau į redakciją atskubėjusi vienos miesto progimnazijos aštuntokės mama susijaudinusi pasakojo, kad nežino ko griebtis, nes nė vienoje miesto gimnazijoje jos vaikui vietos neatsirado.

„Mano dukra vienoje iš miesto progimnazijų mokėsi nuo pirmos klasės. Darželį taip pat lankė mieste. Šiais metais dukra baigia aštuntą klasę ir nuo rugsėjo, planavome, pradės lankyti kurią nors miesto gimnaziją. Tačiau nuėjus į jas paaiškėjo, kad nei „Atžalyne“, nei Šviesiojoje gimnazijoje mano dukrai vietos nėra. Abiejose gimnazijose man buvo paaiškinta, kad pagal gyvenamąją vietą mums priklauso eiti į kitą ugdymo įstaigą.

Prieš porą metų mes išsikėlėme iš miesto ir dabar gyvename Pelėdnagiuose. Kaip mus informavo gimnazijose, šios gyvenvietės vaikai teritoriniu pagrindu yra priskirti Labūnavos pagrindinei mokyklai, todėl kurioje nors miesto gimnazijoje mano dukra galės mokytis tik tuo atveju, jei liks laisvų vietų. Ar jų bus ir ar dukra bus priimta į kurią nors miesto gimnaziją, mes turėtume sužinoti tik birželio viduryje. Tiek laiko gyventi nežinioje tikrai nenorime.

Mano dukrą, išgirdus žinią apie situaciją su mokyklomis, ištiko nemenkas šokas. O ir mums, tėvams, labai neramu. Dukra nuo mažų dienų ugdymo įstaigas lankė mieste, o dabar turėtų vykti į miestelį, su kuriuo niekada nieko bendro neturėjo ir kuris net yra toliau nei patys Kėdainiai.

Be to, jei dukra mokytųsi mieste, būtų patogiau visai mūsų šeimai – abu su vyru dirbame Kėdainiuose, tad kasryt galėtume ją atvežti į mokyklą. Dar vienas aspektas, dėl kurio labai keista – tai, kad Labūnavos mokykla yra pagrindinė, t. y. dešimtmetė. Tad dukrai pabaigus dešimtą klasę ir vėl reikėtų keisti mokyklą ir galų gale vis tiek mokytis mieste. Aš suprantu, kad kaimo mokyklose smarkiai mažėja mokinių ir galbūt tokiu būdu stengiamasi jas išlaikyti, bet, manau, kad turėtų būti atsižvelgiama ir iš žmogiškosios pusės. Kaip ir minėjau, mano mergaitė iki šiol mokėsi mieste, tad kodėl dabar į ją žiūrima taip biurokratiškai ir net nesistengiama suprasti mūsų situacijos. Nuo kada tokia tvarka įsigaliojo? Ar tikrai mes neturime teisės patys rinktis mokyklos?“ – nusivylimo neslepia mokinės mama.

Vietų bus

Atsakymų kreipėmės į Kėdainių rajono savivaldybės švietimo ir kultūros skyrių. Šio skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius patikino, kad priėmimo tvarka į mokyklas nesikeitė ir galioja tos pačios nuostatos, kaip ir anksčiau.

„Priėmimo tvarka į bendrojo ugdymo mokyklas rajone pastaruoju metu nesikeitė. Tvarkos apraše numatyta, kad į ugdymo įstaigą pirmumo teise priimami toje mokykloje mokytis pageidaujantys asmenys, gyvenantys mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje. Į likusias laisvas vietas klasėse ar grupėse gali būti priimti asmenys, negyvenantys mokyklos aptarnavimo teritorijoje: pirmumo teise priimami asmenys, dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, mokykloje jau besimokančių mokinių broliai ir seserys ir arčiausiai mokyklos gyvenantys asmenys. Vienintelė naujovė yra ta, kad, rajono savivaldybės Tarybos 2017 m. gruodžio 22d. sprendimu, šiek tiek keitėsi dviem miesto gimnazijoms – „Atžalyno“ ir Šviesiajai – priskirtos aptarnavimo teritorijos, tačiau jūsų skaitytojos atveju tai nieko nekeičia.

Esama priėmimo tvarka galiojo jau seniai, tik tiek, kad praktiškai kiekvienais metais miesto gimnazijose likdavo laisvų vietų ir dalis jaunuolių būdavo priimami ir iš ne mokyklai priskirtos aptarnavimo teritorijos. Manau, kad ir šiemet niekas nesikeis. Iš mūsų skyriui ugdymo įstaigų pateiktų duomenų matome, kad ir ateinančiais mokslo metais miesto gimnazijos tikrai galės priimti ir kitose seniūnijose gyvenančius mokinius, laisvų vietų tiek vienoje, tiek kitoje miesto gimnazijoje tikrai turėtų likti“, –J. Lukoševičius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video