Mažėja receptinių vaistų kainos

 Mažėja receptinių vaistų kainos

Vaistinėse mažėja receptinių vaistų kainos – nuo sausio 1 dienos sumažintas PVM tarifas visiems receptiniams vaistams nuo 21 iki 5 procentų. Lengvatiniu 5 proc. PVM tarifu apmokestinami visi receptiniai vaistai – ir kompensuojamieji, ir nekompensuojamieji.

Iki 2018 m. sausio 1 d. lengvatinis 5 proc. PVM tarifas buvo taikomas visiems kompensuojamiems vaistams (apie 2 000 pavadinimų) ir tik tiems nekompensuojamiems receptiniams vaistams, kurie kainavo 300 Eur ir daugiau (nekompensuojamų vaistų, kurie brangesni nei 300 Eur yra apie 100 pavadinimų).

Iki šių metų lengvatinis 5 proc. PVM tarifas buvo taikomas visiems kompensuojamiems vaistams (apie 2 000 pavadinimų) ir tik tiems nekompensuojamiems receptiniams vaistams, kurie kainavo 300 Eur ir daugiau (nekompensuojamų vaistų, kurie brangesni nei 300 Eur yra apie 100 pavadinimų).

Be to, remiantis ES šalių patirtimi Sveikatos apsaugos ministerija rengia naują vaistų kainodaros sistemą, kuri leistų užtikrinti, kad vaistininkai pacientams siūlytų ne brangius, o pigesnius vaistus.

Tokia kainodaros sistema, kai vaistams nustatomi stabilūs antkainiai, leis užtikrinti, jog vaistinės nebus suinteresuotos parduoti kuo brangesnį vaistą, o vaistininkai rekomenduos pacientams pigiausią jam reikalingą vaistą.

Tokia tvarka, kai vaistams nustatomi stabilūs antkainiai, nepriklausantys nuo jų kainos ir leidžiantys užtikrinti, jog vaistinės objektyviai ir nešališkai pardavinės vaistus pacientams, galioja Švedijoje, Danijoje, Belgijoje, Islandijoje, Nyderlanduose ir kitose ES šalyse.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video