Kėdainių PRC projektai nuvedė į Ukrainą

 Kėdainių PRC projektai nuvedė į Ukrainą

Kasmet nemaža dalis rajono ugdymo įstaigų pasinaudoja galimybe dalyvauti įvairiuose Europos Sąjungos ar kitų organizacijų finansuojamuose projektuose. Šios iniciatyvos suteikia puikią progą apsilankyti svečiose šalyse bei susipažinti su jų švietimo institucijomis, pasisemti patirties, bei praplėsti akiratį.

Kėdainių profesinio rengimo centras (PRC) turbūt viena labiausiai šias galimybes išnaudojančių įstaigų rajone, mat šios institucijos pedagogai bei mokiniai kiekvienais mokslo metais net po kelis kartus apsilanko užsienyje – ten dalyvauja įvairiuose projektuose, stažuojasi, atlieka praktikas ir pan.

Mokslo metams dar kaip reikiant neįsibėgėjus Kėdainių PRC komanda vėl išskubėjo į užsienį. Šį kartą kraštiečiai patraukė rytų kryptimi – į Ukrainą.

Kėdainių PRC komanda džiaugiasi dar vienu į svečias šalis nuvedusiu projektu, kuris dovanojo neišdildomus įspūdžius bei naujas pažintis.Kultūriniai mainai

Projektas „Išmokime ir atraskime kartu“, kuri finansavo Lietuvos ir Ukrainos jaunimo mainų taryba, kėdainiečiams padėjo ne tik susipažinti su broliška šalimi, bet ir geriau pažinti savąją.  „Mūsų centras pirmą kartą teikė paraišką Lietuvos ir Ukrainos jaunimo mainų tarybos fondui. Džiaugiamės, kad patekome tarp šešių finansavimą gavusių projektų. Šio projekto tikslas – neformaliais ugdymo metodais prisidėti prie Lietuvos ir Ukrainos jaunimo tautinio, istorinio sąmoningumo ugdymo, skatinti jaunimo tarpusavio kultūrinį dialogą, pažinimą ir toleranciją. Manau, kad šie tikslai buvo įgyvendinti su kaupu – mat mūsų mokiniai, apsilankę Ukrainoje, ne tik neblogai susipažino su šios šalies istorija ir kultūra, bet besiruošdami savo šalies pristatymui ukrainiečiams ir patys prisiminė nemažai istorinės bei kitos informacijos apie savo gimtąją šalį. Visi jame dalyvavusieji – du mokytojai ir aštuoni mokiniai – esame be galo laimingi galėję dalyvauti šiame projekte – kelionės visada laba smagu, o jei dar kažko ir išmoksti bei susirandi draugų, jos yra keliskart vertingesnės“, – pasakoja projekte dalyvavusi Kėdainių PRC rusų kalbos mokytoja Aušra Vyšniauskienė.

Planavo kartu

Kėdainiečiai Ukrainoje lankėsi didžiausiame šios šalies mieste – sostinėje Kijeve, pas projekto partnerius iš šio miesto siuvimo ir kirpimo meno profesinės aukštesniosios mokyklos. Visą susitikimo programą projekto dalyviai kūrė patys – rinkosi veiklas, kurios būtų ne tik prasmingos, bet ir nenuobodžios.

„Kartu su partneriais pagrindines projekto temas, programą, darbo metodus, edukacinį projekto vaidmenį, projekto dalyvių poreikius, jų parengimą ir kitus klausimus derinome elektroniniais laiškais. Ukrainiečiams tai buvo pirmas tarptautinis projektas – jie stebėjosi, kad mūsų mokiniai turi tiek daug galimybių išvykti į užsienį, negalėjo patikėti, kad kasmet mes vykdome daugybę projektų su užsieniečiais. Šio projekto metu pasiektais rezultatais džiaugiasi visi jaunimo mainų dalyviai ir tikisi, kad tai tik draugystės pradžia. Viliamės, kad netrukus mūsų kolegos iš Ukrainos turės galimybę apsilankyti pas mus Kėdainiuose“, – tikisi dar viena šio projekto dalyvė mokytoja Anželika Liukumienė.

Gausybė veiklos

Į Ukrainą išvyko dešimties žmonių Kėdainių PRC komanda – dvi mokytojos ir aštuoni įvairaus amžiaus mokiniai. Jaunuoliai, nors ir jausdami šiokį tokį kalbos barjerą, mat lietuvaičiai ne itin puikiai kalba rusiškai, o ukrainiečiai – angliškai, su projekto partneriais vis dėlto užmezgė labai šiltus ryšius.

Vizito metu lietuvių laukė labai turininga programa – veikla kasdien užtrukdavo iki vėlyvo vakaro.

„Juokiuosi sakydama, kad Ukrainoje vienintelis dalykas, kurio man trūko, buvo miegas. Nuo pat ankstyvo ryto prasidedanti veikla mūsų nepaleisdavo iki sutemų. Projekto partneriai vos atskridus mums surengė įspūdingą ekskursiją po Kijevą – tikrai labai gražus ir efektingas didmiestis. Buvome vienuolyne, urvuose ir kt. Kitomis dienomis vykdėme įvairias programoje sutartas veiklas – kultūrinio vakaro metu pristatėme Lietuvą, Kėdainius, savo ugdymo įstaigą. Vežėmės dovanų lietuviškų maisto produktų, suvenyrų. Vėliau to paties sulaukėme ir iš ukrainiečių – lankėmės tokiame kaip ir jų liaudies buities muziejuje. Čia mus pasitiko tautiniais rūbais apsirengę žmonės, skanavome jų tautinių patiekalų, klausėmės liaudies dainų bei gėrėjomės kitu jų folkloru, žaidėme žaidimus ir kt. Vėliau buvo susitikimas, skirtas Ukrainos ir Lietuvos istorinėms sąsajoms apžvelgti.

Kitą vakarą skaitėme lietuvių poetų eiles lietuvių bei rusų kalbomis, darėme atvirlaiškius, vaidinome istorinius personažus ir vykdėme dar daugybę įvairios kitos veiklos“, – turiningu projektu džiaugiasi A. Vyšniauskienė.

Dar vienas įspūdingas renginys, kuris vien dėl lietuvaičių vizito buvo specialiai atidėtas jų apsilankymo laikui – mokytojų dienos šventė. Ukrainiečiai kėdainiečius suskubo išmokyti flashmob’o žingsnelių – jie pasirodė scenoje ir net gavo laimėtojų taurę.

Svarbiausia draugystė

Ukrainoje besilankiusiems Kėdainių PRC studentams didžiausią įspūdį Ukrainoje paliko ne statiniai ir ne ekskursijos, o itin šiltas priėmimas.

„Esu nemažai su įvairia projektine veikla keliavusi. Buvau ir Turkijoje, ir Ispanijoje bei kitur. Tačiau taip šiltai kaip Ukrainoje mūsų dar niekas nebuvo sutikęs. Labai džiaugiuosi, kad su projekte sutiktais ukrainiečiais pavyko greitai susidraugauti. Kai atėjo laikas važiuoti namo, labai nesinorėjo – tas laikas prabėgo labai greitai, žmonės buvo tokie mieli. Apsikeitėme kontaktais su draugais iš Ukrainos, su jais nuolat palaikome ryšius. Labai tikiuosi, kad mūsų šiltas ryšys dar ilgai nenutrūks“, – kalbėjo projekte dalyvavusi PRC studentė Auksė.

Kitas šios mokymo įstaigos studentas Aleksandras paantrina savo kolegei bei priduria, kad šis projektas buvo labai įvairiapusis.

„Projekto metu ne tik susiradome draugų, kas yra svarbiausia, bet ir labai daug ko išmokome – svečios šalies kultūra, istorija – labai įdomu. Negana to, turėjau ir puikią galimybę ir profesinėje srityje šiek tiek patobulėti – esu baigęs maisto ruošimo technologiją, todėl buvo smalsu pamatyti, ko bendraamžiai šioje srityje mokosi Ukrainoje – kokios maisto ruošimo mados, tendencijos ir t.t.“, – naujų patirčių įgijęs džiaugiasi Aleksandras.

Karo nebijojo

Projekto „Išmokime ir atraskime kartu“ dalyviai tikina, kad į pilietinio karo draskomą Ukrainą važiuoti nė kiek nesibaimino, atvirkščiai, nekantravo pamatyti šią šalį bei ją geriau pažinti.

„Daug kas klausia, ar nebaisu buvo važiuoti į Ukrainą, ten juk vyksta karas. Tačiau mes žinojome, kad regione, į kurį mes keliaujame, karo veiksmų nėra, tad vykome tik jaudulio dėl susitikimo džiaugsmo pilna širdimi. O to jaudulio atvykus pas projekto partnerius buvo dar daugiau – mus taip šiltai priėmė, kad likti abejingam ukrainietiškam svetingumui buvo neįmanoma – mumis rūpinosi kaip brangiausiais svečiais – maitino kaip aukščiausio lygio restorane, mat mokykla ruošia virėjus, tad jie mums ir gamino valgį pasitelkdami visą savo išmonę. Taip pat ukrainiečiai labai stengėsi daugiau padėti, užimti ir pan. Ukrainoje jautėmės tikrai labai gerai. Ten pasijutome tokiais užsieniečiais turtuoliais, nes maisto ir kai kurių paslaugų kainos Ukrainoje buvo mūsų akiai neįtikėtinai žemos“, – prisimena A. Liukumienė.

Projekto dalyvius stebino, kad maždaug už pusvalandžio kelionę taksi teko sumokėti vos 4 eurus, o šiuo metu Lietuvoje iki neregėtų aukštumų išbrangusio sviesto kaina Ukrainoje siekia vos kiek daugiau nei 1 eurą už kilogramą.

[quote author=“Aut. past“]Kai kėdainiečiai projekto partnerių klausė, ar 20 eurų užteks savaitei – jie tik nusijuokė užsimindami, kad kai kurie žmonės Ukrainoje tiek per mėnesį uždirba[/quote]

„Manau, kad Ukrainą tikrai verta aplankyti. Tai ne tik be galo graži ir turtinga tiek istorija, tiek kultūra šalis, bet ir draugiška lietuvio piniginei. Kai mes projekto partnerių klausėme, kiek mums reikėtų eurų išsikeisti smulkioms išlaidoms, ar 20 eurų užteks savaitei – jie tik nusijuokė užsimindami, kad kai kurie žmonės Ukrainoje tiek per mėnesį uždirba. Tad toje šalyje jautėmės tikri turtuoliai. Pajutome, kad ukrainiečiai žavisi mūsų šalimi. Jiems atrodo, kad pas mus viskas labai gerai, modernu, išvystyta ir pan. Džiugu, kad mes iš tikrųjų turime puikią mokymo įstaigą, kurioje naudojamės pakankamai modernia ir turtinga mokymo baze. Mūsiškė įranga, bent jau siuvimo technologijų srityje, atrodo tikrai kur kas geriau nei ukrainiečių. Labai tikimės, kad Ukrainoje greitai pasibaigs visi nesutarimai ir šalis galės visu tempu judėti pirmyn“, – viliasi A. Liukumienė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video