Jaunimas nori padėti spręsti opias problemas

 Jaunimas nori padėti spręsti opias problemas

Kiekvieną dieną matydami apgriuvusius, apleistus ir nenaudojamus pastatus, kurie ne tik nekelia susižavėjimo, bet dar ir šiurpina, Kėdainių šviesiosios gimnazijos Sėkmės ir lyderystės mokyklos moksleiviai panoro prisidėti prie šios problemos sprendimo.

„Kėdainiai – labai gražus miestas, kupinas paveldo ir istorinių vietų, tačiau kodėl visą jo didybę gadina apleisti pastatai? Šis klausimas liečia visus, o mums, Sėkmės ir lyderystės mokyklos mokiniams, dalyvaujantiems praktinėje edukacinėje tikslų siekimo programoje „Aš galiu“, yra ypač aktualus. Todėl kurdami projektą „Vaiduokliai ar vietos, kur renkasi jaunimas“ mes norime išspręsti šią problemą“, – sako Sėkmės ir lyderystės mokyklos moksleivė Austė Šilkaitytė.

Turi idėjų

A. Šilkaitytės teigimu, dažnai apleistų pastatų teritorijose pastebimi benamiai, narkomanai ar paaugliai, kurie tiesiog neturi kitos vietos, kur leisti vakarus.

[quote author=“A. Šilkaitytė“]Vykdydami savo projektą, norime, kad tai sumažintų nusikaltimų skaičių, suteiktų miestui grožio, padėtų išspręsti jaunimo užimtumo problemą, o ir patys gyventojais jaustųsi geriau bei saugiau.[/quote]

„Pastatai vaiduokliai traukia jaunimą, juose jie turi puikias galimybes rūkyti, vartoti alkoholinius gėrimus ar narkotines medžiagas. Ne kartą būta vagysčių, apiplėšimų ar kitokių nusikaltimų. Apleistos vietos nėra stebimos, dažnai neaišku, kam jos priklauso, todėl jaunimui nekelia baimės, kad jie bus suimti ar nubausti dėl vykdomos neteisėtos veiklos.

Mums atrodo, kad šiuos statinius reikia keisti. Turime keletą idėjų, kuriomis norėtume pasidalinti“, – sako A. Šilkaitytė.

„Kėdainiai – labai gražus miestas, kupinas paveldo ir istorinių vietų, tačiau kodėl visą jo didybę gadina apleisti pastatai?“ – klausimus kelia Austė Šilkaitytė.Paversti muziejais

Pirmoji idėja, kuria dalijasi iniciatyvūs moksleiviai, pastatai, kurių renovacijai nereikia didelių lėšų, galėtų būti paversti muziejais.

„Manome, jog mokiniams miesto ir jo apylinkių istorija yra išties įdomi, todėl būtų puiki galimybė su ja susipažinti lankantis apleistuose pastatuose ir matant viską savo akimis. Pagrindinė mintis ta, kad pastatų aplinka turėtų būti ta pati, tačiau reikėtų atlikti saugos darbus, perstatyti baldus ir sukurti tą pačią aplinką, kokia buvo, kai statinys buvo naudojamas”, – svarsto A. ilkaitytė.

Paslėpti „vaiduoklių“ trūkumus

Antroji moksleivių idėja – laikinai „vaiduoklius“ aptverti ir apsodinti medžiais, krūmais ar kita augalija, kas suteiktų natūralumo, grožio ir kartu paslėptų nedailų griuvėsių vaizdą.

„Dar vienas mūsų „Penktasis avenue“ komandos pasiūlymas – papuošti nenaudojamus pastatus piešiniais, fotosienomis. Yra daug kėdainiečių, kurie gali tai atlikti, tam tereikia leidimų, tačiau juos gauti gana sunku. Tai nėra brangus problemos sprendimo būdas, o panaudojimas įvairiapusiškas. Šią idėją galima plėsti, remiantis užsienio valstybių pavyzdžiu, kurios apleistuose pastatuose įrengė jaunimo erdves, skirtas važinėti riedlentėmis, užsiimti gatvės gimnastika ar menu“, – sako A. Šilkaitytė.

Akcijų vykdymas

Dar viena moksleivių idėja – akcijos, kurių metų žmonės galėtų patys tvarkyti apleistus pastatus.

„Didelis darbas būtų bent jau išnešti visas šiukšles ir surinkti viską, kas gali praversti tyrinėjant miesto ir jo apylinkių istoriją. Jei žmonėms būtų leista užsiimti savanoriška veikla, kurios metu būtų galima bent kiek pagerinti šių pastatų būklę, situacija, manome, būtų bent kiek geresnė.

[quote author=“A. Šilkaitytė“]Apleistos vietos nėra stebimos, dažnai neaišku, kam jos priklauso, todėl jaunimui nekelia baimės, kad jie bus suimti ar nubausti dėl vykdomos neteisėtos veiklos. Mums atrodo, kad šiuos statinius reikia keisti. Turime keletą idėjų, kuriomis norėtume pasidalinti.[/quote]

Mes visi galime prisidėti prie šios problemos sprendimo, tačiau reikia noro ir paskatinimo. Norime atkreipti visų kėdainiečių dėmesį, kad ši bėda būtų įveikta. Vykdydami savo projektą, norime sumažinti nusikaltimų skaičių, suteikti miestui grožio, padėti išspręsti jaunimo užimtumo problemą, o ir patys gyventojais jaustųsi geriau bei saugiau“, – tikino A. Šilkaitytė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video